Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Převzetí normy překladem, převzetí originálem...


Document Actions
Článek
(16.) Co obsahuje převzatá norma? Co obsahuje norma převzatá originálem? Seriál o vzniku norem, jejich tvorbě, významu a principu. Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 16.09.2002
reklama

Znamená to vydání ČSN obsahující překlad evropské nebo mezinárodní normy popř. doplněný podle potřeby národními poznámkami a národními přílohami. Překlad může být dále doplněn originálním anglickým textem.

V případě vydání překladu s anglickou verzí se buď překlad uvádí na pravých stranách ČSN nebo se použije dvousloupcové vazby, při níž překlad je vždy v prvém sloupci. Pro anglický text lze tam, kde je to vhodné, použít přetisk originálního textu přejímané normy.

Takto převzatá norma obsahuje:

  • - národní titulní stranu
  • - národní předmluvu
  • - titulní stranu přejímané normy (jen u evropské normy)
  • - překlad normy
  • - přehled normativních a informativních příloh
  • - národní přílohu (je-li potřebná)

Přejímání harmonizačních dokumentů (HD)

HD je možné v závislosti na jeho obsahu uplatnit dále uvedenými způsoby:

a) jako podklad pro zpracování nové původní ČSN nebo pro změny platných ČSN. HD přitom musí být do těchto ČSN zapracován v plném rozsahu bez jakýchkoliv modifikací technického obsahu (tj. ekvivalentně) a žádná ČSN nesmí s ním být v rozporu.
Za ekvivalentní s HD se přitom považuje ČSN, která splňuje podmínku, že co je podle ní přijatelné, není nepřijatelné podle HD a naopak. ČSN ekvivalentní s HD může mít odlišnou stavbu a členění a může mít menší technické odchylky.

b) je-li HD úplným a nezměněným (tj. identickým převzetím mezinárodní normy), přejímá se tato norma v souladu s postupem popsaným v části 6.2.2

c) schválením k přímému používání jako ČSN v souladu s 6.2.7

Přejímání evropských předběžných norem

Normy se přejímají formou ČSN P ENV nebo ČSN P I-ETS. Při vydání evropské předběžné normy není třeba rušit ustanovení platných ČSN, které jsou s ní v rozporu, ani přejímat normy, na které jsou v předběžné normě odkazy; využívají se originály těchto norem.

Převzetí originálu

To znamená vydání anglické, popř. anglicko-francouzské verze normy doplněné národními informativními prvky.

Takto převzatá norma obsahuje:

  • - národní titulní stranu
  • - národní předmluvu
  • - přetisk anglické verze normy
  • - národní přílohu (je-li potřebná)
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933