Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Stavíte? Stavte se!


Document Actions
sta_must.jpg
Ve dnech 20. - 24. dubna 2004 se v Brně uskuteční tentokrát celkem šest veletrhů, které spojuje téma stavebnictví. Jádro výstavního celku tvoří již 9. mezinárodní stavební veletrh IBF, 5. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO a fórum investičních příležitostí a technologií a zařízení pro města a obce URBIS.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.03.2004
reklama

Ve dnech 20. – 24. dubna 2004 se v Brně uskuteční tentokrát celkem šest veletrhů, které spojuje téma stavebnictví. Jádro výstavního celku tvoří již 9. mezinárodní stavební veletrh IBF, 5. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO a fórum investičních příležitostí a technologií a zařízení pro města a obce URBIS. Nově bude do stavebního komplexu zařazen 11. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO.

Úplnou novinkou bude mezinárodní veletrh elektroinstalací a osvětlovací techniky ELEKTRO. Ke komplexu Stavebních veletrhů Brno byl připojen i veletržní projekt New SIMET, mezinárodní veletrh pro řemesla, jehož expozice budou umístěny v pavilonu H. Veletržní projekty zahrnují také centrum vzorových domů a vzorkovnu stavebních materiálů STAVEBNÍ CENTRUM EDEN 3000.

V souladu se všeobecně rostoucí stavební produkcí dlouhodobě roste nejen zájem vystavovatelů, ale i návštěvnost Stavebních veletrhů Brno. Podle předběžných odhadů by letos měla být pokořena stotisícová hranice.

Stavební veletrhy Brno 2004 se odehrají přesně jeden týden před oficiálním vstupem České republiky do Evropské unie. Problematika vstupu do EU se proto zcela logicky promítá do celkové koncepce. Doprovodný program jednotlivých veletrhů řeší nastávající změny z pohledu vybraných témat konkrétních oborů, ale i nadčasová oborová témata.

  • Veletrh IBF se bude věnovat použití skla ve stavebnictví a architektuře, obnovám a rekonstrukcím stavebních památek a dále oboru, jímž je „facility management“. Tento veletrh má tradičně nejvyšší návštěvnost z řad odborné veřejnosti.

  •  Tématem pro veletrh SHK BRNO jsou v letošním roce alternativní zdroje energie a společně s veletrhem ELEKTRO, který od SHK BRNO převzal část nomenklatury, se věnuje atraktivnímu tématu inteligentních budov.

  • Veletrh URBIS je stále zcela ojedinělým projektem v České republice, který nabízí prostor pro setkávání obcí, měst, krajů a regionů s potenciálními investory. Pro letošní rok už je potvrzena účast více než 50 vystavovatelů - měst, obcí, krajů a firem.
  • • Obor elektro se vyčlenil do samostatného veletrhu zcela přirozeným vývojem, kdy se neustále rozšiřuje nomenklatura elektroinstalací a technologií pro tzv. inteligentní budovy. Toto téma sdílí veletrh ELEKTRO s SHK BRNO.

  • ENVIBRNO tematiku stavebnictví vhodně doplňuje z pohledu ochrany a tvorby životního prostředí. Minimální dopad výstavby na životní prostředí je dnes celosvětovým trendem. Veletrh by měl seznámit se systémem směrnic IPPC, který v zemích EU funguje již několik let a nastínit jeho implementaci v zemích střední Evropy.

Přestože velkou část návštěvníků Stavebních veletrhů Brno tvoří odborná veřejnost, organizátoři nezapomínají ani na laiky. V letošním roce jim nabízejí např. bonusovou knížku s množstvím slev na nákup materiálu či služeb, bez zajímavosti není ani další novinka v podobě kombinované vstupenky, která platí také jako časová jízdenka MHD v Brně po dobu konání veletrhů. Pro návštěvníky je rovněž připravena soutěž o atraktivní ceny.
Stavební veletrhy Brno patří k největším veletržním projektům v České republice. Současně se jedná o nejdynamičtěji se rozvíjející komplex veletrhů pro segment stavebnictví a související obory ve střední a východní Evropě.

„Provázanost témat mezi jednotlivými veletrhy zajišťuje uspokojení potřeb i těch nejnáročnějších návštěvníků. Veletrhy se vzájemně doplňují a efektivně oslovují cílové skupiny, to vše na jednom místě a v jednom čase. Propojenost oborů, široké spektrum témat a jedinečný prostor pro setkání zástupců z řad výrobců, investorů, dodavatelů i koncových zákazníků, to je nabídka, která v podmínkách střední Evropy nemá konkurenci,“ říká vedoucí manažer projektu ing. Rudolf Böhm.

VYBÍRÁME Z BOHATÉ NABÍDKY ODBORNÉHO DOPROVODNÉHO PROGRAMU STAVEBNÍCH VELETRHŮ BRNO 2004:
19. dubna 2004

Ouvertura Stavebních veletrhů Brno 2004
Doprovodný program Stavebních veletrhů Brno bývá každoročně velmi bohatý, jeho organizátoři proto využívají toho, že mnozí přijíždějí již před oficiálním zahájením. V loňském roce se setkala s ohlasem společenská akce pořádaná v předvečer veletrhů. I na rok 2004 je plánována ouvertura, tentokrát na téma „Památky, památkáři, inženýři a architekti“. Rekonstrukce stavebních památek je také jedním ze zvýrazněných témat letošního veletrhu IBF. Zahajovací akce se koná v pondělí 19. dubna 2004 od 18 hodin v historické budově funkcionalistického pavilonu Brno.

Odborný večer se slavnostním nádechem se bude konat za účasti zástupců BVV, Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS), České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Českého svazu stavebních inženýrů (ČSSI) a Národního památkového ústavu Praha. Krátké příspěvky k danému tématu zazní z úst mj. ing. arch. Radky Sedlákové, profesora Vladimíra Šlapety, docenta Jiřího Kotalíka či ing. Václava Jandáčka. Na programu je dále slavnostní křest „Stavební knihy 2004“. Jedná se o publikaci každoročně vydávanou k veletrhu IBF ve spolupráci společností ExpoData Brno, ČKAIT, SPS a BVV. Na letošním vydání věnovaném funkcionalismu v Čechách pracuje autorský kolektiv pod vedením Prof. ing. arch. V. Šlapety, CSc. Během večera by současně měla být podepsána smlouva o spolupráci mezi Národním památkovým ústavem ČR, ČKAIT a ČSSI.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
První hromosvodní centrum v České republice bylo před třemi léty otevřeno v odborném učilišti v Chomutově. Minulý týden se objevilo na zcela nové adrese. Vše v souvislosti s narozeninami LUMA Plus a rekonstrukcí jejich sídla ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933