Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

LPE: Pravidla pro elektrotechniku v roce 2006 (8/8)


Document Actions
LPE: Pravidla pro elektrotechniku v roce 2006 (8/8)
... zvláštními případy ochranného vodiče jsou vodiče se sdruženou funkcí (písmenové značení PEN). Jedná se o současné využití ochranného vodiče (PE) jako vodiče pracovního – středního vodiče (N). Vzhledem k tomu, že u vodiče se sdruženou funkcí je důležitější funkce ochranná, značí se i tento vodič(Conductor) Neizolovaný drát z materiálu, který obsahuje velké množství volných (vodivých) elektronů a je proto vhodný pro vedení elektrického proudu ...
Vincent Csirik, ze dne: 30.08.2006
reklama

...dokončení

4) ČSN pro označování kabelů a vodičů:

Barevné značení kabelů a vodičů

Pro barevné označování kabelů a vodičů v současné době existují následující ČSN:

ČSN EN 60446 (33 0165):2000 Základní a bezpečnostní zásady při obsluze strojních zařízení – Značení vodičů barvami nebo číslicemi
ČSN 33 0165:1992 Elektrotechnické předpisy – Značení vodičů barvami nebo číslicemi – Prováděcí ustanovení
ČSN 33 0166:2002 Označování a používání žil ohebných kabelů (od 2006-04-01 nahrazena ČSN 33 0166 ed. 2:2002)
ČSN 33 0166 ed. 2:2002 Označování žil kabelů a ohebných šňůr (od 2006-04-01 nahrazuje ČSN 33 166:2002 a ČSN 33 0167:2002)
ČSN 33 0167:2002 Označování a používání žil kabelů (od 2006-04-01 nahrazena ČSN 33 0166 ed. 2:2002)
ČSN EN 50334 (34 7403):2001 Označování žil elektrických kabelů
ČSN IEC 173 (34 7404):1998 Barvy žil ohebných kabelů a šňůr

Pozn. Dále uvedené informace obsahují pouze základní údaje a v konkrétních případech se doporučuje využít výše uvedené normy.

Barevné značení ochranného vodiče

Podle výše uvedených ČSN se ochranný vodič (písmenové značení PE) značí kombinací barev zelená/žlutá po celé délce vodiče (tato kombinace se nesmí použít pro žádný jiný účel než pro označení ochranného vodiče).

Zvláštními případy ochranného vodiče jsou vodiče se sdruženou funkcí (písmenové značení PEN). Jedná se o současné využití ochranného vodiče (PE) jako vodiče pracovního – středního vodiče (N). Vzhledem k tomu, že u vodiče se sdruženou funkcí je důležitější funkce ochranná, značí se i tento vodič kombinací barev zelená/žlutá po celé délce vodiče a navíc se na zakončeních označuje (např. návlačkami) světle modrou barvou.

Holé vodiče, použité jako ochranné vodiče, musí být barevně označeny zelenými a žlutými stejně širokými a těsně na sebe navazujícími pruhy šířky 15mm až 100mm. Toto označení je buď po celé délce vodiče, nebo v každé sekci nebo v každé přípustné poloze. Je-li použito lepicí pásky, musí být použity pouze dvoubarevné pásky.
Tam, kde je ochranný vodič rozlišitelný dle svého tvaru, konstrukce nebo polohy, není barevné značení po celé délce nutné, avšak konce (nebo přístupné polohy) by pak měly být označeny grafickou značkou nebo dvoubarevnou kombinací (zel/žl) nebo písmeny PE.

Barevné značení středního vodiče

Pozn. Střední vodič: vodič spojený s nulovým bodem/uzlem (u střídavé sítě) nebo se středním bodem sítě (u stejnosměrné sítě se též nazývá vodič středního bodu).
Střední vodič (písmenové značení N) se značí světle modrou barvou izolace.

V případě, že žíla vícežilového kabelu označená světlomodrou barvou není použita jako neutrální nebo střední vodič, může být tato žíla použita i pro jiné účely. Tato, ani jiná žíla nesmí být však použita jako ochranný vodič.

Označují-li se vodiče barvou, potom holé vodiče použité jako neutrální nebo střední musí být v každém poli (sekci) nebo jednotce, nebo v každé přístupné poloze zbarveny světlomodrým pruhem šířky 15mm až 100mm, anebo musí být zbarveny světlomodře po celé délce.

Barevné značení fázových vodičů

Podle ČSN EN 60446 se pro označování fázových vodičů přednostně používají barvy černá a hnědá. Na základě ČSN 33 0166 ed. 2 se pro označování fázových vodičů přidává navíc barva šedivá.

Písmenové značení pracovních vodičů

Fázové vodiče se značí následovně:

  • fáze 1: L1,
  • fáze 2: L2,
  • fáze 3: L3.

Pozn. Pokud síť má pouze jednu fázi, postačuje označení L (bez čísla).

Označení číslicemi
Číslicový systém se uplatňuje pro značení vodičů a vodičů ve svazku, kromě vodičů označených barevnou kombinací zelená/žlutá. Značení musí být dobře zřetelné a trvanlivé. Všechny číslice musí být čitelné a silně kontrastní k barvě izolace. Značení se musí provést arabskými číslicemi, číslice 6 a 9 musí být podtrženy.

Barevné značení holých vodičů a přípojnic

Vodič, přípojnice Poznávací barva
1. fáze oranžová
2. fáze  oranžová
3. fáze  oranžová
střední světlemodrá
ochranný (á) zelená/žlutá

Pozn. Barevné odstíny jednotlivých barev jsou uvedeny ve změně 2 k ČSN 33 0165 Elektrotechnické předpisy – Značení vodičů barvami nebo číslicemi – Prováděcí ustanovení.

Doporučené odstíny poznávacích barev

Pro značení holých a izolovaných vodičů barvami se doporučuje používat nátěrových hmot s barevnými odstíny podle tabulky A.1 ČSN 33 0165/Z2 (nově podle stupnice RAL).
Pozn. Původně při výběru odstínu se používala čísla z přílohy k ČSN 67 3067:1972. Tato norma byla nahrazena novým zněním, které již uvedenou přílohu neobsahuje. V současné době při výběru barevných odstínů v Evropě se postupuje podle stupnice RAL (vzorkovnice barevných odstínů je dostupná u všech výrobců a distributorů nátěrových hmot).

Je třeba připomenout, že pro volbu barevných odstínů se používá také ČSN IEC 304 (34 7701) Normalizované barvy izolace nízkofrekvenčních kabelů a vodičů.

Závěr
Cílem tohoto příspěvku je informovat o technické normalizaci v oblasti „pravidla pro elektrotechniku (dříve předpisové normy)“, o nových vybraných ČSN v této oblasti, které byly vydány v roce 2005 – 2006, dále o připravovaných k vydání v roce 2006.

Další informace o uvedené problematice jsou předmětem přednášky.

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 19", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933