Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přes čtvrt století se účastníme nejen AMPERu ale i dalších veletrhů. Jak hodnotit každý ročník když je každý úplně jiný?Rychlé, obecné hodnocení je příliš subjektivní a vypovídá pouze o jednom z mnoha další pohledů. Neustálé hodnocení veletrhů, často ...
  • Katalog slouží jako zdroj informací pro elektrotechniky, kteří provádějí aktualizace a náhrady starších jističů pro své klienty. Poskytuje vysvětlení, jaké jsou dostupné náhrady a jaké specifické kroky a montážní sady jsou potřebné pro správnou ...

PŘÍBĚH: Kdy bylo možné použít ochranu nulováním a jakou má reálnou životnost


Document Actions
PŘÍBĚH: Kdy bylo možné použít ochranu nulováním a jakou má reálnou životnost
Výraz nulování se u mladých už nechytil a my starší, možná někteří z nás, to chápou spíše jako zločin proti lidskosti než ochranu před nebezpečným dotykem. Ano, v určité době šlo o jediný způsob, jak vytvořit alespoň nějaké bezpečí. Ale dnes? V době prakticky neomezených materiálových možností je stávající rozvod historickým nulováním třeba s půl století starými hliníkovými vodiči, spíše neodpovědností. Rád bych informoval náhodné neodborné návštěvníky tohoto portálu o číhajícím nebezpečí ...
Autorský článek, ze dne: 14.04.2024
reklama


Psal se rok 1987 ...

Pavel byl novým elektrikářem v malém podniku specializujícím se na výrobu a opravy elektrických spotřebičů. Jednoho dne měl zapojit ovládací skříňku nového dodavatele. Byl nutný test a zabezpečení před nebezpečným dotykem uvnitř instalovaných zařízení. Napadlo ho, že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je nulováním.

Připojil nulový vodič k uzlu transformátoru a dále ke kovovým krytům spotřebičů. Měl pocit, že vše je v pořádku. V průběhu své práce si však všiml, že jeden z vodičů nebyl pevně připojen a rozhodl se jej znovu uzemnit. Bohužel si nebyl vědom, že tento vodič byl přerušený.



Když Pavel zapnul spotřebič, na jeho krytu se objevilo napětí. I když nebylo příliš rozdílné, bylo dostatečné k tomu, aby způsobilo šok. Naštěstí se mu ani přístrojům uvnitř nestalo nic víc.

Po této události Pavel prošel znovu všechny zmínky a popisy týkající se ochrany nulováním a tehdy pochopil, proč mají tři vodiče své opodstatnění.

To byl můj vlastní dávný příběh.



Za tu dobu jsem zažil bezpočet upálených nuláků (PEN vodičů). Co je platné, že kvalifikovaný elektrikář nebezpečí zná? Rodinná obydlí nespadají pod žádné pravidelné kontroly jako ty komerční a také to podle toho mnohdy vypadá! Neznalí spotřebitelé často nemají tušení a nezřídka jsou přesvědčení, že při upozorňování na nebezpečí jde především o pokus z nich vytáhnout zbytečně peníze.

Jak může dnes někdo revidovat objekt podle norem v dávné době platných? Tedy i přes to, že vše vypovídá o katastrofickém stavu?
--- MartTOM








 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933