Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OBO: Jistota požární bezpečnosti


Document Actions
OBO: Jistota požární bezpečnosti
Každoročně přicházejí následkem požárů v Evropě o život stovky lidí. Ochrana osob a majetku před důsledky požáru proto zákonitě představuje neoddělitelnou součást návrhu a realizace všech druhů staveb. Svůj nezastupitelný význam přitom mají především ...
Jiří Burant, ze dne: 6.04.2007

Výrobky firmy OBO Bettermann - jistota požární bezpečnosti

Každoročně přicházejí následkem požárů v Evropě o život stovky lidí. Ochrana osob a majetku před důsledky požáru proto zákonitě představuje neoddělitelnou součást návrhu a realizace všech druhů staveb.
Svůj nezastupitelný význam přitom mají především technická opatření z oblasti požární prevence. Dotýkají se stavebního řešení i většiny souvisejících technologických systému. Jejich základní principy lze definovat jako:

  • omezení možného rozsahu požáru,
  • zabezpečení únikových cest,
  • zajištění funkce požárně bezpečnostních zařízení.


Obr.1 OBO- komplexní řešení požárně bezpečných rozvodů

Možnost šíření požáru, a tudíž i jeho rozsah závisí především na stavebním řešení. Důležité je správné vymezení požárních úseků, vhodné provedení souvisejících požárně dělicích konstrukcí i kvalitní utěsnění prostupu v těchto konstrukcích. Profese elektro se v tomto ohledu týkají především protipožární kabelové ucpávky při průchodu kabelových tras mezi jednotlivými požárními úseky.
Únikové, respektive chráněné únikové cesty představují často jedinou možnost záchrany před účinky požáru. Jejich návrh, realizace i provoz proto podléhají řadě specifických omezení. Jmenovat lze například požadavek minimalizace elektrických rozvodů nesouvisejících s jejich vlastní funkcí a vyloučení součástí rozvodů obsahujících volně vázaný chlór. Totéž platí i pro další halogeny a jiné materiály, z nichž by se mohly při požárních teplotách uvolňovat obdobně škodlivé látky. Důvodem je skutečnost, že na vrub působení škodlivých zplodin hoření připadá až 95 procent všech obětí požárů.
K zaručení odpovídajících bezpečnostních standardů stavby je také nutno stanovit, která technologická zařízení mají podstatný vliv na její požární bezpečnost. U nich je pak třeba zajistit časově omezenou funkci i v případě požáru. Jedná se zejména o automatické hasicí systémy, požární čerpadla, požární ventilaci, evakuační výtahy, nouzové osvětlení atd. Jestliže jsou tato zařízení napájena nebo ovládána elektricky, musí zůstat po stanovenou dobu funkční i související elektrické rozvody.

Komplexní řešení od 0B0
Zajištění požární bezpečnosti jakékoliv části stavby ovšem předpokládá, že je pro tyto účely k dispozici výběr odpovídajících certifikovaných výrobků. V nabídce firmy OBO Bettermann, tradičního výrobce kabelových úložných systémů, mají proto své nezastupitelné místo i speciální systémová řešení z oblasti požární bezpečnosti staveb (obr. 1).
Jejich základem je kvalita orientovaná na praxi, certifikovaná podle celé řady evropských i národních předpisů včetně DlN 4102, část 12, pro kabelové systémy s integrovaným zachováním funkčnosti.

Systémy se zachováním funkčnosti
V oblasti systému se zachováním funkčnosti při požáru přináší OBO Bettermann certifikovaná řešení pro všechny čtyři základní způsoby uložení kabelu:

  • instalace na kabelových žebřících,
  • instalace v kabelových žlabech,
  • instalace jednotlivými příchytkami,
  • instalace ve stoupacích trasách.

Vybrat si lze přitom ze standardních, respektive normových systémů podle DlN 4102, část 12, s univerzální platností výsledku zkoušek, nebo ze speciálních jednoúčelových kabelových úložných systémů, zkoušených pro určitou speciální aplikaci.
Nejčastější způsob uložení kabelu s požadavkem na zachování časově omezené funkčnosti při požáru představuje kabelový žebřík nebo plechový kabelový žlab. Mezi systémy OBO lze proto najít jejich velmi rozmanitou paletu. Využívány jsou především normované nosné konstrukce podle DIN 4102, část 12, se vzdáleností podpěr 1,2m, jejichž zkoušku ilustruje obr. 2.


Obr. 2 Požární zkoušky žlabu a žebříku OBO

Postupné zkvalitňování konstrukcí kabelů však dovoluje využívat ve stále větší míře i speciální kabelové nosné konstrukce OBO s roztečí podpěrných míst 1,5m a zvetšenou přípustnou kabelovou zátěží. Nicméně sortiment zahrnuje i řadu dalších variant požárně certifikovaných sestav kabelových žebříků a žlabů nevyžadujících například pomocné závěsy ze závitových tyčí.
Od počátku roku 2006 jsou požárně certifikovány také mřížové kabelové žlaby OBO typové řady GR-Magic s bočnicí 55mm a patentově chráněným koncovým zámkem. Podle DIN 4102, část 12, vyhovují pro dobu zachování funkčnosti 90 minut a ani při extrémních požárních teplotách nevyžadují k spojování jednotlivých dílů žlabu žádné přídavné šroubové nebo bezšroubové spojovací prvky či speciální nářadí (obr. 3).


Obr. 3 Mřížové žlaby GRM se zachováním funkčnosti při požáru

Samostatnou zmínku si zaslouží systémy pro hromadnou instalaci slabších kabelů v požárně certifikovaných kabelových sponách OBO Grip-M (obr. 4).


Obr.4 Požárně certifikované držáky OBO Grip

Ty se nyní dodávají ve třech velikostech pro celkovou kabelovou zátěž od 1,1kg/m do 2,5kg/m. V závislosti na použitých kabelech dosahují dobu zachování funkčnosti 30-90 minut a jejich přednosti oceňují především realizátoři systémů EPS a nouzového osvětlení.

Požárně stabilní konstrukce
V řadě aplikací je sice za požáru vyžadována mechanická stabilita kabelových tras, ale totéž již neplatí o zachování funkčnosti uložených kabelů. V těchto případech lze připustit podstatně větší deformace nosných konstrukcí, a tudíž i jejich větší zatížení.
Systémy kabelových žlabů OBO jsou pro tyto aplikace speciálně certifikovány, takže je lze při nich zatížit dvoj- až devítinásobně větší zátěží než u systému se zachováním funkčnosti podle DIN 4102, část 12. Díky tomu lze zvýšit koncentraci kabelů v kabelové trase a tím snížit náklady na související úložné konstrukce.

Protipožární kabelové kanály
Někdy je třeba požárně oddělit kabelové rozvody od okolního prostředí. Děje se tak pomocí speciálních protipožárních kanálů, uzavírajících kabely do samostatného požárního úseku. Tento požadavek se vyskytuje například při přechodu běžných kabelových tras přes chodby, které plní funkci chráněných únikových cest.


Obr.5 Protipožární kanály OBO BSK

Firma OBO Bettermann pamatuje na tyto případy sortimentem protipožárních kabelových kanálů typové řady BSK, certifikovaných pro dva možné způsoby působení požárních teplot (obr. 5). Zaručují tepelné a kouřotěsné oddělení okolního prostředí pro případ požáru kabelů uložených v kanále i funkčnost kabelů uložených v kanále při požáru probíhajícím vně kanálu.

Upevňovací systémy
Kabelové nosné systémy s definovanou požární odolností je ovšem třeba také spolehlivě upevnit k nosným konstrukcím stavby. K tomuto účelu slouží u firmy OBO speciální požárně testované ocelové kotevní prvky (obr. 6).


Obr. 6 Požárně zkoušené kotvy FAZa MMS

Jedná se o svorníkové kotvy typové řady FAZ s vnějším závitem a FZEA s vnitřním závitem M6 až M12mm. Použít lze však i speciální šroubové kotvy do betonu, respektive cihelného zdiva typové řady MMS.

Výrobky z bezhalogenidových plastů
Obecné požadavky na požární bezpečnost chráněných únikových cest i shromažďovacích prostorů vylučují v řadě případů použití běžných halogenidových plastů, mezi které patří například polyvinylchlorid (PVC). Pro tyto případy disponuje OBO širokou nabídkou instalačních prvků z bezhalogenidových samozhášivých plastů nebo zcela nehořlavých kovových materiálů.
Jedná se především o bezhalogenidové plastové instalační krabice (obr. 7), bezhalogenidové plastové nebo ocelové instalační lišty a ocelové nebo hliníkové parapetní kanály. K dispozici je i celá paleta dalších instalačních prvků s obdobnými vlastnostmi.


Obr.7 Bezhalogenidová instalační krabice ECO

Požární bezpečnost - citlivé odborné téma
Požární bezpečnost elektrických rozvodů je a bude i v budoucnu bezesporu velmi citlivým odborným tématem. O to důležitější je pro projektanty i realizační firmy najít v této oblasti zkušeného a spolehlivého partnera.
Renomovaný výrobce systému protipožární ochrany elektrických kabelů a vedení, firma OBO Bettermann, proto nabízí kromě špičkové kvality svých výrobku i širokou bezplatnou individuální technickou pomoc včetně zpracování realizační dokumentace v systému AutoCAD. Staví přitom na dlouholetých praktických zkušenostech svých pracovníku, kteří se o ně rádi podělí na některém z odborných seminářů, které jsou zařazeny mezi akce celoživotního vzdělávání ČKAIT.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933