Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nový svodič přepětí DEHNguard ACI (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.07.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nový svodič přepětí DEHNguard ACI


Nový svodič přepětí DEHNguard ACI
Víte, že s novou technologií ACI není nutné instalovat předřazené pojistky? To umožňuje jednoduchou konstrukci a bezpečný provoz přepěťové ochrany. Přerušení obvodu s předstihem je klíčem nové technologie ACI. V normálním provozu se technologie ACI chová jako svodič s předřazeným jiskřištěm. Tato přepěťová ochrana je schopná svádět vysoké impulzní proudy a zároveň zajišťuje nulové únikové proudy. Při vzniku poruchového/ zkratového proudu dojde ke svedení proudu do zhášecí komory, kde je oblouk uhašen ...
Komerční sdělení, ze dne: 15.07.2019




Nová technologie ACI (přerušení obvodu s předstihem) znamená zvýšení bezpečnosti přístroje při současné vyšší disponibilitě zařízení (nejvyšší úroveň).

Svodič typu 2 DEHNguard s novou technologií ACI, která v sobě zahrnuje integrovaný kombinovaný vypínač a jiskřiště, splňuje již nyní požadavky související se změnou energetické koncepce.

V normálním provozu se technologie ACI chová jako svodič s předřazeným jiskřištěm. Tato přepěťová ochrana je schopná svádět vysoké impulzní proudy a zároveň zajišťuje nulové únikové proudy. Při vzniku poruchového/zkratového proudu dojde ke svedení proudu do zhášecí komory, kde je oblouk uhašen. Proto může vzniknout jen velmi malý proud, který nezpůsobí žádné negativní účinky v zařízení nebo instalaci.



Svodič přepětí DEHNguard ACI
 
S novou technologií ACI není nutné instalovat předřazené pojistky. To umožňuje jednoduchou konstrukci a bezpečný provoz přepěťové ochrany. 

Technická data DEHNguard ACI


Výhody:

  • Jistota při dimenzování – vyloučení montážní chyby. Svodiče ACI zabrání možným chybám v návrhu, ke kterým může dojít při dimenzování a výběru pojistek. Nová technologie ACI eliminuje potřebu předřazených pojistek v důsledku použité kombinace vypínače a jiskřiště. S technologií ACI je ochrana integrována přímo do svodiče, následkem čehož dojde k jejímu optimálnímu přizpůsobení. Instalací svodiče DEHNguard ACI se automaticky vyloučí možná chyba při montáži nebo dimenzování.
  • Pevnost TOV: zvýšení disponibility zařízení.
    Dočasná přepětí (TOV) např. v důsledku přerušení vodiče N mohou zničit stávající zařízení proti přepětí. Nový DEHNguard ACI výrazně zlepšuje odolnost proti TOV. Tím se zvyšuje připravenost systému a eliminují se náklady, stejně jako čas na řešení problémů související s opravami. Svodič je také odolný proti kolísání napětí.
  • Žádné únikové proudy: prodloužení životnosti zařízení.
    Přepěťová ochrana ACI nevykazuje díky nové technologii žádné svodové proudy, a  tudíž se zabrání předčasnému stárnutí svodiče. Tím se dosáhne snížení nákladů a včasnou výměnou i zkrácení času. Kromě toho není nutné u svodiče DEHNguard ACI při měření izolačního stavu do 500 V DC vytahovat ochranný modul, což přispívá k vyšší bezpečnosti zařízení. Instalací svodiče s technologií ACI nenastane útlum přenášeného signálu.
  • Průřezy připojovacích měděných vodičů jen 6 mm2: ulehčení instalace
    Postačuje pouze průřez 6 mm2 připojovacích měděných vodičů. Uspoří se tak montážní čas při dimenzování průřezu, což vede ke snadnější instalaci v důsledku menších poloměrů, a tím zkrácení možných tras.
  • Úspora místa v rozváděči
    Nová koncepce instalace svodiče DEHNguard ACI generuje více místa v rozváděči – cca 60 % úspora místa, protože není třeba předřazené jištění (obr. 2). Z toho vyplývá také úspora nákladů týkajících se materiálu a montážního času.



Instalace DEHNguardu ACI v rozvaděči
 

  • Změna v oblasti energetiky: splnění budoucích požadavků již nyní.
    Stálá disponibilita elektrických systémů je v současnosti nutností. Přerušení napájení nebo selhání zařízení je nepřijatelné, a to nejen v době Průmyslu 4.0.

Shrnutí

  • V současné době je nutné při vypracování návrhu přepěťových ochran správně posoudit vhodnou velikost předřazených pojistek a jejich selektivitu s instalovanými svodiči. Toto s novým svodičem DEHNguard ACI odpadá.
  • Nová energetické koncepce, která podporuje obnovitelné zdroje, s sebou přináší i změnu parametrů napájecí sítě. Jedná se např. o ostrovní nebo bateriové systémy, ve kterých jsou zcela jiné zkratové poměry.
  • Se svodiči, které jsou založeny na technologií ACI, je instalace připravena na tuto změnu již nyní.

Ing. Jiří Kutáč, Ph.D.





Pokud pracujete v oboru,
máte možnost si zažádat o aktuální katalog svodičů typu 2
níže uvedeným formulářem!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.