Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost práce

Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na vn

  • 12.09.2014
Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na vn
O smrtelném popálení elektrickým obloukem při odstraňování problému s odpojovačem pojednává další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. K problému došlo při odpojování a zajišťování transformátoru za účelem jeho diagnostiky. Kdo byl za smrtelný úraz zodpovědný? Jaké předpisy bezpečnosti práce porušil zaměstnavatel a jaké postižený? A jaká opatření by pomohla smrtelnému úrazu zabránit?

Doporučené vzdušné vzdálenosti pro pracovní postupy v normě ČSN EN 50110 ed. 3

  • 11.09.2014
Doporučené vzdušné vzdálenosti pro pracovní postupy v normě ČSN EN 50110 ed. 3
Norma ČSN EN 50110 ed. 3 stanovuje doporučenou vzdušnou vzdálenost pro pracovní postupy v závislosti na napětí soustavy. Jaké jsou hodnoty minimální vzdušné vzdálenosti určující hranici ochranného prostoru pro konkrétní hodnoty napětí používané v České republice? A jak norma definuje práci podle pokynů, pod dohledem a pod dozorem? Sledujte text Bohuslava Krameria.

Používání proudových chráničů v části 7 souboru norem ČSN 33 2000

  • 5.09.2014
Používání proudových chráničů v části 7 souboru norem ČSN 33 2000
Proudové chrániče jsou přístroje, které jsou považovány za ideální ochranné prvky pro ochranu před úrazem elektrickým proudem. Jaké je jejich využití podle aktuálních norem? Jaké typy chráničů se používají v konkrétních případech? Jaké normy platí pro elektrické instalace nízkého napětí v prostorech, jako jsou divadla, restaurace, školy či krytá parkoviště? Odpovědi na otázky naleznete v článku Karla Dvořáčka.

Údržba a opravy na elektrickém zařízení v ČSN EN 50110 ed. 3

  • 3.09.2014
Údržba a opravy na elektrickém zařízení v ČSN EN 50110 ed. 3
Umíte správně definovat oba tyto termíny podle ČSN EN 50110-1 ed. 3? Ta stanovuje pravidla pro údržbu a opravy elektrických zařízení. Rozlišuje dva druhy údržby podle toho, zda při údržbě může dojít ke zranění elektrickým proudem. Pokud zranění hrozí, je nutné dodržovat odpovídající pracovní postupy. Údržbu přitom smí provádět jen kvalifikovaný pracovník. Norma také stanovuje vzdušné vzdálenosti a zóny pro pracovní postupy bez a s použitím izolovaného ochranného prostředku.

Proudový chránič a impedance smyčky

  • 2.09.2014
Proudový chránič a impedance smyčky
Co říká norma ČSN 33 2000 o měření impedance smyčky a proudovém chrániči? A jaký význam z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem má podle normy proudový chránič? K jaké ochraně je především určený a před čím naopak nechrání? O impendanci smyčky v obvodech s chrániči je další část článku Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.

Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn

  • 29.08.2014
Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn
O zasažení tří osob elektrickým výbojem z vedení vysokého napětí při betonování nosné konstrukce silničního mostu je další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. U jedné ze zasažených osob lékař konstatoval smrt v důsledku zástavy dechu, krevního oběhu a vícečetných popálenin. Kdo byl odpovědný za tento smrtelný pracovní úraz a jaké předpisy o bezpečnosti práce byly porušeny?

Změny v ČSN EN 50110 ed.3 Stupně odpovědnosti za elektrické zařízení a činnosti na něm

  • 27.08.2014
Změny v ČSN EN 50110 ed.3 Stupně odpovědnosti za elektrické zařízení a činnosti na něm
Norma ČSN EN 50110 ed.3 nově uvádí stupně odpovědnosti za elektrické zařízení a činnost na něm. Rozlišuje osobu odpovědnou za elektrické zařízení, osobu pověřenou kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti, vedoucího práce a člena pracovního týmu. A dále stanovuje, jaký stupeň odpovědnosti mají konkrétní pracovníci v případě soukromých osob, živnostníků a velkých firem. Chcete vědět více? Sledujte článek Bohuslava Krameria.

Rozlišení provozních a pracovních postupů v ČSN EN 50110 ed.3

  • 20.08.2014
Rozlišení provozních a pracovních postupů v ČSN EN 50110 ed.3
Umíte správně rozlišit provozní a pracovní postupy dle normy ČSN EN 50110-1 ed.3? Co přesně znamená "práce bez napětí"? Provozní činnosti jsou určeny ke změně elektrického stavu elektrického zařízení. Patří sem kontroly funkčního stavu a revize. Pracovní činnosti se dělí na práce bez napětí, práce pod napětím, práce v blízkosti částí pod napětím, stavební práce a jiné neelektrické práce.

Osoby v ČSN EN 50110 ed.3

  • 6.08.2014
Osoby v ČSN EN 50110 ed.3
Víte, jakou osobu norma ČSN EN 50110-1 ed.3 vypouští a proč? Norma také nově zavádí pojem osoba pověřená kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti, která je zodpovědná za bezpečný stav zařízení během činnosti na něm nebo v jeho blízkosti. Ostatní definice jednotlivých osob zůstávají v normě bez podstatných změn, případně s drobným doplněním.

Podnikové normy pro energetiku PNE

  • 1.08.2014
Podnikové normy pro energetiku PNE
Normy PNE jsou nižším stupněm technických norem, který doplňuje soustavu norem ČSN v oblasti elektroenergetiky. Základní soubor PNE norem byl vypracován v letech 1993 až 1994. Vytvořeny byly na základě požadavků DS a PS a dalších organizací elektroenergetiky. V současnosti jich je vydáno 57. Jakou problematiku řeší?

Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3

  • 26.06.2014
Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3
Které změny obsahuje EN 50110-1:2013 proti předchozí EN 50110-1:2004? Co oproti předcházející edici ÚNMZ neuvažuje? Z kterých částí se EN 50 110 skládá? Jaký je rozsah této normy? ... TNI není normou a tudíž není v žádném směru závazná, ale jenom se snaží lépe objasnit požadavky normy s ohledem na národní zvyklosti.

Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku?

  • 3.06.2013
Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku?
Jste provozovatelem fotovoltaiky? Potřebujete protokol o začlenění činností FVE do kategorie činností, operativní kartu zásahu, směrnice k organizaci PO, požární řád, složku školení PO + plán školení PO = rozvedená témata + časová dotace školení + uskutečnění školení, požární knihu a její zavedení v tištěné podobě? Pokud si vše nedokážete vytvořit sami, seznamte se s touto možností!

Využití prvků Eaton v pracovních strojích s ohledem na aktuální bezpečnostní normy

  • 8.03.2013
Využití prvků Eaton v pracovních strojích s ohledem na aktuální bezpečnostní normy
Společnost Eaton nabízí ucelený sortiment přístrojů pro funkční bezpečnost u strojů a strojních zařízení. Cílem těchto prvků je snížit riziko ohrožení na co nejnižší úroveň dle platných bezpečnostních norem ČSN EN ISO 13849-1 příp. ČSN EN 62061 popisujících bezpečnostní části ovládacích systémů. Uvedené normy používají různé způsoby klasifikace a definice bezpečnostních tříd a uplatňují se v závislosti na technologii, kategorizaci rizik a struktuře systému.

ESČ: První pomoc při úrazu elektrickou energií

  • 27.11.2012
ESČ: První pomoc při úrazu elektrickou energií
Neopomenutelnou podmínkou pro uznání odborné způsobilosti v elektrotechnice je pro každého pracovníka dokonalá znalost zásad poskytování první pomoci při úrazu elektrickou energií. Tato pravidla obsahují návod k preventivním opatřením před úrazy, návod k postupu záchranných prací a další související postupy při řešení úrazu elektrickou energií.

SOLID: Povinnosti OSVČ ve vztahu k bezpečnosti práce a technickým zařízením

  • 11.07.2012
SOLID: Povinnosti OSVČ ve vztahu k bezpečnosti práce a technickým zařízením
Péče o BOZP je nedílnou a rovnocennou součástí pracovních povinností vedoucích zaměstnanců, vztahuje se tato povinnost i na OSVČ? Musíte jako OSVČ vést dokumentaci o vyhledávání a vyhodnocování rizik a o přijatých opatřeních? A jaké jsou základní povinnosti OSVČ vzhledem k pracovním úrazům? Jaké má OSVČ povinnosti při provozování VTZ?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933