Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

PROFILFORM: Katalog nosných a podpěrných systémů METSTRUT


Document Actions
PROFILFORM: Katalog nosných a podpěrných systémů METSTRUT
Hledáte dalšího výrobce kabelových úložných systémů? Na brněnských veletrzích se prezentovala vyškovská firma s uceleným sortimentem pro úložná řešení. Za sebou má renomovaného výrobce kovových profilů, jak se osvědčí tato značka u nás?
Vilém Gracias, ze dne: 2.06.2008
reklama

Společnost Profilform prezentuje na českém trhu systém nosných a podpěrných systémů METSTRUT.

Název Voestalpine spojíme s výrobou zastudena tvářených profilů, čehož produkce se nalézá v rakouském Kremsu. Dceřinná společnost Profilform založená v roce 1996 je 100% vlastněná právě tímto výrobcem.

V Česku naleznete Profilform ve Vyškově, kde vyrábí přes 15000 nejrůznějších ocelových profilů a trubek. Ty následně nacházejí uplatnění převážně ve stavebnictví, ale také například u subdodavatelů automobilek.

  • Nosný systém METSTRUT
    představuje komplexní a variabilní řešení pro veškeré nosné aplikace v oblasti technického zařízení budov. Používá se jako opěrný systém pro kabelové trasy složené z kabelových žebříků nebo kabelových žlabů, lze jej využít při projektování a realizaci rozvodů plynu a vody, instalaci vzduchotechniky, vytápění apod.

    Provedení a součásti systému
    Základem jsou 4 typy C-profilů v hladkém a děrovaném provedení používané jako nosníky a sloupky, doplněné širokou škálou konzol, spojovacích prvků a dalšího příslušenství pro snadnou montáž.

    Druhy materiálů
    profily: jsou zhotoveny z ocelové pásky S275JR podle EN 10025 nebo pozinkované pásky S280GDZ275 podle EN 10326
    spojky: jsou zhotoveny z oceli podle EN 10025 a dodatečně žárově zinkovány
    spojovací materiál: šrouby, podložky a matice jsou z nerezové oceli podle BS 6105 nebo černé podle BS 4190

    Normy
    Všechny součásti nosného systému METSTRUT vyhovují normě EN 61537.
     
  • Kabelové žebříky METSTRUT
    se používají pro uložení kabelů větších průměrů horizontálně a obzvláště vertikálně vedených kabelových tras.

    Provedení a součásti systému
    Žebříky jsou tvořeny bočnicemi a příčlemi tvaru C. Bočnice i příčle jsou děrovány, což usnadňuje nejen připevňování kabelů, ale umožňuje také zkracování žebříků na potřebnou délku a jejich následné spojování bez nutnosti vrtání děr. Příruby bočnic a příčlí jsou zahnuty, což minimalizuje riziko poškození kabelů nebo zranění při instalaci.
    Systém kabelových žebříků METSTRUT je dodáván v pěti různých provedeních výšky bočnic (50 – 150mm).
    Rovné žebříky společně se širokým příslušenstvím tvořeným oblouky, odbočkami, křižovatkami, zúženími a řadou dalších spojovacích a montážních prvků tak představují celkem pět kompletních podsystémů.

    Druhy materiálů
    Kabelové žebříky METSTRUT jsou k dostání ve 2 variantách materiálu:

    standardně:
    - vyráběné z oceli S275JR podle EN 10025 a dodatečně žárově zinkované

    na zakázku:
    - vyráběné z nerezové oceli jakosti 316 podle EN 10088

    Normy
    Všechny součásti kabelových žebříků METSTRUT vyhovují normě EN 61537.
     
  • Kabelové žlaby METSTRUT
    se používají především pro uložení horizontálně vedených kabelových tras.

    Provedení a součásti systému
    Všechny typy žlabů se dodávají v děrovaném provedení, které zajišťuje potřebnou ventilaci a usnadňuje upevňování kabelů. Zahnutá příruba žlabů v provedení pro střední a vysokou zátěž zabraňuje poškození kabelů při instalaci.

    Kabelové žlaby METSTRUT jsou k dostání ve třech základních řadách:
    žlab se zahnutou přírubou – střední zátěž (výška příruby 25 mm)
    žlab se zahnutou přírubou – vysoká zátěž (výška příruby 50 mm)
    žlab s prostou přírubou – nízká zátěž (výška příruby 12 mm & 18 mm podle šířky)
    Každá z uvedených řad je tvořena rovnými žlaby, křižovatkami, odbočkami, zúženími a dalším příslušenstvím usnadňujícím instalaci.

    Druhy materiálů
    Kabelové žlaby METSTRUT jsou k dostání ve 3 různých variantách materiálu:

    standardně:
    - vyráběné z pozinkované oceli DX51DZ275 podle EN 10327
    - vyráběné z oceli DC01 podle EN 10130 a dodatečně žárově zinkované

    na zakázku:
    - vyráběné z nerezové oceli jakosti 316 podle EN 10088

    Normy
    Všechny součásti kabelových žlabů METSTRUT vyhovují normě EN 61537.


Pro bližší náhled kliknout!

I přes to, že v elektrotechnice tato značka není příliš známá, rozhodně má zázemí tradičního rakouského výrobce. Podle slov českých zástupců na Stavebních veletrzích v Brně je cílem oslovovat převážně technologické dodavatele staveb. Proto je pravděpodobné, že se s tímto typem konstrukcí můžeme setkat hned vedle nám známých značek (OBO, MARS ...).


Pro bližší náhled kliknout!

Pro pracovníky činné v projekční, rozpočtové, či montážní sféře je připraven útlý katalog důležitých informací pro návrh tras. Současně je k dispozici CD verze, která obsahuje katalog v pdf a software DesignSPEC, což je jednoduchý nástroj usnadňující projekci nosných systémů pro kabelové trasy a ostatní TZB.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Zde naleznete zkrácenou multirecenzi dvou hlavních katalogů kolínského výrobce Kopos. Naleznete v nich produkty pro tento a příští rok se všemi podrobnostmi, které bychom očekávali pro snadný výběr, návrh, či následnou instalaci. Jste již majitelem těchto technických informačních materiálů?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933