Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Nová éra přípravy na pravidelné přezkušování elektrotechniků je zde, a s ní přichází i příslušná publikace. Aktuální vydání dle současných předpisů a norem je k dispozici v 16. aktualizovaném vydání. Co se dozvíme? Jaká je struktura zkoušky a jak se ...

Legenda značek na elektrotechnických výkresech - 3. díl: Přístupové systémy


Document Actions
Článek
Legenda značek sestavená z doporučení zainteresovaných organizací. Krátký popis činnosti přístupového systému a příbuzných zařízení.
Radek Kaisler, ze dne: 10.10.2002
reklama

Systém řízení přístupu (často nazývaný přístupový systém, nebo zcela laicky a nesprávně kartový) umožní osobě na základě prokázání oprávněnosti vstup nebo vjezd do objektu, případně do střežené části objektu. 

Nejběžnějším příkladem bývá využití  např. u vstupu do hromadných garáží, vstupu do lékařských prostor v nemocnicích a vyhrazených prostor v úředních a správních budovách.

 

Přístupový systém bývá označován zkratkou "PS", případně "ACS" (dle anglického názvu access control system).

 

Systém sestává z čtečky (používá se rovněž název terminál) identifikačního média, vyhodnocovací (používá se rovněž název řídící) jednotky, a výstupních obvodů. Vyhodnocovací jednotky bývají zpravidla spojeny datovou sběrnicí (nejběžněji RS 485) pro vzájemnou komunikaci. Tato sběrnice bývá přes příslušný převodník (nejčastěji na komunikační rozhraní RS 232) přizpůsobena k propojení s PC, odkud je možné systém centrálně monitorovat, nastavovat oprávnění a vstup/výstupní vazby systému.

 

Identifikačním médiem nejčastěji bývá karta, nebo přívěsek na klíče, ve kterém je zakódována datová informace. Uložení datové informace může být řešeno magneticky, opticky, nebo elektronicky. O způsobech uložení datového kódu na média podrobně pojednává tento článek.

 

Čtečka snímá uložený kód z identifikačního média, který převede na elektronický datový tok daného formátu a tento předá po komunikačním rozhraní (nejčastěji se používá rozhraní WIEGAND) k dalšímu zpracování vyhodnocovací jednotce.

 

Vyhodnocovací jednotka zpracovává vstupní informace od čtečky (nebo několika čteček), komunikuje z řídícím PC a ostatními jednotkami (jsou-li zapojeny do sběrnice) a na základě kombinace vstupních informací dle předem definovaného programu řídí přes výstupní obvody další zařízení (el. zámky, ovládání elektromotorů, pohonů vrat atd.). O způsobech ovládání ostatních zařízení přes výstupní obvody podrobně informuje tento článek.

V některých případech, zejména u systému sledování docházky je čtečka a vyhodnocovací jednotka zaintegrována v jednom komponentu.

 

Převodník datového rozhraní umožní připojení vyhodnocovacích jednotek zapojených do sběrnice k monitorovacímu a konfiguračnímu PC. Vyhodnocovací jednotky nejčastěji komunikují přes rozhraní RS 485 (poměrně značný dosah po 1 páru vedení - v průměru 1.2km a pro přístupový systém přijatelný datový tok do 2Mb). Standardní PC bývá vybaveno výstupem rozhraní RS 232. Proto je nutné vzájemné přizpůsobení komunikačního rozhraní mezi čtečkami a vstupního komunikačního rozhraní na PC.

 

Konfigurační a monitorovací PC umožní přes uživatelské prostředí příslušného software konfigurovat oprávnění výstupních operací ve vztahu k jednotlivým kódům uloženým na identifikačních médiích a nadefinování dalších vstup/výstupních operací v závislosti na čase a dalších elektronicky sledovatelných veličinách. Dále umožní sledovat a monitorovat chronologickou historii jednotlivých událostí snímání kódů a provedených či zamítnutých výstupních operací. Z této historie pak je možné sestavit různé vztahy, grafické průběhy, přehledové schémata a možnosti předmětových roztřízení. Je-li PC, na které je připojena sběrnice začleněno do lokální (ale i rozsáhlé, nebo i do internetové) počítačové sítě je možná dálková správa,nebo monitorování systému z jiného PC (umožňuje-li to příslušný software dodávaný k přístupovému systému).

 

 

Níže uvedené značky mohou být použity i při návrhu systémově příbuzných zapojení a to systému sledování docházky a automatického objednávání zboží.

Popis funkce těchto systémů je vysvětlen v úvodu tohoto článku.

 

 

 

 

 

 

Značka:

Popis: Zdroj:
Čtečka identifikačních médií ** Doporučení asociace Gremium Alarm
Vyhodnocovací jednotka Doporučení asociace Gremium Alarm

Spínací zařízení vyhodnocující zadaný číselný kód

Kódový zámek

Doporučení asociace Gremium Alarm
Vývod komunikačního rozhraní RS485 ČSN 334590
Vývod komunikačního rozhraní RS232 ČSN 334590

Převodník komunikačních rozhraní 

RS485 - RS232 

Běžná praxe *
Napaječ Doporučení asociace Gremium Alarm
Akumulátor (druhotné napájení) Doporučení asociace Gremium Alarm
Elektricky ovládaný zámek ČSN 334590

Elektroinstalační krabice pro

budoucí osazení komponentů přístupového systému

ČSN 334590

Vývod kabeláže rozvodu přístupového systému *** ČSN 334590

 

 

 

*) = Značka, která se vžila do běžné praxe u převážné většiny projekčních kanceláří, které znám. Máte-li někdo jiný názor můžete mi napsat na můj email.

 

**) = Dodatkovým popisem (např.: "PS", "DOCH", "OBJ") můžeme blíže specifikovat typ a konstrukci čtečky v systému, kde je částečně nebo úplně integrováno řízení přístupu,  sledování docházky a automatické objednávání zboží.

Pozn. autora: Značení je nutné hlavně tam, kde čtečky pro různý účel mají jinou konstrukci. Pro řízení přístupu je používána samostatná čtečka, pro sledování docházky a automatické objednávání zboží bývá ve čtečce zakomponována i klávesnice pro zadání dodatečných informací do systému a často i displeje pro okamžité zobrazení zpětné informace od systému.

 

***) = Vývod kabelu pro budoucí osazení komponentu při výhledovém rozšíření, případně vývod na rozhraní přístupového systému a ovládaného zařízení (např. garážových vrat). V tomto případě je zde nutné uvést maximální zatížitelnost výstupního obvodu a typ spínání: např.: NC 30V/1A

 

 

 

 

Pro číslování jednotlivých komponentů na výkresech se vžil do běžné praxe tento postup:

 

 

Číslování vyhodnocovacích jednotek:         

0X.0Y

 kde:

 

0X je číslo sběrnice (linky), na které je jednotka zapojena

0Y je číslo (adresa) na sběrnici,

 

 

Číslování čteček:

0X.0Y.z

 kde:

0X je číslo sběrnice (linky) na které je zapojena příslušná vyhodnocovací jednotka

0Y je číslo (adresa) na sběrnici příslušné vyhodnocovací jednotky

z je abecedním vyjádřením vyznačeno pořadí připojení k příslušné vyhodnocovací jednotce (např.: 01.02.a)

 

 

Nenalezl jsem informaci o tom, že by se číslováním komponentů přístupového systému zabývala některá ČN, případně některé jiné doporučení.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933