Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Paříž pomůže France Télécom injekcí devíti miliard eur


Document Actions
Paříž pomůže France Télécom injekcí devíti miliard eur
Francouzská vláda přispěje k záchraně dominantního telefonního operátora France Télécom okamžitou kapitálovou injekcí devíti miliard eur. Paříž je navíc k nelibosti...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.12.2002
reklama

...odborů připravena vzdát se v telekomunikačním gigantu většinové kontroly, ukázalo se po zasedání správní rady společnosti.

 



France Télécom v noci uvedl, že plán oddlužení a záchrany firmy předpokládá, že do roku 2005 se nynější dluh 70 miliard eur, nejvyšší v globálním podnikovém světě, sníží do roku 2005 o 30 miliard eur. Polovinou k tomu přispěje navýšení kapitálu s účastí vlády, jejíž příspěvek však bude vyplacen předem. Druhá polovina plánované částky bude umořena penězi, které vydělá firma.

Záchranný plán sjednávali dva měsíce vláda a nový šéf společnosti Thierry Breton, který zdědil po odvolaném předsedovi správní rady Michelu Bonovi rekordní dluh a hrozící krizi likvidity. Breton doufá, že plán zajistí firmě schopnost splácet průběžně dluhy a připraví ji na to, aby se o nové finance mohla ucházet na finančních trzích.

 


Thierry Breton

France Télécom oznámil, že příští a přespříští rok bude muset vrátit věřitelům po 15 miliardách eur a v roce 2005 k tomu přibude nutnost splatit dalších 20 miliard eur. Společnost výrazně omezí investice a v příštím roce nevyplatí dividendu. Co se týče úspory pracovních nákladů, firma potvrdila předchozí plány snižování zaměstnanosti.

Částku devět miliard eur poskytne vláda firmě ve formě úvěru za tržní úrokové sazby přes státní holdingovou společnost ERAP. Tento plán má podle pozorovatelů zabránit střetu s Evropskou komisí, která zakazuje přímou státní pomoc podnikům. Poskytnutá suma se v emisi nových akcií, načasované na příhodnou dobu podle vývoje trhu, přemění na státní příspěvek při navýšení kapitálu.

Vláda uvedla, že je připravena snížit v případě potřeby svůj podíl 55 procent na minoritu. Představitelé odborů okamžitě vyhlásili, že budou proti takovému kroku bojovat. Asi polovina z 220.000 zaměstnanců Télécomu se již účastnila na konci listopadu celonárodních protestů zaměstnanců veřejného sektoru proti privatizaci a výdajovým škrtům vlády.


France Télécom od roku 1999 utratil na expanzi svých aktivit po světě asi 100 miliard eur. Z toho 80 procent platil v hotovosti, a nikoliv svými akciemi, protože zákon mu brání snížit vládní podíl pod 50 procent. Nákupy se tak z největší části promítaly do zvětšení zadluženosti, protože nebyly kryty zvýšeným kapitálem nebo prodejem jiných majetků.


Nyní se chce společnost soustředit na základní aktivity - pevné linky France Télécom, mobilní dceřinou firmu Orange, internetové aktivity Wanadoo a služby vysokokapacitní komunikační sítě Equant. Většina ostatních aktivit se bude připravovat k prodeji nebo spojovat do "strategických partnerství" s jinými firmami.

 

France Télécom potvrdil, že v příštích třech letech očekává zrušení 20.000 pracovních míst formou dobrovolných odchodů do předčasného důchodu a přirozeného úbytku. V příštím roce firma zmrazí veškeré přijímání nových lidí.

 

 

Breton, který již vytáhl z krize výrobce elektroniky Thomson, dosedl do křesla šéfa společnosti na počátku října, kdy hodnota společnosti byla proti vrcholu z roku 2000 na desetině a dluh ji trojnásobně převyšoval. Od jeho nástupu se hodnota akcií Télécomu v naději na ozdravení firmy zvýšila na více než dvojnásobek. V posledních čtyřech dnech však v obavách investorů z konečné podoby záchranného plánu kurs akcií podniku klesá. 

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933