Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Katalog je určen pro elektromontéry, techniky či údržbáře vedení nízkého a vysokého napětí, projektanty elektrických sítí, techniky servisu, specialisty na veřejné osvětlení a domovní přípojky, bezpečnostní techniky. Krátce nahlížím do posledního ...

RECENZE: Příručka pro zkoušky elektrotechniků a vedoucích elektrotechniků


Document Actions
RECENZE: Příručka pro zkoušky elektrotechniků a vedoucích elektrotechniků
Česká elektrotechnická legenda, přináší rozsáhlou publikaci, která zaujme nejen studenty, ale i praktiky. Kniha pokrývá základy elektrotechniky, bezpečnostní zásady, práci s elektrickými zařízeními, revize, první pomoc při úrazech elektrickým proudem, ochranu před úrazem, provedení zařízení, ochranu před bleskem a měření při údržbě. Autor píše jasně a srozumitelně, což ocení i ti, kteří nemají zkušenosti s elektrotechnickým názvoslovím. Praktické kontrolní otázky na konci kapitol zvyšují užitečnost knihy. Přes drobné nedostatky jako tenký papír, jde o cenný zdroj informací ...
Martin Ondráček, ze dne: 4.06.2024
reklama


Nikdy jsem recenzi na knihu nepsal, ale k této bych se alespoň rád vyjádřil. Konkrétně jako ten, kdo ještě nemá žádnou praxi a plave v obrovské hromadě teorií, která je praktikům zcela zřejmá. Nebo to alespoň tak vypadá. Dívám se na tuto knihu ve srovnání s tím, co vše mám ke studiu k dispozici.

Pro větší náhled kliknout!


Mám přístup do zdejší redakční knihovny a tak si dovolím tvrdit, že jakýsi přehled mám. Pokud k tomu připočtu všechny materiály a skripta, je toho již docela dost ke čtení. Na úvod musím uvést, že jsem tuto recenzi chtěl psát já. Kniha mě zaujala.



Stručně k obsahu
Celý vypisovat je nesmysl. Kniha je dost obsáhlá a má přes 330 stránek. Tak alespoň ty základní kapitoly ...
  • základy elektrotechniky
  • zásady bezpečnosti v elektrotechnice
  • práce a elektrických zařízeních a jejich obsluha
  • revize, prohlídky a zkoušky elektrických zařízení
  • první pomoc při úrazu elektrickou energií (pracovní úrazy)
  • ochrana před úrazem elektrickým proudem
  • provedení elektrických zařízení
  • ochrana před bleskem a přepětím
  • měření při údržbě a revizích elektrických zařízení



Samozřejmě pohledem mého ročníku jde o nudnou teorii, bez které se "určitě obejdeme". Tak určitě ne u zkoušky a v praxi se takové nudné pasáže náhodou hodí, pokud se máme rozhodovat sami.

Jakým jazykem je kniha psaná
Autorem je Michal Kříž, což je česká elektrotechnická legenda. Podle dostupných informací tento člověk stojí za většinou technických elektrotechnických norem, tedy v průběhu kdysi platné vyhlášky 50/1978Sb. Kniha ovšem není psaná jako dnešní technická norma, čte se dobře, jako tomu bylo u dávných učebnic. Domnívám se, že autor použil svou invenci založenou na celoživotních zkušenostech. Nejsem si jistý, zda knihu nazvat bestsellerem, ale osobně ji tak vnímám.



Jak autor vysvětluje problematiku
Podrobně, publicisticky a tak, aby to bylo srozumitelné i tomu, kdo nezná správné elektrotechnické názvosloví. Což je právě naše sociální skupina čtenářů :-) 

Například tento úryvek ...

U zásuvkových spojení, a to jak v pevném rozvodu, tak i u pohyblivých přívodů (pevně připojených, oddělitelných a prodlužovacích) je bezpodmínečně nutné uplatňovat tuto zásadu danou ČSN 340350 ed. 2:2009.

U rozpojitelných spojů se v rozpojeném stavu nesmí napětí objevit na kontaktech přístupných dotyku prstem. Znamená to, že na pevný rozvod, kterým je přiváděno napětí k zásuvkovému spojení a tím i ke spotřebičům, může být připojena pouze pevná zásuvka.

V jejích zdířkách jsou kontakty pracovních vodičů, které nejsou přístupné dotyku. Ochranný kolík přístupný dotyku je samozřejmě bez napětí. K zásuvce se připojuje vidlice pohyblivého přívodu spotřebiče. Kolíky vidlice, které jsou v rozpojeném stavu přístupné dotyku, jsou také v rozpojeném stavu bez napětí. Pod napětí se dostanou, až když se vidlice zasune do zásuvky a kolíky se spojí s kontakty pracovních vodičů ve zdířkách zásuvky.

A nyní, jaký je montážní postup

Kryty zásuvek se demontují. Zásuvky pro vidlice s válcovými kolíky se upevňují obdobně jako spínače a musí být osazeny v ...

A podobně jsou rozvedeny i řádky třeba o hromosvodech, elektrickém oddělení obvodů, nebo třeba o zásadách spojování vodičů. Zkušený praktik namítne, vše je uvedeno v normách! Rozumím, souhlasím, ale my v začátcích se džungli norem ještě dobře neorientujeme.


Závěr
Je praktické si odpovědět na kontrolní otázky na konci kapitol. Trošku mi vadí použitý papír. Je tenký, průsvitný. Asi bych chtěl, tedy myslím u tohoto konkrétního titulu, pevnější formát. Jde o skvělé penzum informací, které jsou dlouhodobě použitelné.





Jak ohodnotíte tuto novodobou elektrikářskou učebnici?
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933