Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Převzetí normy překladem, převzetí originálem... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.09.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Převzetí normy překladem, převzetí originálem...


(16.) Co obsahuje převzatá norma? Co obsahuje norma převzatá originálem? Seriál o vzniku norem, jejich tvorbě, významu a principu. Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 16.09.2002

Znamená to vydání ČSN obsahující překlad evropské nebo mezinárodní normy popř. doplněný podle potřeby národními poznámkami a národními přílohami. Překlad může být dále doplněn originálním anglickým textem.

V případě vydání překladu s anglickou verzí se buď překlad uvádí na pravých stranách ČSN nebo se použije dvousloupcové vazby, při níž překlad je vždy v prvém sloupci. Pro anglický text lze tam, kde je to vhodné, použít přetisk originálního textu přejímané normy.

Takto převzatá norma obsahuje:

Přejímání harmonizačních dokumentů (HD)

HD je možné v závislosti na jeho obsahu uplatnit dále uvedenými způsoby:

a) jako podklad pro zpracování nové původní ČSN nebo pro změny platných ČSN. HD přitom musí být do těchto ČSN zapracován v plném rozsahu bez jakýchkoliv modifikací technického obsahu (tj. ekvivalentně) a žádná ČSN nesmí s ním být v rozporu.
Za ekvivalentní s HD se přitom považuje ČSN, která splňuje podmínku, že co je podle ní přijatelné, není nepřijatelné podle HD a naopak. ČSN ekvivalentní s HD může mít odlišnou stavbu a členění a může mít menší technické odchylky.

b) je-li HD úplným a nezměněným (tj. identickým převzetím mezinárodní normy), přejímá se tato norma v souladu s postupem popsaným v části 6.2.2

c) schválením k přímému používání jako ČSN v souladu s 6.2.7

Přejímání evropských předběžných norem

Normy se přejímají formou ČSN P ENV nebo ČSN P I-ETS. Při vydání evropské předběžné normy není třeba rušit ustanovení platných ČSN, které jsou s ní v rozporu, ani přejímat normy, na které jsou v předběžné normě odkazy; využívají se originály těchto norem.

Převzetí originálu

To znamená vydání anglické, popř. anglicko-francouzské verze normy doplněné národními informativními prvky.

Takto převzatá norma obsahuje:

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.