Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Jak se připojují pohyblivé přívody


Document Actions
Jak se připojují pohyblivé přívody
Pohyblivé přívody jsou veřejností při výběru často podceňovaná záležitost. Ale takovým vedením prochází energie, s kterou pracujeme! Měli bychom znát i teoretické základy ... Která norma se zmiňuje o použití pohyblivých přívodů a šňůrových vedení? Jaké jsou požadavky na zapojení ochranného kontaktu zásuvek a vidlic? S jakou třídou ochrany musí být elektrické předměty vybaveny na pohyblivém přívodu neoddělitelnou vidlicí, flexošňůrou? Co musí splňovat prodlu­žovací přívod sloužící pro prodloužení rozvodu z pevné zásuvky? A co nesmí chybět u rozbočovací zásuvky?
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.07.2021
reklama


V souvislosti s používáním pohyblivých přívodů a šňůrových vedení několik údajů k při­pojování do sítí nízkého napětí, jak je uvádí ČSN 33 2000-4-46 ed. 2 Elektrotechnické předpisy - Elektrická zařízení - Část 4 - Bezpečnost - Kapitola 46: Odpojování a spínání. Podstatné údaje jsou uvedeny v článku 46N6 Zásuvková spojení, který řeší spínání za po­užití zásuvkových spojení - příkladně pohyblivé přívody zařízení, prodlužovací přívody a obdobná zařízení - z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem.

  • Základním požadavkem bezpečnosti je, aby pevné zásuvky v rozvodech měly vždy ochranný kontakt spolehlivě spojený s ochrannou soustavou, který zajistí spojení připojo­vaného zařízení s touto soustavou.
  • Norma vyžaduje používání zásuvek podle vzorů stano­vených příslušnými normami ČSN - čl. 46N6.1.
  • Z hlediska ochrany před úrazem je u zá­suvek rozhodující připojení ochranného vodiče k ochrannému kontaktu zásuvky.
  • Zásuvky musí umožňovat zasunutí vidlic s ochranným kontaktem pro předměty třídy ochrany I, ale také vidlice bez ochranných kontaktů pro připojení předmětů třídy ochrany II.
  • Vidlice pří­vodů předmětů třídy ochrany II musí být neoddělitelně spojeny s přívodem (Flexo). Jedná se většinou o přívody elektrického ručního nářadí a spotřebiče držené v ruce.
  • Pokud jsou použity předměty třídy ochrany III (malé bezpečné napětí), nesmějí být vidlice přívodů k těmto předmětům záměnné pro použití v jiných zásuvkách.



Nejen v normě na pohyblivé přívody a šňůrová vedení, ale i v ČSN 332000-4-46 ed. 2 jsou uvedeny bezpečnostní požadavky na prodlužovací přívody - viz čl. 46N6.5. Prodlu­žovací přívod sloužící pro prodloužení rozvodu z pevné zásuvky musí mít vždy ochranný vodič a vidlici i prodlužovací zásuvku s ochranným kontaktem. Je zakázáno prodlužovat rozvod dvoužilovým prodlužovacím přívodem. Ochranný vodič prodlužovacího přívo­du musí být řádně připojen na jednom konci k ochrannému kontaktu vidlice a na druhém k ochrannému kontaktu pohyblivé zásuvky. V normě je rovněž uveden požadavek na dosti často používané rozbočovací zásuvky zasouvatelné do pevné zásuvky. Rozbočovací zásuv­ka musí mít ochranný kontakt. Je dovolena i nezáměnná zásuvka bez ochranného kontaktu, do které lze zasunout jen plochou vidlici zařízení třídy ochrany II neoddělitelně spojenou s přívodem.


Připojení spotřebičů zásuvkami při ochraně v síti TN-C a TN-S podle ČSN 33
2000-4-46 ed. 2

Legenda
A - zakázané, B - nežádoucí - přípustné na přechodnou dobu u dosavadních instalací, C - správné, II - elektrické zařízení třídy ochrany II

V průběhu přípravy textu pro tisk došlo ke změně normy pro odpojování a spínání. V dubnu 2017 byla vydána ČSN 33 2000-4-46 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-46: Bezpečnost - Odpojování a spínání. Nově vydaná norma s účinností od 11. lis­topadu 2019 nahrazuje ČSN 33 2000-4-46 ed. 2 ze září 2002, která do uvedeného data platí společně s touto normou.



V novém vydání normy je podstatná příloha NA, která řeší otázku zásuvkových spojení. Je zde rozlišení použitých přívodů v souvislosti s přechodem ze sítí TN-C na TN-S, a to s ohledem na používání vodiče PEN. Vodič PEN je možno použít od průřezu 10mm2 u mě­děných vodičů a od průřezu 16mm2 u hliníkových vodičů.

Příloha NA uvádí obrázek s ilustrací zakázaného a přípustného zapojení zásuvkových spojení.



Legenda:
A - zakázané, B - bylo přípustné dříve - možno ponechat u dosavadních instalací, C - zapojení zásuvek bylo přípustné dříve - možno ponechat u dosavadních instalací, D - zapojení zásuvek bylo obecně přípustné dříve - dnes přípustně pro průřezy vodičů PEN, v instalaci s PEN >10mm2 Cu nebo 16 mm2 Al, E - správné připojení v sítích TN-C, F - správné připojení v sítích TN - S, II - elektrické zařízení třídy ochrany II,

Příklady připojení spotřebičů zásuvkami v síti TN-C a TN-S podle ČSN 33 2000-4-46 ed. 3



Poznámka:
Ve výše uvedené perokresbě je u jednofázových zásuvek znázorněno doporučené připojení nulového a fázového vodiče (viz NA.5). Je možnopoužít i opačného připojení těchto vodičů. Doporučuje se však, aby byla dodržena jednotná orientace dutinek s připojeným nulovým a fázovým vodičem v celém objektu.
- Zbyněk Urban

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933