Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie, Energetika

Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka

  • 15.04.2024
Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka
Téma fotovoltaických elektráren (FVE) jiným pohledem. Od projektování, instalace, přes revize až po bezpečnostní aspekty, včetně ochrany před bleskem a požární bezpečnosti. Diskutuje různé aspekty související s výrobou, instalací a udržováním FVE, včetně legislativy, technických a bezpečnostních norem. Otázky ukazují na důležité aspekty, které je potřeba zvážit při plánování, realizaci a provozu fotovoltaických systémů, jako jsou projektová dokumentace, nejčastější chyby, kvalifikace potřebná pro projektování a instalaci a specifické výzvy spojené s ochranou proti bleskům a požární bezpečností.

Revize fotovoltaických systémů v roce 2022

  • 23.12.2022
Revize fotovoltaických systémů v roce 2022
Zajímavá přednáška Davida Černocha o představě, co vše na fotovoltaické elektrárně uvažovat při odpovědné revizi ... Co je základem revize FVE? Co musí obsahovat projektová dokumentace, aby bylo možné provést revizi? Co by měla zejména obsahovat projektová dokumentace fotovoltaické elektrárny? Která elektrická zařízení jsou a která nejsou vyhrazená? Tato prednáška nemá za úkol stanovit, nebo popsat přesné postupy revize FVE, ale má navést k jednotlivým krokům, tak, aby byla zajištěna kompletní bezpečnost FVE.

Provedení elektroměrového rozvaděče

  • 20.03.2021
Provedení elektroměrového rozvaděče
Jaké mohou být u rozvaděče v soustavě TN-C jeho vývody? Co musí splňovat odnímatelné části elektroměrového rozvaděče? Co lze v elektroměrovém rozvaděči, části pro elektroměr, vše umístit za zařízení? S jakým prostorem je nutno pro montáž elektroměrů a spínacích prvků uvažovat? Jaké typy vodičů použitých v zapojení elektroměrových rozvaděčů lze použít? Jak se označují návlačky vodičů na kontaktech instalovaných přístrojů? Jistič před elektroměrem je jistící zařízení odběratele, které jej omezuje ve výši rezervovaného příkonu. Ampérická velikost jističe před elektroměrem musí být odsouhlasena ... odpovědi čtěte zde!

DEHN: Nad otázkami ochrany dle ČSN 33 2000-4-443 ed.3

  • 14.11.2017
DEHN: Nad otázkami ochrany dle ČSN 33 2000-4-443 ed.3
Proč instalovat svodič blesků? Co je to zkratka LPL? Vzniká povinnost instalace za jiných než legislativních důvodů? Ochrana před přepětím je vyžadovaná, pokud přepětí může mít následující účinky na ... Může mít energetika jiné nároky než z ČSN 62 305 vyplývající? Jaké jsou vlastnosti tohoto svodiče? Jakým principem dochází k účinné ochraně zařízení? Jsou tedy instalace za elektroměrem pro ochranu vhodnější? K čemu je dobrý vlnolam? Proč se DEHNshield označuje za kombinovaný svodič?

LPE: Bohumír Garlík o inteligentních budovách 2

  • 5.08.2014
LPE: Bohumír Garlík o inteligentních budovách 2
Kdy zvolit inteligentní elektroinstalaci a kdy raději klasickou? Jak se od sebe liší a jaké jsou hlavní výhody inteligentní elektroinstalace? Těmto a dalším otázkám se věnuje druhá část přednášky Bohumíra Garlíka z Fakulty stavební ČVUT zaměřená na inteligentní budovy. V přednášce se také dozvíte, jaká je maximální hodnota elektromagnetické indukce pro zdravé prostředí a jaké hodnoty elektromagnetické indukce vykazují domácí spotřebiče.

LPE: Bohumír Garlík o inteligentních budovách

  • 5.08.2014
LPE: Bohumír Garlík o inteligentních budovách
Víte, jak vzniklo sousloví inteligentní budova? Je to akrostich složený z počátečních písmen slov Integrace Nových Technologií, Energetiky, Lingvistické Inteligence, Geologie, Ekologie a Nanotechnologie včetně Citlivé Estetiky v BUDOVĚ. O inteligentních budovách přednášel na 22. setkání elektrotechniků v Brně Bohumír Garlík z Fakulty stavební ČVUT. Které instituce se věnují oboru Inteligentní budovy? Jaké je uplatnění studentů tohoto oboru na ČVUT? Jaké jsou podmínky realizací inteligentních budov? To vše se dozvíte v přednášce.

Transformátory a povídání o nich

  • 4.02.2010
Transformátory a povídání o nich
Transformátor je stroj bez pohyblivých částí, který mění velikost napětí střídavého proudu při nezměněném kmitočtu. Skládá se z uzavřeného magnetického obvodu složeného z křemíkových plechů a obvykle ze dvou vinutí. Vstupní (primární) vinutí (P) je napájeno ...

KBH: Abeceda kompenzace

  • 28.04.2009
KBH: Abeceda kompenzace
Pokud vás při čtení textu "jalový výkon" napadá tajemně jevící se energie, nejste sami. Slovo kompenzace je pro někoho matematickým řešením, pro jiné noční černou můrou a někoho třeba i běžný byznys. Na Amperu jsem se zastavil u KBH. Jsou to lidé zabývající se právě řešením kompenzace.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933