Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

EN 50110 administrativním postrachem OSVČ? (3.)


Document Actions
pranazar_1.jpg
Obsluha a práce na elektrických zařízeních. Nově zaváděná EN klade z hlediska bezpečnosti větší nároky na právnické a fyzické osoby podnikající v elektrotechnice a energetice. Ti musí splnit požadavky normy v plném rozsahu s tím, že tam, kde v současné době byly technologické postupy zpracovány podle ČSN 343100, musí osoba odpovědná za elektrické zařízení, zpracovat nebo prověřit, aby byly v souladu s ČSN EN 50110-1 do doby ukončení platnosti ČSN 34 3100.
'Bohuslav Kramerius', ze dne: 4.08.2004
reklama

Výše je uvedeno několik definicí, které jsou uvedeny v ČSN EN 50110-1 a jsou odlišně formulovány oproti ČSN 34 3100.

V normě není uvedena definice práce s dohledem a práce pod dozorem a proto byla využita možnost doplnění národní poznámky. Definice byly ponechány v původním znění, tak jak je uvádí ČSN 34 3100.

  • Práce s dohledem je práce, která se provádí podle podrobnějších pokynů. Před zahájením práce se osoba provádějící dohled přesvědčí, zda jsou provedena nutná bezpečnostní opatření. V průběhu prací občas kontroluje dodržování bezpečnostních předpisů. Při této práci odpovídají za dodržování bezpečnostních předpisů osoby vykonávající pracovní činnost.
  • Práce pod dozorem je práce, která se provádí za trvalé přítomnosti osoby, která je pověřena dozorem a která je odpovědná za dodržování příslušných bezpečnostních předpisů

Národní poznámka je vždy uvedena v textu pod čarou tam, kde doplňuje příslušný text.

Kvalifikace osob
Velká váha je v normě dána odpovědnosti za bezpečnost osob zapojených do pracovní činnosti a těch, které jsou nebo mohou být zúčastněni na této činnosti a to na základě požadavku, že tato činnost musí být vykonávána v souladu s národní legislativou.

Norma stanovuje základní požadavky na bezpečnost osob a jejich kvalifikaci. Veškeré osoby vykonávající práci na elektrickém zařízení, nebo v jeho blízkosti musí být proškoleny a prokazatelně přezkoušeny z bezpečnostních předpisů a místních pracovních předpisů stanovených pro vykonávanou práci.

Veškeré činnosti, při kterých jsou potřebné technické znalosti nebo dovednosti z hlediska ochrany před elektrickým nebezpečím nebo zraněním způsobeným elektřinou, nesmí provádět nikdo, kromě osob, které takové znalosti a dovednosti mají, nebo osob pod takovou kontrolou, která tato práce vyžaduje. Zde je zřejmé, že tyto požadavky jsou shodné s naší stávající normou, ale nejsou tak detailně rozpracované, což je ponecháno v evropské normě na národních dodatcích, které jsou uvedeny ve druhé části normy (ČSN EN 50 110-2).

Stejně je řešena i kvalifikace osob, kdy norma umožňuje, že národní legislativa, může stanovit minimální věk a kriteria pro kvalifikaci osob. Pokud tyto požadavky nejsou stanoveny národní legislativou, potom stanovuje, jaká kriteria musí být splněna pro kvalifikaci osob provádějící činnost na elektrickém zařízení.

Požadovaná kvalifikační kriteria osob jsou:

  • elektrotechnické vzdělání
  • zkušenosti s prací na elektrických zařízeních
  • znalost zařízení na kterém se pracuje a praktické zkušenosti z této práce
  • znalost o náhodných poruchách, které se mohou vyskytnout v průběhu práce
  • schopnost posouzení situace, zda je možné bezpečně pokračovat v práci

Pro činnost na elektrickém zařízení používá tato norma tři kvalifikační stupně. Jsou to:

  1. osoba seznámená (ordinary person)
  2. osoba poučená (instructed person)
  3. osoba znalá (skilled person)

Tyto kvalifikační stupně nejsou plně v souladu s naší současnou národní legislativou, tj. s Vyhláškou Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice Č. 5011 978 Sb., která zná kromě uvedených dále pracovníky (osoby) znalé s vyšší kvalifikací.

Ing. Bohuslav Kramerius, České dráhy a.s., technická ústředna dopravní cesta.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933