Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Projektanti budou muset zahrnout nové požadavky na požární zabezpečení již ve fázi návrhu. Budou potřeba detailnější plány a dokumentace, aby bylo zajištěno splnění všech požárních norem. Montážní práce budou časově náročnější a nákladnější. Budou ...
  • ... nabízí k přípravě k přezkoušení testové otázky. Velice dobrý materiál pro přípravu všech, kteří nenechávají nic náhodě a berou vážně rčení "těžko na cvičišti, lehko na bojišti". Samozřejmě tento způsob přípravy nemusí být někomu blízký, ale je ...

Měření k-faktoru kabelů ...


Document Actions
Měření k-faktoru kabelů ...
... pro optimální spolehlivost distanční ochrany a diagnostických programů poruch. Důležitost k-faktorů Ochranná relé jsou potřebná k ochraně silnoproudého kabelu nebo vrchního vedení. Pokud na vedení dojde k poruše, např. k průrazu, musí být porucha odstraněna bezpečně, selektivně a ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.05.2009
reklama
Distanční relé jsou důležitými prvky pro spolehlivost přenosu elektrické energie. Sousledná impedance kladného sledu a porovnávací faktor zemní impedance neboli k-faktor, jak je často nazýván, jsou jedněmi z nejdůležitějších nastavení takového relé. Pokud by některá z těchto nastavení byla nesprávná, celý ochranný systém, včetně měřicích transformátoru, relé a jističe, by nebyl používán tak efektivně, jak by mohl. Tento příspěvek vysvětluje obtížnost nastavení k-faktoru a ilustruje nákladově efektivní řešení k zabránění nesprávného chování programu distanční ochrany.

Důležitost k-faktorů
Ochranná relé jsou potřebná k ochraně silnoproudého kabelu nebo vrchního vedení. Pokud na vedení dojde k poruše, např. k průrazu, musí být porucha odstraněna bezpečně, selektivně a rychle. Selektivně znamená, že se vypne pouze vedení, na kterém je zjištěna porucha, čímž se minimalizuje výpadek proudu.

Existují dvě základní metody, jak dosáhnout selektivního vypnutí na silnoproudých vedeních - jsou to diferenciální ochrana a distanční ochrana. Diferenciální ochrana je často považována za lepší řešení, avšak je závislá na dostupnosti bezpečného komunikačního kanálu, protože relé na každém konci vedení spolu musí komunikovat. Kromě toho diferenciální ochrana neposkytuje záložní ochranu. Tento příspěvek se dále touto metodou nezabývá. Z důvodu nákladů a kvůli chybějící záložní ochraně se na většině silnoproudých vedení používají distanční ochranná relé, která s pomocí moderních komunikací zajišťují rovněž selektivní vypnutí poruch na vedeních.

Jedním z nejdůležitějších parametrů nastavení distančního ochranného relé je sousledná impedance, která vychází z předpokladu, že venkovní vedení je plně křížené (souměrné). V praxi tomu tak vždy není a tím vznikají menší chyby v měření distančních relé, se kterými je nutné počítat. Sousledná impedance je polovinou komplexní impedance mezifázových smyček.


Impedanční smyčka mezi dvěma fázemi

Když dojde k poruše, distanční relé na obou koncích změří impedanci. Je-li impedance (standardně) pod úrovní 80% nebo 90% impedance vedení, relé co nejrychleji vypne vývod vedení (zóna 1), protože je zřejmé, že porucha je na tomto konkrétním úseku vedení. Je-li impedance vyšší, relé vypne vývod po určité prodlevě (≥ zóna 2), aby poskytlo jinému relé, které může být blíže poruše, možnost vypnutí.

Impedance smyčky fáze k zemi se liší od impedance mezifázové smyčky. Z důvodů odlišnosti impedancí obou typů smyček faktor v relé vyjadřuje podíl zpětné zemní cesty a sousledné impedance vedení. Tento faktor se nazývá porovnávací faktor zemní impedance, zbytkový kompenzační faktor nebo prostě k-faktor.


Impedanční smyčka u poruchy jedné fáze k zemi

Jsou-li relé nastavena správně, spotřebič, který je napájen ze dvou zdrojů, dále dostává energii ze zdravého vedení, pokud dojde k vypnutí druhého vedení.


Relé s optimálním dosahem zóny 1

Nejsou-li impedance nebo k-faktory relé nastaveny správně, může dojít k přesahu nebo nedostatečnému dosahu zóny.


Relé s přesahem zóny 1

V předcházejícím příkladě detekují poruchu tři relé namísto dvou v zóně 1 a vypnou vývod. Způsobí to odpojení druhého silnoproudého vedení a dojde ke zbytečnému výpadku proudu pro spotřebič. Kromě problémů, že spotřebiče nemají proud, se v důsledku těchto falešných rozpojení značně zvyšuje riziko ztráty stability systému.

Případová studie
V červnu 2004 provedl německý elektrárenský podnik experiment k porovnání výsledků měření impedance vedení a hodnot distančního ochranného relé po simulaci skutečné poruchy. Podnik vlastní obecní síť 20kV, která má nízkoohmové uzlové uzemnění k omezení zkratového proudu poruch uzemnění do 2kA.

8. června 2004 byly provedeny dva zkratové pokusy. V jednom byla simulována porucha souběžných tří fází k zemi zkratováním všech tří fází k zemi na jednom konci kabelu. Potom byl kabel zapnut přes několik dalších kabelů, aby se snížil poruchový proud, a přes samostatný transformátor nepřipojený ke zbytku sítě 20kV. Poruchový proud byl asi 9kA a distanční ochranné relé na vedení vypnulo v zóně 1 podle očekávání.

Následně byla simulována porucha jedné fáze k zemi připojením pouze jedné fáze k zemi. Relé opět ihned vypnulo.

Ve stejný den bylo provedeno měření impedance vedení pomocí zařízení s proměnným kmitočtem. Napájecí proud byl asi 0,2% třífázového zkratového proudu.

Existovaly obavy, protože část kabelu měla ocelové stínění a zdálo se možné, že se objeví nelineární účinky, pokud by došlo k magnetickému sycení. Avšak analýza ukázala, že výsledky simulované poruchy a měření impedance vedení se shodovaly v rozsahu dvou procent.

Podnik byl s výsledkem velmi spokojen a rozhodl se provést měření na všech svých kabelových instalacích. Dosud bylo změřeno asi 50% z jejich 400 kabelů a příslušně se upravují nastavení relé.

Závěr
Dnes jsou náklady a úsilí požadované pro měření k-faktorů pouhým zlomkem toho, jaké bývaly dříve. Měření ukázala, že z několika důvodů výpočty založené na neověřených datech dávaly často chybné výsledky. Proto bude v budoucnu preferováno použití výpočtů založených na skutečných měřeních vedení.

Bezpečné, selektivní a rychlé odstranění poruchy je možné pouze v případě, že jsou všechny parametry relé nastaveny správně. Správné hodnoty impedance vedení a k-faktor jsou pro plně funkční distanční ochranné relé maximálně důležité.

Ulrich KLAPPER, Lothar FICKERT

Celý článek si můžete přečíst v časopise Energetika (3/2009)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933