Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Vzdělání

Projekt Materiály pro nové tisíciletí

  • 24.02.2015
Projekt Materiály pro nové tisíciletí
Projekt Materiály pro nové tisíciletí, který skončil v uplynulém roce, byl zaměřen na popularizaci vědecko-výzkumné činnosti v oblastech výzkumu kosmu, termojaderné fúze a materiálového výzkumu. Základním cílem projektu bylo vytvořit takové podmínky v oblasti popularizace vědy a výzkumu, aby se tyto obory staly do budoucna pro talentované žáky a studenty atraktivní. Kolik dětí projekt oslovil a jak se mu dařilo naplňovat své cíle? To nám na AMPERu 2014 prozradila jeho koordinátorka Jana Moravská.

50. konference elektrotechniků se uskuteční v březnu v Olomouci a Ostravě

  • 23.02.2015
50. konference elektrotechniků se uskuteční v březnu v Olomouci a Ostravě
Konference elektrotechniků se v tomto roce uskuteční již po padesáté. Výroční akce proběhne ve dvou termínech v Olomouci a v Ostravě. Olomoucká konference se koná 9. března v NH Hotels Olomouc Congress pod taktovkou vzdělávacího a zkušebního centra Solid Team. Ostravskou konferenci pořádá o den později v Domě kultury AKORD František Grossmann a firma Elprom. Na konferenci zazní novinky o oblasti elektrotechniky a tradičně na ní promluví odborníci, jako je Karel Dvořáček, Michal Kříž nebo Jiří Hemerka.

AFP KONFERENCE: Změny v certifikačním systému GOST R

  • 12.02.2015
AFP KONFERENCE: Změny v certifikačním systému GOST R
Podnikání českých firem na ruském trhu doprovodí v roce 2015 změny podle nových požadavků certifikačního systému Celní unie. Tomáš Havránek, obchodní ředitel TÜV NORD Czech, nastínil připravované změny a uvedl, že 14 tisíc pracovních míst v Česku je přímo závislých na dodávkách do Celní unie Ruské federace. Kdy skončí platnost certifikátů GOST R a co bude dál? To prozradil na konferenci All for Power.

Fotovoltaické Fórum a Energetická konference 2014

  • 20.11.2014
Fotovoltaické Fórum a Energetická konference 2014
Výroba jako součet potřeby akumulace energie a současné spotřeby? To je hlavní společné téma 7. ročníku Fotovoltaického Fóra a 4. ročníku Energetické konference, které se uskuteční ve čtvrtek 27. listopadu v Plzni. Na konferenci vystoupí významní představitelé státní sféry v čele s místopředsedou Energetického regulačního úřadu Martinem Laštůvkou, zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR či Ministerstva životního prostředí ČR. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku.

V Olomouci se uskuteční 49. konference elektrotechniků

  • 3.11.2014
V Olomouci se uskuteční 49. konference elektrotechniků
V pondělí 10. listopadu se v Olomouci uskuteční již 49. konference elektrotechniků. Konference je tradičně určena pro revizní techniky, projektanty, podnikatele a pracovníky v oboru elektro. Zazní na ní příspěvky na témata jako: nedostatky zjištěné při kontrole bioplynových stanic, požadavky na VTZ elektro dozorovaná Státní báňskou správou nebo elektroinstalace nově dle ČSN 33 2130 ed.3. Ti, kteří se konference nemohou zúčastnit 10. listopadu, se mohou přihlásit na konferenci s obdobným programem v Ostravě 11. listopadu. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku.

V Praze se uskuteční První Forum ČR o technice KNX

  • 18.09.2014
V Praze se uskuteční První Forum ČR o technice KNX
Ve středu 24. září 2014 se v Praze uskuteční První Forum České republiky o technice KNX a jejím využití pro řízení domů a budov. Na Foru vystoupí zástupci členských společností KNX Asociace - ABB, Schneider Electric, Siemens a Wago s příspěvky o KNX přístrojích a jejich funkcích. Certifikační školicí středisko KNX na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně na Foru představí certifikační KNX školení. Součástí programu bude i široká diskuse. Účast na Foru je možná po předchozí registraci a je bezplatná.

KNIHA: Příručka pro zkoušky elektrotechniků 2014

  • 17.09.2014
KNIHA: Příručka pro zkoušky elektrotechniků 2014
Vydavatelství IN-EL anoncovalo desáté vydání v Česku jediné ucelené příručky ke zkouškám elektrotechniků. Autorem je Michal Kříž, který má odbornou patronaci nad obsahem. Ačkoliv se může zdát, že kniha omílá stále stejné informace dokola, jde o nezbytné znalosti potřebné k bezpečnému vykonávání práce s elektrickými zařízeními. Pokud se tedy chce někdo seriózně zabývat tímto oborem, musí tuto oblast znát. A kdo ji nezná, má zde šanci se s ní seznámit.

LPE: Bohumír Garlík o inteligentních budovách

  • 5.08.2014
LPE: Bohumír Garlík o inteligentních budovách
Víte, jak vzniklo sousloví inteligentní budova? Je to akrostich složený z počátečních písmen slov Integrace Nových Technologií, Energetiky, Lingvistické Inteligence, Geologie, Ekologie a Nanotechnologie včetně Citlivé Estetiky v BUDOVĚ. O inteligentních budovách přednášel na 22. setkání elektrotechniků v Brně Bohumír Garlík z Fakulty stavební ČVUT. Které instituce se věnují oboru Inteligentní budovy? Jaké je uplatnění studentů tohoto oboru na ČVUT? Jaké jsou podmínky realizací inteligentních budov? To vše se dozvíte v přednášce.

Jak navrhnout chlazení pro rozvaděče

  • 1.08.2014
Jak navrhnout chlazení pro rozvaděče
Jak správně navrhnout chlazení pro rozvaděče? O tom přednášel Jan Glasnák ze společnosti Rittal. Co jsou základní údaje, které je třeba znát před návrhem vhodného chlazení rozvaděčů? Co způsobí příliš nízká a příliš vysoká teplota uvnitř rozvaděče? Jaké jsou druhy chlazení a za jakých podmínek je využívat? Co je Rinano technologie? Jak se liší axiální ventilátor od diagonálního? A jak se řeší kondenzace vlhkosti při chlazení? To vše vám prozradí jeho přednáška.

Miloš Kodad o budoucnosti středního elektrotechnického školství na AMPERu 2014

  • 29.07.2014
Miloš Kodad o budoucnosti středního elektrotechnického školství na AMPERu 2014
S Milošem Kodadem, ředitelem VOŠ a SPŠ elektrotechnické Františka Křižíka, jsme na veletrhu AMPER hovořili o současnosti a budoucnosti středního elektrotechnického školství. Střední odborné školství zažívá stagnaci v počtu studentů. Co je její příčinou a jak přilákat nové studenty? Jak stát podporuje střední odborné školství?

Soubor příruček pro zkoušky elektrotechniků dle vyhlášky č. 50/1978 Sb.

  • 10.06.2014
Soubor příruček pro zkoušky elektrotechniků dle vyhlášky č. 50/1978 Sb.
Chystáte se na zkoušky z vyhlášky 50/78Sb.? Pak si všimněte extra nabídky následujících dokumentů ke studiu. V roce 2013 jsme zkompletovali soubor příruček pro přípravu elektrotechniků ke zkouškám a přezkoušení jejich odborné způsobilosti dle vyhlášky č. 50/1978Sb. Soubor zahrnuje příručky pro přípravu ke zkouškám elektrotechniků dle §5 až 8 a §10 a 11, a to jak pro elektrická zařízení do 1000V, tak i bez omezení napětí, i pro elektrická zařízení v prostorách třídy A (bez nebezpečí výbuchu) i B (s nebezpečím výbuchu).

Síť IT

  • 6.06.2014
Síť IT
Pokud jste ze školy déle, je dobré si připomenout základní informace o sítích. Jaká jsou pravidla pro zapojení sítě IT? Které přístroje v síti IT mohou být použity pro monitorování, hlídání a ochranu? Která podmínka musí být splněna pro neživé části? Jaké jsou podmínky pro automatické odpojení? Čtěte dále v tomto článku.

Postavení autorizované osoby dle zákona 360/1992 Sb a osob neautorizovaných v projekci elektro

  • 23.05.2014
Postavení autorizované osoby dle zákona 360/1992 Sb a osob neautorizovaných v projekci elektro
Jaké jsou vybrané činnosti, na které musí mít vykonávající fyzická osoba oprávnění? Je autorizace nutnou podmínkou pro výkon vybraných činností, jejichž výsledek ovlivňuje ochranu veřejných zájmů ve výstavbě? K čemu je autorizační rada? Pro jaké obory a specializace se uděluje autorizace? Jaké typy autorizací jsou? To vše se dozvíte v tomto úryvku ze stavebního zákona.

SOLID: Uzemnění a ochranné vodiče #2

  • 22.05.2014
SOLID: Uzemnění a ochranné vodiče #2
Michal Kříž hovoří v druhém díle přednášky o ochraně před přepětím a elektromagnetickým rušením dle nové normy ČSN 33 2000-4-444. V přednášce se dozvíme o hlavním uzemnění, kde jsou jaké zóny přepěťové ochrany v budově, kombinace ochran nebo o připojení přepěťových ochran v síti TN a IT. Víte jak zapojit přepěťové ochrany ve vztahu k ochranám před zkratem? Jaké je rozložení elektrického potenciálu do okolí nebo jaké jsou účinky proudu na člověka? Toto vše a další podrobnosti si poslechněte v této přednášce!

OPAKOVÁNÍ: Ochrana malým napětím SELV a PELV

  • 16.05.2014
OPAKOVÁNÍ: Ochrana malým napětím SELV a PELV
Co vyžaduje ochrana malým napětím SELV a PELV? Jak vysoké napětí je možno použít při střídavém a stejnosměrném proudu? Jaké jsou požadavky na zdroje a obvody pro SELV a PELV? Mohou být uzemněny obvody PELV? Ochranné oddělení od živých částí obvodů, které nejsou SELV nebo PELV, které je zajišťováno dvojitou nebo zesílenou izolací nebo základní izolací a ochranným stíněním, které odpovídají nejvyššímu napětí obvodů.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933