Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Osvětlování

OSRAM: Katalog Světelné zdroje a systémy 2014/15

  • 7.09.2015
OSRAM: Katalog Světelné zdroje a systémy 2014/15
Od té doby, co světlo vytváříme pomocí elektrické energie, jsou světelné zdroje nerozlučně spojeny s instalační elektrotechnikou. Každý elektrotechnik má své oblíbené spektrum světelných zdrojů, které používá a zná jeho parametry. Pokud nastane situace, kdy narazí na požadavek neznámého světelného zdroje, jednoduše použije některý z katalogů. A tato krátká recenze hovoří o jednom z nich. O malém, praktickém a přehledném.

ELKO EP: Jak ušetřit 1: Nesviťte zbytečně!

  • 12.08.2015
ELKO EP: Jak ušetřit 1: Nesviťte zbytečně!
Zapomínáte zhasnout? Ve všech rodinách nastávají situace, kdy světlo svítí zcela zbytečně v koupelně, na WC, ve spíži, ve sklepě, prostě v těch místnostech, které navštěvujete jen nárazově. Žárovka o příkonu 60W svítící 4 hodiny denně nepřetržitě jeden celý rok spotřebuje elektrickou energii za 438 korun. Pokud zapomenete světlo během dne vypnout a necháte ho svítit, spotřeba energie se může vyšplhat až k částce 900 korun. Investice do časového relé je přitom pouze 288 korun.

MODUS: Katalog Zářivková, výbojková a nouzová svítidla 2014-2015

  • 11.08.2015
MODUS: Katalog Zářivková, výbojková a nouzová svítidla 2014-2015
Projektujete nebo plánujete osvětlení v administrativních budovách? V této krátké recenzi jsem se podíval na katalog českého výrobce nejen mřížkových osvětlovacích těles. Velice pěkně zpracovaný informační materiál podrobně a názorně popisuje celou škálu vyráběných produktů. Zhruba 116 stránek těžšího barevného křídového papíru má pevnou lepenou vazbu. Katalog, kterým listuji, byl k dispozici na dílně a evidentně ho nikdo nešetřil. A vazba přesto drží.

SCHRACK: Nové LED svítidlo do skladových a výrobních prostor

  • 9.07.2015
SCHRACK: Nové LED svítidlo do skladových a výrobních prostor
Nové LED svítidlo společnosti Schrack Technik má za úkol nahradit starší výbojkové osvětlení ve výrobních halách a skladových prostorech. Díky své vysoké svítivosti nahradí výbojky o výkonu 250 až 400W. Svítidlo má oproti starším typům kompaktnější rozměry a decentní vzhled. A od konkurence se liší tím, že již v základním provedení nabízí možnost regulace. Více nám o svítidlu prozradil Tomáš Javůrek.

Následky dopravních nehod ve světle světel aneb města šetří, lidé umírají

  • 22.06.2015
Následky dopravních nehod ve světle světel aneb města šetří, lidé umírají
Zhoršením kvality veřejného osvětlení se zvyšuje dopravní nehodovost až o 121 procent. To je jeden ze závěrů analýz zpracovaných pracovní skupinou "Osvětlení, bezpečnost, kriminalita". Analýzy jednoznačně potvrdily významnou úlohu kvalitního veřejného osvětlení při zajištění bezpečné noční dopravy ve městech a obcích. Například využitím bílé barvy světla u osvětlení se snižuje dopravní nehodovost až o 52 procent.

Systém inteligentního osvětlení Redwood

  • 28.04.2015
Systém inteligentního osvětlení Redwood
Společnost Ty-net představila inovativní energeticky efektivní systém osvětlení s možností rozsáhlé kontroly a získávání stavových informací budovy. Řešení kombinuje napájení, řízení a komunikační technologie s možností přenosu přes společnou nízkonapěťovou infrastrukturu – strukturovaný kabelážní systém. K výhodám systému patří úspory energie či snížené náklady na instalaci, řízení a údržbu. Na AMPER fóru 2015 nám ho představil jednatel firmy Pavel Höbaus.

Sloučení obchodních společností Zumtobel a Thorn

  • 24.04.2015
Sloučení obchodních společností Zumtobel a Thorn
V polovině uplynulého roku došlo ke sloučení obchodních společností Zumtobel a Thorn do nové struktury. Cílem sloučení značek je vznik jednoho z nejvýznamnějších hráčů na poli osvětlovací techniky v CEE regionu. Ve čtvrtek 12. března 2015 se v restaurantu Bavorská v Brně konala k tomuto významnému milníku obou společností společenská akce, na které nechyběla ani naše kamera.

Elfetex zve na LED konferenci do Plzně

  • 17.04.2015
Elfetex zve na LED konferenci do Plzně
Ve čtvrtek 23. dubna 2015 se v Parkhotelu v Plzni uskuteční konference o LED osvětlení. Konferenci pořádá Elfetex ve spolupráci s partnery Modus, Philips, Schmachtl a Trevos. Zaměří se na LED osvětlení v komerčních a kancelářských aplikacích, v prostředí průmyslu i ve venkovních prostorách a domácnostech. Součástí akce bude i výstava LED produktů. Účast včetně občerstvení je zdarma.

SCHNEIDERisON #2: Vypínač Merten Jumbo

  • 14.04.2015
SCHNEIDERisON #2: Vypínač Merten Jumbo
Merten Jumbo je vypínač, který zaručeně neminete, jedná se totiž o největší sériově vyráběný vypínač v Evropě. Uplatnění nalezne například v nemocnicích. Umožňuje totiž rychlé rozsvícení světla. Používá se ale i ve školkách, školách, dětských pokojích či domovech důchodců. Vypínač má běžný strojek, který se vejde do klasické elektroinstalační krabice, je možné ho tak nainstalovat i na místo běžného vypínače. Vyrábí se v bílé a červené barvě.

AMAKO: Katalog stožárů, výložníků a patic

  • 25.03.2015
AMAKO: Katalog stožárů, výložníků a patic
Je vám blízké osvětlování komunikací a parků? Každé osvětlovací těleso vyžaduje nosnou konstrukci a pro každé prostředí se hodí jiný typ. Pokud chcete mít přehled o výrobním sortimentu firmy AMAKO z Heřmanova Městce, pak sledujte tuto krátkou recenzi katalogu výrobků. Na poslední stránce najdete velice pěkný přehled stožárů, výložníků a možných pozic osvětlovacích těles.

GREENLUX: Katalog osvětlení a světelných zdrojů 2015

  • 5.03.2015
GREENLUX: Katalog osvětlení a světelných zdrojů 2015
Hledáte polovodičové světelné zdroje? Instalujete úsporná svítidla? Máte požadavky na LED trubice, LED stavební svítidla, LED pásky nebo třeba oblíbená bodová svítidla? Na redakčním stole nám leží katalog společnosti Greenlux, ve kterém kromě světelných zdrojů a různých druhů svítidel nalezneme také senzory pohybu a osvětlení, předřadníky, napájecí zdroje, objímky světelných zdrojů, startéry či praktické montážní konzole.

SCHRACK: Nový katalog osvětlení Lighting Solutions 2015

  • 25.02.2015
SCHRACK: Nový katalog osvětlení Lighting Solutions 2015
Nový katalog Lighting Solutions 2015 od Schrack Technik se zaměřuje na exteriérové a interiérové osvětlení do domácností, hotelů, komerčních prostor i kanceláří. Na více než 700 stranách designového katalogu najdete stolní lampy, osvětlení stěn, světlomety, dekorativní osvětlení mobilního typu, dekorativní LED pásky a mnoho dalších typů osvětlení z nabídky společnosti Schrack Technik. Podrobnosti a možnost objednávky nového katalogu sledujte v tomto článku.

LED svítidla, světelné zdroje a inteligentní svítidla

  • 18.02.2015
LED svítidla, světelné zdroje a inteligentní svítidla
Snížení nákladů na elektrickou energii na třetinu oproti běžným světelným zdrojům, větší možnosti ve stmívání a barvách světla. To jsou hlavní výhody moderního LED osvětlení. O LED svítidlech, ale i o inteligentním osvětlení, jsme na AMPERu 2014 hovořili s Karlem Urbanem z firmy Dalen a Jaroslavem Sochorem z firmy Esyst. Prozradili nám zajímavé informace o odstínech osvětlení, vzhledu inteligentního osvětlení či výhodách LED pásek.

BEGHELLI: Katalog Nouzová svítidla a systémy nouzového osvětlení

  • 17.02.2015
BEGHELLI: Katalog Nouzová svítidla a systémy nouzového osvětlení
Řešíte výběr vhodného nouzového osvětlení? Nouzová svítidla s vlastním akumulátorem, svítidla s bezpečnostními značkami nebo centrální a skupinový bateriový systém? V každém takovém návrhu hrají svou roli pořizovací náklady. Podívejme se krátce na katalog Nouzová svítidla a systémy nouzového osvětlení renomovaného italského výrobce BEGHELLI, který vyrábí v Česku.

OSRAM: Katalog světelných zdrojů a systémů 2014/15

  • 5.02.2015
OSRAM: Katalog světelných zdrojů a systémů 2014/15
Hledáte ten správný světelný zdroj? Ten, který bude mít správnou barvu světla, výkon, svítivost nebo třeba životnost? Tento mini katalog skrývá maxi nabídku, ze které si vybere většina uživatelů. Aby ne. Jde o jednoho z renomovaných světových výrobců a od takového se očekává kvalita naprosto samozřejmě. Jak dalece je takové tvrzení pravdivé, hodnotí tržní ekonomika sama. My se zde podívejme na tuto technickou podporu ...
FIREMNÍ TIPY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933