Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OBO: Podlahové systémy


Document Actions
OBO: Podlahové systémy
Moderní koncepce velkoprostorových administrativních i průmyslových objektů s sebou přináší také nové požadavky na způsoby ukládání souvisejících technologických rozvodů.
Jiří Burant, ze dne: 14.06.2007

 Podlahové systémy OBO Bettermann

Moderní koncepce velkoprostorových administrativních i průmyslových objektů s sebou přináší také nové požadavky na způsoby ukládání souvisejících technologických rozvodů. Tentýž trend lze zaznamenat i ve většině objektů infrastruktury. Elektrické rozvody opouštějí díky tomu stále častěji stěny a stěhují se volně do prostoru, nad podhledy nebo naopak pod úroveň podlahy.

Největší vývoj prodělaly v této souvislosti bezpochyby podlahové elektroinstalační úložné systémy. Představují nedílnou součást celkového stavebního řešení, díky čemuž je při jejich návrhu třeba respektovat nejen řadu elektrických, ale také stavebně technických požadavků, které vnášejí do této problematiky další rozměr.
A právě na této zásadní skutečnosti je postaven nový, nezvykle široký sortiment dlouholetého renomovaného výrobce podlahových úložných systémů, firmy OBO Bettermann. Vznikl sloučením původní nabídky OBO s obdobným sortimentem divize elektroinstalačního materiálu firmy Ackermann, která je od počátku roku 2006 nedílnou součástí společnosti OBO Bettermann.

Současná nabídka podlahových systémů OBO zahrnuje pět základních instalačních systémů s:

  • uzavřenými kanály překrytými mazaninou;
  • otevřenými kanály uloženými v mazanině;
  • uzavřenými kanály uloženými v mazanině;
  • uzavřenými kanály pro uložení v nosném betonu;
  • instalačními kanály pro montáž na povrchu podlahy.

Mimo to jsou pod touto značkou k dispozici i další podlahové systémy, určené k instalaci do:

  • dvojitých podlah;
  • dutých podlah.

Uzavřené podlahové kanály
Protahovací kabelové kanály jsou zpravidla zcela překryté podlahovou mazaninou, jejíž horní úrovně dosahují jen otvory protahovacích a přístrojových podlahových krabic. Pro tyto aplikace je u OBO k dispozici dvanáct variant elektricky i mechanicky velmi stabilních kanálů s šířkou od 190 do 350mm a výškou od 28 do 48mm. Protahovací i přístrojové vývody je u těchto systémů možno realizovat pomocí několika desítek různě velkých podlahových krabic. Příklad typického instalačního systému OBO překrytého mazaninou přibližuje obr. 1.


Obr.1 Podlahový kanálový systém překrytý mazaninou

Někdy je ovšem vrstva podlahové mazaniny natolik nízká, že do ní žádný podlahový kanál uložit nelze. Pak zbývá jediná možnost, zalít kanály přímo do nosného betonu. Pro tyto atypické případy je u OBO k dispozici systém speciálních ocelových kanálů, jehož příslušenství obsahuje celou řadou nivelačních prvků i dalších doplňků, usnadňujících např. vytváření otvorů pro související přístrojové a protahovací vývody.

Otevřené podlahové kanály
Nespornou předností otevřených podlahových kanálů je možnost provádění dodatečných změn kabelové sestavy po odklopení kanálových vík, tedy bez nutnosti protahování kabelů. Nepříjemné je naopak náročnější zajištění ochrany před pronikáním vlhkosti do takto uložených elektrických rozvodů při mokré údržbě podlahy. Proto se také toto konstrukční uspořádání kanálů využívá téměř výhradně v podlahách krytých kobercem nebo obdobnou krytinou a nikoliv dlažbou nebo dřevěnou krytinou.
U OBO jsou pro tuto aplikační oblast k dispozici hned dvě samostatné typové řady kanálů s velmi masivním víkem, zaručujícím mechanickou stabilitu i při  značné zátěži. Jedna se vyznačuje pevnými boky a dnem (obr. 2), druhá boky z velmi elastické ocelové síťoviny.


Obr. 2 Otevřený kanál pro uložení v mazanině

Pevné boky z ocelového plechu zaručují hladký a pravidelný kanál. Pružné síťové boky usnadňují boční zaústění elektrických rozvodů i přechody nejrůznějších ocelových nebo plastových trubek jiných technologických rozvodů, uložených taktéž často ve vrstvách podlahové mazaniny.

Přístrojové jednotky OBO
Tvoří univerzální příslušenství všech podlahových systémů OBO. Podle podlahové krytiny lze zvolit mezi jejich plastovým, mosazným, nerezovým nebo hliníkovým provedením. Mohou mít přitom kruhový, čtvercový nebo obdélníkový půdorys a v závislosti na velikosti je lze osadit 2, 4, 6, 10 nebo 12 přístrojovými moduly 45x45mm.
Nerezová a mosazná provedení přístrojových jednotek mohou nebo nemusí mít obvodový lem a jejich víka lze pro zaústění kabelů opatřit výřezem, resp. středovým tubusem. Předností tubusu je velmi účinná ochrana před možností zatékání vody např. při mokré údržbě podlahy. Příklady provedení viz obr. 3.


Obr. 3 Plastové a nerezové přístrojové jednotky a vývody

Hliníkové přístrojové jednotky OBO jsou převážně kruhové s tubusem. Provedení s integrovaným zajištěním víka pomocí šroubového (obr. 4) nebo uzamykatelného uzávěru navíc omezují podstatným způsobem možnost nežádoucí manipulace ze strany nepovolaných osob.


Obr. 4 Hliníková přístrojová jednotka s tubusem a šroubovým uzávěrem

Technicky velmi zajímavá řešení vývodů podlahových systémů nabízejí speciální přístrojové jednotky pro velké zátěže. Na rozdíl od výrobkových norem, kterým postačuje odolnost vůči lokálnímu zatížení 150kg, snášejí tato provedení zatížení až 300kg nebo dokonce 2000kg. Tím se omezuje možnost deformace jednotky a následného rozlámání okolní dlažby, které lze pozorovat u běžných přístrojových jednotek v celé řadě veřejných prostor a prodejních hal např. po přejetí těžkými čistícími stroji nebo plošinami využívanými při výměně osvětlovacích zdrojů atd. Z těchto důvodů nacházejí tato provedení přístrojových jednotek OBO své uplatnění velmi často např. v podlahách autosalonů (obr. 5).


Obr. 5 Přístrojová jednotka pro velká zatížení v podlaze autosalonu

080 - komplexní řešení
Podlahové systémy OBO se vždy vyznačovaly komplexností a vysokou technickou úrovní. Loňská zásadní inovace podlahových systémů této značky posunula tyto již dlouhou řadu let vysoko nastavené parametry opět dále, což dokládá i nový katalog OBO UFS - podlahové systémy. Nezaměřuje se přitom jen na podrobné seznámení s prvky podlahových rozvodů této značky, ale poskytuje také celou řadu cenných informací, důležitých pro dodržení zásad správného návrhu a realizace. Ilustruje také celou řadu praktických aplikací, čímž dále usnadňuje rozhodování při volbě optimálního řešení.
Pracovníci firmy OBO Bettermann Praha s.r.o. Vás s novým katalogem i celým sortimentem OBO UFS rádi seznámí na některém z firemních odborných seminářů, při osobní návštěvě nebo na některém z odborných veletrhů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Navrhujete a přemýšlíte: Jak nainstalovat elektrické a datové porty pod kancelářskými stoly? Jak zapojit datové a multimediální porty do konferenčních stolů? Kde umístit výklopné zásuvky v hotelových pokojích? Jak přidat zásuvky a datové porty do poslucháren a knihoven? Kde je nejlepší místo pro zásuvky a datové porty v pacientských pokojích a operačních sálech? Jak instalovat informační kiosky s elektrikou a datovými porty? Jak připojit stroje a monitorovací systémy na výrobních linkách? Sledujte tuto malou recenzi k inspirativnímu katalogu ...
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933