Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Ochranné opatření: automatické odpojení od zdroje


Document Actions
Ochranné opatření: automatické odpojení od zdroje
Odkud se vzalo „automatické“ odpojení od zdroje, namísto původního „samočinné“? Do jaké doby se musí koncový obvod odpojit? Tyto časy jsou rozdílné dle druhu sítě, dle výše jmenovitého napětí a dokonce i dle jmenovitých proudů ...
Jiří Sluka, ze dne: 18.09.2009

 

Již samotný název ochranného opatření (ochrany) „automatické“, představuje jednu ze změn v normě. Upozorňuji však, že princip ochrany zůstává naprosto stejný, to znamená, že ochranný přístroj automaticky přeruší napájení vodičů vedení (v případě ČR pouze fázových vodičů, až na výjimky viz. ČSN 33 2000-4.482) obvodu nebo zařízení v případě jedné poruchy o zanedbatelné impedanci mezi vodičem vedení a neživou částí nebo ochranným vodičem obvodu nebo zařízení v době požadované pro odpojení.

Název „automatický“ je čerpán z ČSN EN 61140 ed.2., kde je také princip ochrany popsán a to v kapitole č.6.

Velmi podstatnou změnou v nové normě je čl.411.3.3 „Doplňková ochrana“. V tomto článku se uvádí, že ve střídavé síti musí být doplňková ochrana proudovými chrániči u zásuvek, jejichž jmenovitý proud nepřekračuje 20A, které jsou užívány laiky (osobami bez elektrotechnické kvalifikace) a jsou určeny pro všeobecné použití a u mobilních zařízení určených pro venkovní použití jejichž jmenovitý proud nepřesahuje 32A. V poznámce čl.411.3.3. se uvádí, že u zásuvek mohou být výjimkou zásuvky určené k použití pod dozorem znalé nebo poučené osoby, například v některých komerčních nebo průmyslových provozech nebo zvláštní zásuvka určená pro připojení speciálního druhu zařízení.
Pozn.: Výše uvedená změna je velice zásadní a to zejména v oblasti bytové výstavby, kdy do dnešní doby musely být proudovým chráničem chráněny pouze některé zásuvky a to zejména v koupelnách a ve venkovním prostředí.

Ochranné uzemnění
Neživé části musí být spojeny s ochranným vodičem a toto spojení musí splňovat přesně stanovené podmínky odpovídající způsobu uzemnění sítě, jak je určeno v 411.4 až 411.6.

Neživé části, které jsou současně přístupné dotyku, musí být spojeny se stejnou uzemňovací soustavou, a to buď jednotlivě, po skupinách nebo společně.

Vodiče ochranného uzemnění musí vyhovovat HD 60364-5-54.

Každý obvod musí obsahovat ochranný vodič spojený k příslušné uzemňovací svorce.
Pozn.: Oproti původní normě (ČSN 33 2000-4-41) zde byl doplněn požadavek, že každý obvod musí obsahovat ochranný vodič spojený k příslušné spojovací svorce. Tento požadavek byl sice všeobecně známý i před platností nové normy, ale v původní normě nebyl takto přesně a konkrétně definován.

Ochranné pospojování
Neživé části musí být spojeny s ochranným vodičem a toto spojení musí splňovat přesně stanovené podmínky odpovídající způsobu uzemnění sítě, jak je určeno v 411.4 až 411.6.

Neživé části, které jsou současně přístupné dotyku, musí být spojeny se stejnou uzemňovací soustavou, a to buď jednotlivě, po skupinách nebo společně.

Vodiče ochranného uzemnění musí vyhovovat HD 60364-5-54.

Každý obvod musí obsahovat ochranný vodič spojený k příslušné uzemňovací svorce.
Pozn: V nové normě se užívá termín „Ochranné pospojení“ což je jiné označení pro „Hlavní pospojování“, které bylo uvedeno v původní normě (ČSBN 332000-4-41). Jinak požadavky na ochranné pospojování zůstávají téměř nezměněné.

Automatické odpojení v případě jedné poruchy
Jedná se o novou kapitolu, která v podstatě obecně uvádí požadavky na dobu odpojení v sítích TN a TT (IT). V původní normě byly požadavky na dobu odpojení uvedeny u jednotlivých sítích samostatně.

Hlavním principem tohoto ochranného opatření je, že ochranný prvek musí v případě poruchy mezi živou částí a neživou částí nebo ochranným vodičem zařízení samočinně odpojit zdroj napájení zařízení, pro které zajišťuje ochranu před nebezpečným dotykem neživých částí. V takovém případě předpokládané dotykové napětí překračující přijatou mez dotykového napětí UL nesmí trvat tak dlouho, aby byl vyvolán škodlivý fyziologický účinek u osoby dotýkající se částí současně přístupných dotyku.

V síti TN je doba odpojení nepřesahující 5s dovolena pro distribuční obvody a pro obvody, pro které neplatí požadavky uvedené v tabulce 41.1 (resp.čl.411.3.2 nové normy). Prakticky to znamená pro koncové obvody překračující 32A.

V síti TT je doba odpojení nepřesahující 1s dovolena pro distribuční obvody a pro obvody, pro které neplatí požadavky uvedené v tabulce 41.1 (resp.čl.411.3.2 nové normy).

Doby odpojení v nové normě pro napětí 230V, 400V a >400V jsou totožné s původní normou, ale tabulka byla vizuálně upravena následovně.

Maximální doby odpojení pro koncové obvody, které nepřekračují 32A

Síť 50V<Uo≤120V
s
120V<Uo≤230V
s
230V<Uo≤400V
s
Uo>400V
s
  AC DC AC DC AC DC AC DC
TN 0,8 Pozn. 1 0,4 5 0,2 0,4 0,1 0,1
TT 0,3 Pozn. 2 0,2 0,4 0,07 0,2 0,04 0,1

Pokud je v síti TT dosaženo odpojení pomocí nadproudového ochranného přístroje a ochranné pospojování je spojeno se všemi cizími vodivými částmi v rámci instalace, je možno uplatnit maximální dobu odpojení předepsanou pro sítě TN.
Pozn.1 Odpojení může být vyžadováno z jiných důvodů než je ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pozn.2 Pokud je odpojení zajišťováno pomocí proudového chrániče

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933