Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Barvy světelných návěstí a ovládacích tlačítek


Document Actions
semik.gif
Znáte způsoby použití světelných ovládacích tlačítek? Kdy se nesmí použít tlačítka pro bezpečnostní funkci? Jak přiřazujeme barvy k základním skupinám informací?
Milan Bureš, Jaroslav Borovec, ze dne: 4.11.2002
reklama

1.) VŠEOBECNĚ:

Účel normy:
Sdělení vyjadřovaná barvami: Barvy světelných návěstí a ovládacích tlačítek jsou voleny tak, aby obsluhující nebo dohlížející osobě bylo dáno žádané a potřebné sdělení (informace) o funkci nebo stavu zařízení.

VÝZNAM BAREV

Barva Význam
ČERVENÁ nebezpečí, poplach
ŽLUTÁ (jantarová) výstraha
ZELENÁ bezpečná funkce
BÍLÁ mimo funkci
MODRÁ zvláštní význam podle potřeby

Jiné informace vyjadřované návěstími Použití samostatných barev je často nepostačující. Aby bylo možno světlem návěstit stav zařízení nebo určit funkci ovládacího tlačítka, je-li nutno, barva se musí doplnit symbolem (grafickou značkou) nebo nápisem na zařízení (prvku) nebo v jeho blízkosti.


2.) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ:

Použití barev: Vzhledem k tomu, že každé barvě je dán přesný význam, různé barvy musí být navzájem snadno rozlišitelné. Proto volí tato norma jen dále uvedené barvy.

Pro světelné návěsti (barevná světla) se požije barev:
ČERVENÁ
, ŽLUTÁ, ZELENÁ, BÍLÁ a MODRÁ, a to s čirou čočkou nebo s rozptýleným světlem.

Pro ovládací tlačítka (s barevným povrchem při dopadajícím bílém světle) se použije barev:
ČERVENÁ, ŽLUTÁ, ZELENÁ, BÍLÁ, MODRÁ, ČERNÁ a ŠEDÁ.

Stále svítícího světla je obvykle používáno pro světelné návěstí a pro světelná ovládací tlačítka. K dalšímu rozlišení nebo informaci a obzvláště k dodatečnému zdůraznění lze použít kmitavého svitu k těmto účelům:
a) k upoutání další pozornosti,
b) k vyvolání okamžitého zásahu,
c) k označení neshody mezi stavem daným ovládáním a skutečným stavem zařízení,
d) k označení změny stavu (s kmitavým svitem během přechodného období).

Pro informaci s větší důležitostí se musí použít vyššího kmitočtu.


3.) SVĚTELNÉ NÁVĚSTI:

Barvy světelných návěstí:
Pro světelné návěsti mají tyto čtyři barvy: ČERVENÁ, ŽLUTÁ, ZELENÁ a BÍLÁ význam stanovený ve 2. sloupci tab. 2. Těchto čtyř barev se nesmí v žádném případě použít v jiném významu. K dalším účelům se použije světelných návěstí s barvou: MODROU, jak je uvedeno v tab.

BARVY SVĚTELNÝCH NÁVĚŠTÍ A JEJICH VÝZNAM

Barva Význam
ČERVENÁ nebezpečí, poplach
ŽLUTÁ (jantarová) výstraha
ZELENÁ bezpečná funkce
BÍLÁ mimo funkci
MODRÁ zvláštní význam podle potřeby

Svítivé diody, buzené luminofory apod. je možno použít při dodržení následujících zásad: zdroje svitu musí být schopny produkovat nejméně tři barvy - červenou, zelenou a barvu blízkou bílé. Ve zvláštních, technicky zdůvodněných případech (např. u sdělování dvou funkčních stavů jednou svítivou diodou, kde je možná jen sestava barev červená-zelená), je možno použít místo barvy bílé barvu červenou (týká se dispečerských pracovišť řídících provoz elektrizační soustavy nebo jejích částí).

Za naléhavé důvody pro použití se považují:

  • - zvýšení spolehlivosti
  • - výrazné zjednodušení konstrukce návazných přístrojových částí
  • - výrazná redukce energetické náročnosti
  • - miniaturizace řídícího pracoviště umožňující podstatné zvýšení jeho přehlednosti
  • - výrazné snížení investičních a provozních nákladů

4.) OVLÁDACÍ TLAČÍTKA:

Barva ČERVENÁ se smí použít jen k označení zastavovacího nebo vypínacího tlačítka s bezpečnostní funkcí. K označení zastavovacího nebo vypínacího tlačítka bez bezpečnostní funkce se použije barva BÍLÁ. K označení spouštěcího tlačítka bez bezpečnostní funkce se smí použít jen barva ZELENÁ.

Barva ČERVENÁ se musí použít k označení spouštěcích tlačítek s bezpečnostní funkcí, tj. při stisknutí červeného tlačítka musí být výsledkem zapnutí hasicího, poplachového nebo jiného ochranného zařízení.

Společné ovládací tlačítko:
Jednotlivé ovládací tlačítko, které při opakovaném stisknutí střídavě způsobí spouštění a zastavení nebo zapnutí a vypnutí, musí být ČERNÉ, nebo ŠEDÉ, nikdy však ČERVENÉ, ZELENÉ ani BÍLÉ. Takové tlačítko nesmí být nikdy použito pro bezpečnostní funkci.
Jednotlivé ovládací tlačítko, které způsobí pohyb po dobu, po kterou je stisknuto, může být ČERNÉ , ŠEDÉ nebo ZELENÉ, avšak doporučuje se je označovat černou barvou. Takové tlačítko nesmí být ČERVENÉ ani BÍLÉ a nesmí být nikdy použito pro bezpečnostní funkci.
Vybavovací tlačítko (např. u jisticího relé) musí být MODRÉ, ČERNÉ nebo ŠEDÉ, s výjimkou vybavovacího tlačítka sloužícího též k zastavení nebo vypnutí zařízení, které musí být ČERVENÉ, nebo BÍLÉ (podle čl. 4.1).

BARVY OVLÁDACÍCH TLAČÍTEK A JEJICH VÝZNAM

Barva Význam
ČERVENÁ*) činnost v případě nebezpečí
ŽLUTÁ zásah proti změně
ZELENÁ spouštění (start), zapnutí otvírání armatury
BÍLÁ *) zastavení, (stát) vypnutí, zavírání armatury
MODRÁ jakýkoliv význam, který nemají výše uvedené barvy
ČERNÁ bez zvláštního významu
ČERNÁ, ŠEDÁ bez zvláštního významu

*) U pracovních strojů podle ČSN 33 2200 se všechna vypínací tlačítka uvažují s bezpečnostní funkcí a jsou proto ČERVENÁ. V takovém případě lze ovládací tlačítka s bílou barvou použít pro pomocné funkce.


5.) SVĚTELNÁ OVLÁDACÍ TLAČÍTKA:

Jako tlačítka pro bezpečnostní funkci se nesmí nikdy použít světelného ovládacího tlačítka, neboť porucha zdroje svitu může vést k nesprávným závěrům.

Tab. TYPY SVĚTELNÝCH OVLÁDACÍCH TLAČÍTEK

Typ tlačítka Barva ukazována tlačítkem, když vnitřní zdroj svitu
svítí nesvítí
a táž barva
b neutrální jakákoliv barva
c neutrální různé barvy

Poznámka: neutrální barvou se rozumí přirozená barva krytky tlačítka při zhasnutém stavu, která není totožná s žádnou z barev udávaných v tab.

Způsoby použití:

U světelných ovládacích tlačítek typu a) nebo b) podle tab. se rozlišují tyto základní způsoby použití:

a) upozornění - hlášení (návěstění)

Tlačítko svítí, aby sdělilo obsluze, že může nebo musí stisknout svítící tlačítko, nebo že musí vykonat určitý úkon a potom stisknout tlačítko. Přijetí nebo vykonání příkazu (který byl dán stisknutím tlačítka) je potvrzeno zhasnutím. Pořadí úkonů: nejprve svit, potom stisknutí tlačítka.

Poznámky:

  • 1. Pro volbu barev platí ČSN
  • 2. Kmitavého svitu lze použít k upoutání pozornosti obsluhy, např. v případě výstrahy, poruchy, havárie nebo poplachu. Při tomto použití lze stisknutím tlačítka změnit kmitavý svit ve stálý svit. Navíc tlačítko může mít funkci kvitování, nikoli však jinou. Stálý svit pak trvá, dokud samostatným zásahem není odstraněna příčina poplachu.

b) potvrzení

Nesvítící tlačítko se po stisknutí rozsvítí jako potvrzení, že příkaz (stisknutím tlačítka) byl přijat nebo vykonán. Pořadí úkonů: nejprve stisknout tlačítko, potom svit.

Poznámky:

  • 1. Pro volbu barev platí ČSN
  • 2. Svíticí ovládací tl. se mohou použít s klidovým svitem k dání „dvojitého potvrzení“: Při stisknutí tl. světlo začne kmitat na potvrzení, že začala operace nebo sled operací. Skončí-li se tato operace, kmitavý svit se samočinně změní ve stálý na potvrzení, že přechodný stav skončil.

Tlačítka typu „c“ podle tab. mohou být použita v obou způsobech. Každý případ musí být pečlivě vyzkoušen, aby se zabránilo jakýmkoliv omylům. Způsob použití světelných ovládacích tlačítek u jednoho zařízení má být jednotný. U center musí být jednotný a musí být dokumentován.


6.) VOLBA SVĚTELNÝCH NÁVĚŠTÍ:

Přiřazení barev k základním skupinám informací a jejich použití

Zapíná, otvírá, najíždí - na povel obsluhy:
- Kmitavý svit barvy zelené (a popř. současný klidový svit barvy bílé) až do ukončení funkce, potom přechází automaticky na stálý svit

Vypíná, zavírá, odstavuje - na povel obsluhy:
- Kmitavý svit barvy bílé (a popř. současný klidový svit barvy zelené), až do ukončení funkce, potom přechází automaticky na stály svit

Zapnuto, otevřeno, najeto na povel obsluhy:
- Klidový svit zelené barvy (bílá zhasnuta).

Vypnuto, zavřeno, odstaveno na povel obsluhy:
- Klidový svit bílé barvy (zelená zhasnuta).

Zapíná, otvírá, najíždí na povel automatu:
- Současný klidový svit bílé barvy a kmitavý svit barvy zelené, až do odkvitování (stisk tlačítka obsluhou), potom přechází automaticky na stálý svit

Vypíná, zavírá, odstavuje na povel automatu:
- Současný klidový svit zelené barvy a kmitavý svit barvy bílé až do odkvitování obsluhou, potom přechází automaticky na stálý svit

Zapnuto, otevřeno, najeto - na povel automatu:
- Kmitavý svit zelené barvy až do odkvitování obsluhou, potom přechází automaticky na stálý svit

Vypnuto, zavřeno, odstaveno - na povel automatu.
- Kmitavý svit bílé barvy až do odkvitování obsluhou, potom přechází automaticky na stálý svit

Přechodný provozní stav:
- Kmitavý svit modrý.

Ustálený provozní stav:
- Klidový svit modrý.

Výstraha:
- Žlutý netlumený svit kmitavý, popřípadě přechází po odkvitování na klidový.

Porucha:
- Červený netlumený svit kmitavý přechází po odkvitování na klidový.


7.) PŘECHODNÁ USTANOVENÍ:

U zařízení a systémů, jejichž vývoj byl ukončen počátkem účinnosti této normy, je přípustné ponechat původní barvy i původní provedení z hlediska svitu. Podmínkou však je, že v dokumentaci bude vysvětlen význam všech použitých barev a provedení z hlediska svitu.

U všech provozovaných zařízení musí být zavedeny barvy podle ČSN IEC 73 (ČSN 33 0170) v rámci rekonstrukcí a inovací zařízení. Přitom musí být na jednom pracovišti (popř. stanovišti) provedení světelných návěští a ovládacích tlačítek jednotné.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933