Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Levná elektřina Vladimíra Lista


Document Actions
Levná elektřina Vladimíra Lista
Když Vladimír List v roce 1934 vysvětloval složitost nákladů na elektřinu, zdůrazňoval, že elektrifikace je více než jen výroba - je to celý ekosystém, který vyžaduje infrastrukturu, pracovní síly a kapitál. Dnes, téměř sto let později, stojíme před novými energetickými výzvami, ať už jde o obnovitelné zdroje, decentralizaci nebo energetickou účinnost. Ale Listova slova stále rezonují: energetika je komplexní a vyžaduje promyšlený a komplexní přístup. Možná bychom měli být vděční za takové historické lekce, které nám připomínají, že hledání levné a efektivní energie je vždy vícevrstvé a vyžaduje hlubokou reflexi.
František Tuček, ze dne: 2.09.2023
reklama


V roce 1934 se Vladimír List zabýval složitostí nákladů a procesů v oblasti elektrifikace. Jeho myšlenky o komplexnosti energetického sektoru zůstávají aktuální i v dnešní době, kdy čelíme novým výzvám v oblasti energie. Přestože technologie a trendy se mění, základní principy, které List zdůrazňoval, nám připomínají, že v energetice neexistují jednoduchá řešení.




Složky cen elektřiny osvětluje dobře dále uvedený výňatek z dopisů redakci týdeníku „Přítomnost” z 19. října 1932:
Ve 40. čísle si p. V. G. posvítil na elektrisaci Ostravska a napsal: 

„Elektřina se tam vyrábí za 25 hal., a Moravskoslezské elektrárny ji prodávají za 3.20 Kč, tedy se ziskem 1200%. 
Baťa, který musí drahé uhlí zdaleka dovážet, prodává ji, jak známo, za 1 Kč ... 
V čsl. vlastivědě možno se dočíst, jak jsme pozadu ve spotřebě elektřiny. 

Z hlavních příčin toho je drahota elektřiny u nás .. Kapitál, pokud není ovládnut společností, je surový a jeho představitelé jsou s výjimkou Baťi skoro všude stejní: duševně omezení sobci, kteří nedovedou pochopit, že při menším zisku by dosáhli většího obratu a tudíž opět aspoň stejného zisku.”

Skutečnost je však jiná: Na Ostravsku mají lidé zlozvyk, že si nechtějí choditi do elektrárny pro elektřinu s 22.000 volty se džbánem, ale chtějí ji mít se 220 volty v každém domku od Jablunkova po Krnov. Tenhle ošklivý zlozvyk Ostravanů stál Moravskoslezské elektrárny 130 mil. Kč za 1200 km vedení vysokého napětí a za 1400 km vedení nízkého napětí ve 250 obcích, nehledě na transformátory, spínací stanice, dílny atd. Proto se cena elektřiny v drobném u Moravskoslezských elektráren skládá z těchto složek:
  • Za elektrickou práci (prakticky za uhlí) 9%
  • Za pohotovost elektrárny (budov a strojů) 14%
  • Za sítě vysokého napětí 26%
  • Za sítě nízkého napětí 44%
  • Za styk s odběratelem (akvizicí, účtování, inkaso) 7%

Aneb méně odborněji z ceny elektřiny v drobném:
  • Úrok z dluhů a půjček 24%
  • Úmor zařízení 16%
  • Uhlí 9%
  • Ostatní hmoty na opravy 9%
  • Mzdy dělnictva 23%
  • Platy úřednictva 7%
  • Doprava, pošta, telefon 3%
  • Pojištění věcné a sociální 3%
  • Daně 2%
  • Duševně omezení sobci (akcionáři) 3%

Akcionáři Moravskoslezských elektráren jsou: 23% stát, země Moravskoslezská 23%, obce tamější s 25%, a různí soukromí akcionáři, většinou odběratelé proudu s 29% akcií. Více ovládnout kapitál společnosti asi nejde. To, že Baťa ve Zlíně prodává elektřinu za 1 Kč, nepřekvapuje, neboť by Středomoravské elektrárny zásobily Zlín ještě levněji, kdyby dostaly zlínskou síť za tak výhodných podmínek, jako ji koupil Baťa.

V elektrisaci jsme asi 3 léta za Holandskem, 5 za Italií, 10 za Německem, 16 za Švýcarskem a asi 20 za Spojenými státy, ale ne proto, že máme drahou elektřinu, ale proto, že máme málo duševně omezených sobců — málo kapitálu. Elektrisace se totiž dělá víc z kapitálu než z uhlí. Na výnosné zvýšení spotřeby elektřiny nestačí snížit její cenu, není-li životní úroveň přiměřená a nemá-li obecenstvo dostatečného kapitálu, aby si zřídilo elektrické zařízení ve svých bytech. Důkaz podávají Elektr. podniky pražské, které po léta prodávají elektřinu obecním zaměstnancům levněji než jiným odběratelům. A přesto spotřeba průměrné domácnosti obecního zřízence je jen o málo větší než spotřeba obdobné průměrné domácnosti pražské. Podniky tedy trží z domácností zaměstnanců méně než z průměrné domácnosti jiné.

K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem.

Vladimír List, Elektrisace Československa 1934

"Chcete levnější elektřinu? Tak to si jděte pro ni s džbánem do elektrárny! Ale pamatujte, drahá elektřina není o sobcích, ale o tom, kolik stojí dostat ji až k vám domů. A taky? Potřebujeme více 'duševně omezených sobců', aby bylo víc kapitálu na elektrifikaci!" 😉


Jaké složky ceny ovlivňují konečnou cenu elektřiny dnes?
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933