Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Legrand a OCTOPUS v zátěžovém testu


Document Actions
Legrand a OCTOPUS v zátěžovém testu
Průmyslovou rozbočku OCTOPUS od firmy Legrand, která nalézá využití na stavbách, jsme měli možnost otestovat u příležitosti výstavy Elektrofest v Plzni. Rozbočku tvoří vidlice a tři zásuvky. Vydrží průmyslová rozbočka přejetí autem? Legrand představuje na ELEKTROFESTU v Plzni průmyslovou rozbočku, která by měla být schopna vydržet přejetí osobním autem.
Karel Herma, ze dne: 16.12.2011
reklama


Legrand představuje na ELEKTROFESTU v Plzni průmyslovou rozbočku, která by měla být schopna vydržet přejetí osobním autem. Možná i proto, že tato rozbočka  vypadá jako chobotnice, dostala název OCTOPUS. Rozbočka je tvořena z průmyslové vidlice a tří zásuvek. Celá kompletní chobotnice je vyrobena ze speciálního plastu, aby při případném přejetí byla schopna, takové váze odolat a zůstala i nadále funkční. Je konstruována pro využití na stavbách, kde vznikají mnohdy náročné provozní podmínky a hrozí zde nejen přejetí autem či stavebním strojem, ale jistou roli hrají i chemické či povětrnostní vlivy, kterým musí OCTOPUS odolat. Rozbočka se připojuje do standardní zásuvky 230V/16A.

Pár slov k zátěžovému testu
Poté, co jsme slyšeli o zázračných schopnostech rozbočky OCTOPUS, rozhodli jsme se podniknout malý neškodný test. V instruktážním videu z Francie přejížděli samotné zásuvky osobním autem, samotnou rozbočku pak nákladním vozem. Nákladní vozidlo jsme bohužel k dispozici neměli, museli jsme se proto spokojit s naším redakčním vozem.
Za souhlasu zástupce firmy Legrand, který vlastnoručně položil rozbočku pod kolo našeho auta, jsme započali test samotných zásuvek. Vše bylo na svém místě, zařadili jsme zpátečku a pomalu se rozjeli. Zásuvky jsme nešetřili a přejeli je hned dvakrát. V jednu chvíli se zdálo, že se zásuvky zdeformovaly a jejich další použití bude nemožné.
Zaparkovali jsme auto a šli zkontrolovat stav zásuvek po testu. Zásuvky byly provozu schopné! Až na drobné škrábance a mírně pomačkaný plast se zásuvky opravdu daly zapojit a byly plně funkční.
Výsledek testu nás příjemně překvapil svým pozitivním výsledkem.
Až po testu nás napadlo, že by bylo asi lepší, zásuvky přejíždět zapojené, aby protikus zásuvky ještě více zpevnil  a nedošlo tak k drobným deformacím, které nám vznikly při přejetí zásuvek nezapojených. Výsledek byl ale velmi pozitivní, OCTOPUS v testu obstál.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933