Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Nový svodič přepětí DEHNguard ACI


Document Actions
Nový svodič přepětí DEHNguard ACI
Víte, že s novou technologií ACI není nutné instalovat předřazené pojistky? To umožňuje jednoduchou konstrukci a bezpečný provoz přepěťové ochrany. Přerušení obvodu s předstihem je klíčem nové technologie ACI. V normálním provozu se technologie ACI chová jako svodič s předřazeným jiskřištěm. Tato přepěťová ochrana je schopná svádět vysoké impulzní proudy a zároveň zajišťuje nulové únikové proudy. Při vzniku poruchového/ zkratového proudu dojde ke svedení proudu do zhášecí komory, kde je oblouk uhašen ...
Komerční sdělení, ze dne: 15.07.2019



Nová technologie ACI (přerušení obvodu s předstihem) znamená zvýšení bezpečnosti přístroje při současné vyšší disponibilitě zařízení (nejvyšší úroveň).

Svodič typu 2 DEHNguard s novou technologií ACI, která v sobě zahrnuje integrovaný kombinovaný vypínač a jiskřiště, splňuje již nyní požadavky související se změnou energetické koncepce.

V normálním provozu se technologie ACI chová jako svodič s předřazeným jiskřištěm. Tato přepěťová ochrana je schopná svádět vysoké impulzní proudy a zároveň zajišťuje nulové únikové proudy. Při vzniku poruchového/zkratového proudu dojde ke svedení proudu do zhášecí komory, kde je oblouk uhašen. Proto může vzniknout jen velmi malý proud, který nezpůsobí žádné negativní účinky v zařízení nebo instalaci.



Svodič přepětí DEHNguard ACI
 
S novou technologií ACI není nutné instalovat předřazené pojistky. To umožňuje jednoduchou konstrukci a bezpečný provoz přepěťové ochrany. 

Technická data DEHNguard ACI


Výhody:

  • Jistota při dimenzování – vyloučení montážní chyby. Svodiče ACI zabrání možným chybám v návrhu, ke kterým může dojít při dimenzování a výběru pojistek. Nová technologie ACI eliminuje potřebu předřazených pojistek v důsledku použité kombinace vypínače a jiskřiště. S technologií ACI je ochrana integrována přímo do svodiče, následkem čehož dojde k jejímu optimálnímu přizpůsobení. Instalací svodiče DEHNguard ACI se automaticky vyloučí možná chyba při montáži nebo dimenzování.
  • Pevnost TOV: zvýšení disponibility zařízení.
    Dočasná přepětí (TOV) např. v důsledku přerušení vodiče N mohou zničit stávající zařízení proti přepětí. Nový DEHNguard ACI výrazně zlepšuje odolnost proti TOV. Tím se zvyšuje připravenost systému a eliminují se náklady, stejně jako čas na řešení problémů související s opravami. Svodič je také odolný proti kolísání napětí.
  • Žádné únikové proudy: prodloužení životnosti zařízení.
    Přepěťová ochrana ACI nevykazuje díky nové technologii žádné svodové proudy, a  tudíž se zabrání předčasnému stárnutí svodiče. Tím se dosáhne snížení nákladů a včasnou výměnou i zkrácení času. Kromě toho není nutné u svodiče DEHNguard ACI při měření izolačního stavu do 500 V DC vytahovat ochranný modul, což přispívá k vyšší bezpečnosti zařízení. Instalací svodiče s technologií ACI nenastane útlum přenášeného signálu.
  • Průřezy připojovacích měděných vodičů jen 6 mm2: ulehčení instalace
    Postačuje pouze průřez 6 mm2 připojovacích měděných vodičů. Uspoří se tak montážní čas při dimenzování průřezu, což vede ke snadnější instalaci v důsledku menších poloměrů, a tím zkrácení možných tras.
  • Úspora místa v rozváděči
    Nová koncepce instalace svodiče DEHNguard ACI generuje více místa v rozváděči – cca 60 % úspora místa, protože není třeba předřazené jištění (obr. 2). Z toho vyplývá také úspora nákladů týkajících se materiálu a montážního času.



Instalace DEHNguardu ACI v rozvaděči
 

  • Změna v oblasti energetiky: splnění budoucích požadavků již nyní.
    Stálá disponibilita elektrických systémů je v současnosti nutností. Přerušení napájení nebo selhání zařízení je nepřijatelné, a to nejen v době Průmyslu 4.0.

Shrnutí

  • V současné době je nutné při vypracování návrhu přepěťových ochran správně posoudit vhodnou velikost předřazených pojistek a jejich selektivitu s instalovanými svodiči. Toto s novým svodičem DEHNguard ACI odpadá.
  • Nová energetické koncepce, která podporuje obnovitelné zdroje, s sebou přináší i změnu parametrů napájecí sítě. Jedná se např. o ostrovní nebo bateriové systémy, ve kterých jsou zcela jiné zkratové poměry.
  • Se svodiči, které jsou založeny na technologií ACI, je instalace připravena na tuto změnu již nyní.

Ing. Jiří Kutáč, Ph.D.





Pokud pracujete v oboru,
máte možnost si zažádat o aktuální katalog svodičů typu 2
níže uvedeným formulářem!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933