Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Hlavní jistič před elektroměrem


Document Actions
Hlavní jistič před elektroměrem
V jiném článku jsme hovořili o různém přístupu distributorů k přechodu TN-C na TN-S. Ani k charakteristikám jističů před elektroměrem nepanuje stejný přístup. Jaká proudová hodnota jističe pro obvod HDO se u nich používá? S jakým prostorem pro elektroměry je nutno počítat?
Václav Macháček, ze dne: 5.08.2009
reklama


Za základní požadavek nutno považovat, že hlavní jističe před elektroměrem musí být s vypínací charakteristikou B, jističe musí mít stejný počet pólů jako má elektroměr fází. Na základě individuálního posouzení připouští provozovatelé i jističe s charakteristikou C.

Z hlediska hlavních jističů před elektroměry spočívají rozdíly zejména:

  • ČEZ a E.ON připouští oproti PRE v odůvodněných a zcela výjimečných případech i povolení charakteristiky D;
  • PRE a ČEZ stanovují pro jednofázové odběry maximální přípustnou hodnotu hlavního jističe před elektroměrem 25A.
  • E.ON maximální hodnotu hlavního jističe pro jednofázové odběry v podkladech jednoznačně nestanovuje. Ve schématech jednofázového zapojení je uvedeno „Hlavní jistič smluvní hodnoty“.

Jistič sazbového spínače (spínacího prvku pro dvoutarif)

  • PRE – před přijímač HDO v případech spojité montáže (tj. kdy se HDO osazuje na kryt svorkovnice elektroměru nebo se osazuje elektroměr s vestavěným modulem HDO) se jistič neosazuje.
  • ČEZ – připouští jistič v obvodu HDO s maximální hodnotou 6A.
  • E.ON – požaduje jistič před přijímač HDO s maximální hodnotou 2A.

Umístění měřících zařízení
Dle podkladů všech provozovatelů distribučních sítí musí poloha elektroměrového rozváděče (rozvodnice) umožňovat instalaci elektroměrů ve svislé poloze. Středy číselníků elektroměrů musí být ve výšce 1500mm – 1700mm od podlahy nebo definitivně upraveného terénu. V případě více elektroměrů nad sebou mohou být středy číselníků ve výšce 700mm – 1700mm od podlahy. Před elektroměrovým rozváděčem (rozvodnicí) musí být volný prostor o hloubce min. 800mm s rovnou podlahou nebo upraveným terénem pro bezpečné provádění obsluhy a prací.

Nad rámec citovaných ustanovení, které vychází z ČSN 33 2130, ČEZ a E.ON na rozdíl od PRE připouští, že při umístění elektroměrového rozváděče v oplocení (pilíři) mohou být středy číselníků elektroměrů níže než 1500mm, přičemž spodní hrana rozváděče však musí být minimálně 600mm nad úrovní definitivně upraveného terénu.

Poznámka: Tuto možnost upravuje Změna 1- ČSN 33 3320, kterou byl doplněn čl. 2.2.5 normy.

PRE, ČEZ, E.ONshodně požadují pro montáž elektroměrů a spínacích prvků zabezpečit místo v rozváděči dle uvedené tabulky:

Přístroj

Šířka (mm) Výška (mm) Hloubka (mm)
Elektroměr jednofázový 180 300 160
Elektroměr třífázový 200 400 160
Spínací prvek 200 300 160

PRE a ČEZ navíc vyžadují v případě osazení pouze jednoho přístroje zvětšit šířku a výšku o 50mm.

Více informací o tomto sborníku naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933