Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: EN 50110 administrativním postrachem OSVČ? (3.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.08.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

EN 50110 administrativním postrachem OSVČ? (3.)


pranazar_1.jpg
Obsluha a práce na elektrických zařízeních. Nově zaváděná EN klade z hlediska bezpečnosti větší nároky na právnické a fyzické osoby podnikající v elektrotechnice a energetice. Ti musí splnit požadavky normy v plném rozsahu s tím, že tam, kde v současné době byly technologické postupy zpracovány podle ČSN 343100, musí osoba odpovědná za elektrické zařízení, zpracovat nebo prověřit, aby byly v souladu s ČSN EN 50110-1 do doby ukončení platnosti ČSN 34 3100.
'Bohuslav Kramerius', ze dne: 4.08.2004

Výše je uvedeno několik definicí, které jsou uvedeny v ČSN EN 50110-1 a jsou odlišně formulovány oproti ČSN 34 3100.

V normě není uvedena definice práce s dohledem a práce pod dozorem a proto byla využita možnost doplnění národní poznámky. Definice byly ponechány v původním znění, tak jak je uvádí ČSN 34 3100.

Národní poznámka je vždy uvedena v textu pod čarou tam, kde doplňuje příslušný text.

Kvalifikace osob
Velká váha je v normě dána odpovědnosti za bezpečnost osob zapojených do pracovní činnosti a těch, které jsou nebo mohou být zúčastněni na této činnosti a to na základě požadavku, že tato činnost musí být vykonávána v souladu s národní legislativou.

Norma stanovuje základní požadavky na bezpečnost osob a jejich kvalifikaci. Veškeré osoby vykonávající práci na elektrickém zařízení, nebo v jeho blízkosti musí být proškoleny a prokazatelně přezkoušeny z bezpečnostních předpisů a místních pracovních předpisů stanovených pro vykonávanou práci.

Veškeré činnosti, při kterých jsou potřebné technické znalosti nebo dovednosti z hlediska ochrany před elektrickým nebezpečím nebo zraněním způsobeným elektřinou, nesmí provádět nikdo, kromě osob, které takové znalosti a dovednosti mají, nebo osob pod takovou kontrolou, která tato práce vyžaduje. Zde je zřejmé, že tyto požadavky jsou shodné s naší stávající normou, ale nejsou tak detailně rozpracované, což je ponecháno v evropské normě na národních dodatcích, které jsou uvedeny ve druhé části normy (ČSN EN 50 110-2).

Stejně je řešena i kvalifikace osob, kdy norma umožňuje, že národní legislativa, může stanovit minimální věk a kriteria pro kvalifikaci osob. Pokud tyto požadavky nejsou stanoveny národní legislativou, potom stanovuje, jaká kriteria musí být splněna pro kvalifikaci osob provádějící činnost na elektrickém zařízení.

Požadovaná kvalifikační kriteria osob jsou:

Pro činnost na elektrickém zařízení používá tato norma tři kvalifikační stupně. Jsou to:

  1. osoba seznámená (ordinary person)
  2. osoba poučená (instructed person)
  3. osoba znalá (skilled person)

Tyto kvalifikační stupně nejsou plně v souladu s naší současnou národní legislativou, tj. s Vyhláškou Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice Č. 5011 978 Sb., která zná kromě uvedených dále pracovníky (osoby) znalé s vyšší kvalifikací.

Ing. Bohuslav Kramerius, České dráhy a.s., technická ústředna dopravní cesta.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.