Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost práce

Popište, co je to řízení potenciálu

  • 30.12.2014
Popište, co je to řízení potenciálu
U jakých instalací, sítí a zařízení se uplatňuje řízení potenciálu a k čemu slouží? Jak se sníží dotykové a krokové napětí u elektrických zařízení pracujících s velkými proudy odtékajícími do země na přípustnou hodnotu? V jakých případech není řízení potenciálů prostředkem základní ochrany, ale slouží jako ochrana při poruše? To se dozvíte v tomto článku.

Poznatky inspektora práce z kontrolní činnosti

  • 23.12.2014
Poznatky inspektora práce z kontrolní činnosti
Jaké jsou nejčastější nedostatky zjištěné při kontrolách inspektorátu práce? S jakými chybami se inspektoři setkávají u pracovních postupů, hromosvodů nebo prodlužovacích šňůr? O tom přednášel inspektor Radomír Kočíb z Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj. V přednášce se také dozvíte, v jakých předpisech mají být zapracovány ochranné pomůcky nebo co přesně znamená spojení "udržování ve vhodném stavu".

Rozdíl mezi sítěmi TN-C a TN-S

  • 18.12.2014
Rozdíl mezi sítěmi TN-C a TN-S
Jaký je rozdíl mezi sítěmi TN-C a TN-S? Co říká norma ČSN 33 2000-4-41 ed.2:2007 o automatickém odpojení? Jaké prvky se používají pro zajištění automatického odpojení? A během jaké doby je nutné zajistit automatické odpojení v sítích TN 230/400V? To se dozvíte v tomto článku.

Revize a kontroly elektrického ručního nářadí

  • 12.12.2014
Revize a kontroly elektrického ručního nářadí
Přestože se v mnohých případech považuje nebezpečí vznikající při užívání elektrického ručního nářadí za naléhavější než nebezpečí vyplývající z užívání běžných elektrických spotřebičů, lhůty revizí nářadí jsou stanoveny stejným způsobem jako pro elektrické spotřebiče. Jaké lhůty platí pro nářadí skupin A až C? Jak se liší lhůty u nářadí drženého v ruce a u ostatního nářadí? A jaké zásady platí při provádění revizí a kontrol? To se dozvíte v tomto článku.

PHXC: Bezpečnostní řešení SafetyBridge

  • 11.12.2014
PHXC: Bezpečnostní řešení SafetyBridge
Jak nejlépe zabezpečit stroj proti riziku úrazu, které hrozí jeho uživatelům? Václav Mimráček ze společnosti Phoenix Contact na AMPERu 2014 představil bezpečnostní systém SafetyBridge. Jak je zajištěna kompatibilita mezi tímto řešením a řídícím systémem? Kdo toto řešení nejčastěji využívá? A jak mají lidé postupovat, pokud si toto řešení chtějí pořídit? Sledujte tento článek s videoklipem.

Zasažení elektrickým proudem z trolejí s následkem smrti

  • 5.12.2014
Zasažení elektrickým proudem z trolejí s následkem smrti
Smrtelné zasažení elektrickým proudem z trolejí je tématem další části článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. Postižený vlezl do prostoru kabelového kanálu, ze kterého byl napájen sázecí stroj, aby tu sebral upadnutý nástavec od sady montážních klíčů. Při cestě nazpět byl ale zasažen proudem z trolejí, které byly nataženy po levé straně kanálu a byly pod napětím. Jaké předpisy porušil postižený a jaké objednavatel a zhotovitel? To se dozvíte v tomto článku.

Smrtelný úraz při práci na vrchním venkovním vedení nn

  • 21.11.2014
Smrtelný úraz při práci na vrchním venkovním vedení nn
Práce bez přidělených OOPP a nesprávné pořadí demontáže izolačních návleků. To bylo příčinou smrtelného úrazu při demontáži izolace vrchního venkovního vedení nn. Postižený byl zraněn po zásahu elektrického proudu, který mu zanechal osm bílých puchýřků s propadlým středem na dlani levé ruky. Jaká ustanovení postižený porušil? Jak měl správně postupovat? To se dozvíte v další části článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech.

Smrtelný úraz při práci na zařízení elektrické trakce

  • 7.11.2014
Smrtelný úraz při práci na zařízení elektrické trakce
Další díl textu Miloslava Kočího o smrtelných úrazech elektrickým proudem se věnuje pracovnímu úrazu po dotyku přípojnic vedených mezi regulačním a usměrňovacím transformátorem. Postižený následně upadl do prostoru mezi transformátory, kde ho nalezli v bezvědomí. Co bylo příčinou smrtelného úrazu? Kdo byl za něj zodpovědný a jaké bezpečnostní předpisy a pokyny byly porušeny?

Smrtelný úraz při práci se šňůrami a elektrickými spotřebiči

  • 24.10.2014
Smrtelný úraz při práci se šňůrami a elektrickými spotřebiči
O smrtelném úrazu při čerpání zabarvených vod v podlaze u papírenského stroje pojednává další díl článku Miloslava Kočího. Postiženého nalezli ležícího na podlaze u jímky a nezachránily ho ani opakované pokusy o resuscitaci. Příčinou pracovního úrazu byla vadná instalace zásuvky 230V na rozvodnici, na kterou byla organizace upozorněna zprávou o revizi. Jaké bezpečnostní předpisy porušil zaměstnavatel? To se dozvíte v tomto článku.

Nouzová opatření pro bezpečnou práci v normě ČSN EN 50110 ed.3

  • 9.10.2014
Nouzová opatření pro bezpečnou práci v normě ČSN EN 50110 ed.3
Jaká nouzová opatření stanovuje norma ČSN EN 50110 ed.3 pro elektrická zařízení? Komu se má podle normy neprodleně oznámit smrtelný úraz? Jaká opatření se mají přijmout při nehodě? Co v nouzové situaci zajišťují pohotovostní čety? Tomu se věnuje další část textu Bohuslava Krameria o změnách, která zavádí norma ČSN EN 50110 ed.3.

Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na nn

  • 7.10.2014
Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na nn
O smrtelném zasažení elektrickým proudem při demontáži kabelu pod napětím je další díl textu Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. K nehodě došlo nešťastnou náhodou při opravě poruchy kabelu mezi pojistkovými rozpojovacími skříněmi v distribuční síti nn. Postižený si spletl poškozený kabel s jiným kabelem, který byl pod napětím. Elektrický proud jím procházel kolem 10 minut. Jaká ustanovení byla při této nehodě porušena? A jak mohlo být nehodě zabráněno?

Náplň a zpracování revizních řádů a systémů v prostorách zvlášť nebezpečných

  • 3.10.2014
Náplň a zpracování revizních řádů a systémů v prostorách zvlášť nebezpečných
Jaké platí předpisy v prostorách s nebezpečím požáru či výbuchu, jako jsou chemické závody nebo tepelné elektrárny? Jaké vnější vlivy charakterizují tyto prostory? Jaké typy revizí se v těchto místech musí provádět a jaké jsou požadavky na odbornou způsobilost pracovníků provádějících revize? Odpovědi na otázky a další informace z oblasti revizních řádů a systémů ve zvlášť nebezpečných prostorách se dozvíte v článku inspektora EZ Jiřího Sluky.

Úraz při zásahu nekvalifikovaných pracovníků na vn

  • 26.09.2014
Úraz při zásahu nekvalifikovaných pracovníků na vn
O úrazu traťového dělníka po násilném vniknutí do transformovny pojednává další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. Co bylo důvodem dělníkova vloupání do transformovny, kde neměl co dělat? Jaké předpisy přitom porušil? A co způsobilo jeho zranění? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku.

Povinnosti právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob ve vztahu k elektrickým zařízením

  • 25.09.2014
Povinnosti právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob ve vztahu k elektrickým zařízením
Jakou prevenční povinnost mají fyzické osoby podle ustanovení § 2900 občanského zákoníku? Co musí podle předpisů dodržovat právnické osoby a podnikající fyzické osoby při užívání nebo provozování elektrických zařízení? A jaké povinnosti jsou jim uloženy při provozování činností se zvýšeným a s vysokým požárním nebezpečím? To se dozvíte v článku Zdeňka Hošky z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Posuzování atmosférických podmínek pro práci na elektrickém zařízení v normě ČSN EN 50110 ed. 3

  • 24.09.2014
Posuzování atmosférických podmínek pro práci na elektrickém zařízení v normě ČSN EN 50110 ed. 3
Za jakých atmosférických podmínek je nutné podle normy ČSN EN 50110 ed.3 zastavit práci na elektrickém zařízení? Kdy je naopak možné v práci bez problémů pokračovat? Co říká norma o ochraně před požárem, elektrickým obloukem či výbuchem? A co o vyhodnocování rizika? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v další části textu Bohuslava Krameria o změnách v normě ČSN EN 50110 ed. 3.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933