Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Indukční smyčka pro osoby s vadami sluchu


Document Actions
Článek
Co to je indukční smyčka, kdy je nutné ji instalovat, jakým způsobem a co k tomu praví naše legislativa.
Radek Kaisler, ze dne: 6.08.2002
reklama

Indukční smyčka pro nedoslýchavé je zařízení, které vyzařuje do místnosti magnetické pole, jehož vlastnosti se mění podle elektroakustického signálu, který je do ní distribuován.

Většina sluchadel pro nedoslýchavé má vestavěný tzv. indukční snímač, který umožňuje toto magnetické pole zachytit. Pokud je v místnosti, divadle, kině apod. instalovaná smyčka, je poslech přes indukční snímač nesrovnatelně kvalitnější než poslech přes mikrofon sluchadla.

 

Tyto pomůcky nejsou indikovány pro osoby s úplnou hluchotou, protože pro ně nemají význam. Indikace je u osob, jejichž ztráta sluchu leží mezi 21 až 90 dB v lepším uchu.  

 

 

 

V domácnostech se indukční smyčka obvykle používá k zesílení poslechu zvuku z televizoru. Indukční smyčku tvoří několik závitů drátu okolo místnosti. Lze si ji buď zhotovit na míru, nebo ji koupit hotovou a rozvinout kolem místnosti. Posluchač se pak může pohybovat uvnitř plochy ovinuté smyčkou a stále slyší zesílený zvuk.

 

Indukční smyčku lze připojit přímo pouze k zesilovačům a k některým typům televizorů. Pokud televizor nemá vhodný výstup pro připojení smyčky, musí se smyčka připojit přes zesilovač, který se připojí k tzv. audiovýstupu televizoru. 

 

V domácnosti je indukční smyčka v režii nedoslýchavého občana, a je jen na něm, zda si ji nechá instalovat, nebo ne.

U určitých veřejných objektů (tedy staveb občanského vybavení) její instalaci nařizuje legislativa:

 

Vyhláška 174/1994 Sb, ministerstva hospodářství ze dne 15. srpna 1994, kterou se stanoví obecné technické požadavky zabezpečující užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace,

příloha 1,

komunikace:

U staveb občanského vybavení [§ 2 písm. a) bod 5, popřípadě bod 1] musí být určená místa opatřena indukční smyčkou pro osoby s vadami sluchu.

Určení staveb, u kterých je instalace indukčních smyček nutná vyhláška definuje velmi spletitým způsobem. Toto však není starostí elektrotechnika, který ji navrhuje nebo instaluje. (Celá vyhláška k nahlédnutí zde)

 

V kinech, divadlech a společenských sálech navrhována indukční smyčka "na míru". 

Po obvodu sálu nebo hlediště je smyčka zabudována v obvodové stěně, nejčastěji zatažena do trubky PVC (nebo MNF) uložené pod povrchem stěny. V případě že toto není možné, můžeme indukční smyčku založit do podlahy. 

 

Smyčka by měla být vedena horizontálně, v případě nutnosti s mírným šikmým sklonem. Nikdy nesmí být vedena vertikálně, jelikož vyzařovaný výkon by působil zcela neefektivně, pouze v místech nad kterým je vedena. 

 

Indukční smyčky mohou být vedeny přes celý sál hlediště, je však možná dohoda s investorem nebo uživatelem budovy a indukční smyčku instalovat pouze přes několik řad sedadel v hledišti, které budou  přednostně obsazovány nedoslýchavými občany.

 

 

 

 

 

 

Smyčka musí být vedena vždy nestíněným kabelem, nebo vodiči.

 

Pro indukční smyčku do 50m instalujeme kabel nebo vodiče tak, abychom měli k dispozici 2 - 3 páry vedení. Průřez jader vodičů by měl být 0.5 až 0.6mm. 

Nejvhodnější pro tuto délku smyčky jsou vodiče Up 2x0.5, nebo kabely SYKY 2x2x0.5.

Pulzní proudové zatížení smyčky do 50m (dle průběhu modulace) je 3A. 

 

Pro indukční smyčku do 100m instalujeme kabel, nebo vodiče tak, abychom měli k dispozici 3 - 4 páry vedení. Průřez jader vodičů by měl být 0.8mm. 

Nejvhodnější pro tuto délku smyčky jsou vodiče 2x Up 2x0.8. Výhodnější je však využít kabel. V průřezu jader 0.8 a bez jakéhokoli stínění (nesmí být ani hliníková fólie) není dostupný žádný běžný kabel. Je proto možné využít kabel CYKY 8x1.5.

Pulzní proudové zatížení smyčky do 100m (dle průběhu modulace) je 5-6A. 

 

Pro indukční smyčku nad 100m (do 150m) instalujeme kabel nebo vodiče tak, abychom měli k dispozici 6 - 8 párů vedení. Průřez jader vodičů by měl být 0.8 až 1.5mm. 

Nejvhodnější pro tuto délku smyčky jsou kabely CYKY 12x1.5 - CYKY 16x1.5.

Pulzní proudové zatížení smyčky nad 100m (dle průběhu modulace) může být až 25A. 

 

Průběh napětí na indukční smyčce se pohybuje mezi 20 - 23V, vyzářený výkon dosahuje 100 - 150W.

 

 

Vedení a zapojení kabeláže indukční smyčky

Kabel vedeme z jednoho místa, obtočíme kabelovou trasou určený prostor a do tohoto místa se opět vrátíme. V tomto místě instalujeme svorkovací krabici (např. KT 250), kterou vybavíme šroubacími svorkovnicemi (např. 10/2). 

I při použití nižších průměru jader kabelů u smyček do 50m není možné použít zářezové svorkovnice, vzhledem k relativně velkému proudovému zatížení, pro které nejsou zářezové svorkovnice uzpůsobeny.

 

Ve svorkovací krabici ukončíme každý vodič samostatně, dodržujeme orientaci dle párového rozdělení kabelu. Svorkovnice řádně označíme. 

V této krabici provede odborná firma sérioparalelní propojení párů kabelu, které určí na základě měření.

 

 

Napojení indukční smyčky

Napojení indukční smyčky na lokální ozvučovací okruh sálu nebo hlediště (místní rozhlas, lokální ozvučení prostor) je možný přes speciální zesilovač.

Tento zesilovač bývá vyráběn "na míru", dle délky smyčky, proudovému zatížení a vyzářenému výkonu. Na výrobu zesilovačů je specializováno pouze několik firem.

 

Na vstup zesilovače pro indukční smyčku se přivede nízkonapěťový audiosignál 1.4Všš (šš= špička-špička) od zesilovače místního rozhlasu nebo lokálního ozvučení (dle řešení ozvučení daného objektu).

Nemáme-li na zesilovači místního rozhlasu nebo lokálního ozvučení k dispozici nízkonapěťový audiosignál 1.4Všš, využijeme modulační signál 100V. Tento modulační signál 100V předeme na transformátoru na 1.4V a tento přivedem na vstup zesilovače pro indukční smyčku.

 

Signál z výstupu zesilovače pro indukční smyčku přivedeme do svorkovací krabice, kde je provedeno sérioparalení zapojení párů vodičů nebo kabelů vlastní indukční smyčky.

 

 

 

Blokové zapojení indukční smyčky:

 

 

Legenda:

Vst.= vstup ze zesilovače lokálního ozvučení 100V

(v případě vstupu 1.4V odpadá převodní audiotransformátor)

Tr.= Převodní audiotransformátor

Zes.= zesilovač pro indukční smyčku

Svork.= svorkovací krabice pro sérioparalení zapojení párů kabelu smyčky a napojení na výstup zesilovač

Ind.1, Ind.2= zapojení konců kabelu vlastní indukční smyčky

 

 

 

 

 

Orientační ceny zesilovačů pro indukční smyčku se pohybují:

U indukční smyčky do 50m pod 10 000,-Kč,

u indukční smyčky do 100m do 20 000,-Kč,

u indukční smyčky nad 100m do 30 000,-Kč. 

 

 

Nedoslýchavý občan, který je účasten v místnosti vybavené indukční smyčkou nepotřebuje žádné další technické zařízení k eliminaci jeho postižení, vystačí si se svým sluchadlem.

 

 

Za poskytnutí informací redakce děkuje firmě INTERHELP.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933