Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Výběr a stavba elektrických zařízení (2.)


Document Actions
dvor_stav_10.jpg
Za počet vodičů v obvodu je třeba v považovat počet těch, které vedou zatěžovací proud. Jestliže je možno předpokládat, že vodiče vícefázového obvodu vedou vyvážené proudy..... Novelizovaná ČSN 33 2000-5-523 Elektrotechnická instalace budov – Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení – Oddíl 523: Dovolené proudy v elektrických rozvodech – ed. 2
Karel Dvořáček, ze dne: 2.09.2004
reklama

Seskupení v elektroinstalačních trubkách, elektroinstalačních a protahovacích kanálech
Důležitým prvkem který je v tomto předpisu uplatněn jsou redukční součinitele seskupení, které jsou na straně bezpečnosti, se pro seskupení obsahující izolované vodiče nebo kabely různých průřezů v elektroinstalačních trubkách, elektroinstalačních a protahovacích kanálech rovnají:

kde F je redukční součinitel seskupení;
n počet vícežilových kabelů nebo obvodů v seskupení.

Redukční součinitel seskupení získaný z této rovnice omezí nebezpečí přetížení u malých průřezů. Může však vést k tomu, že větší průřezy nebudou využity na plnou hodnotu. Tomuto nevyužití se může zabránit tím, že se vodiče a kabely různých průřezů nekladou do jednoho seskupení.

Poznámka:
Z daného vzorce vychází pro malé průřezy vodičů i značné omezení – při seskupení 4 obvodů vychází například redukční činitel seskupení na 0,5, což je v tomto případě dost zásadní.

Použitím metody výpočtu určené speciálně pro seskupení obsahující různé průřezy izolovaných vodičů nebo kabelů v elektroinstalačních trubkách, elektroinstalačních
a protahovacích kanálech se získá přesnější hodnota redukčního součinitele seskupení.

Seskupení na kabelových lávkách
Jestliže jsou v seskupení izolované vodiče nebo kabely různých průřezů, je třeba při určování dovolených proudů u menších průřezů opatrnosti. Přednostně je třeba uplatnit metodu výpočtu určenou speciálně pro seskupení v němž jsou izolované vodiče nebo kabely různých průřezů. Použitím redukčního součinitele pro seskupení se určí hodnota, která je na straně bezpečnosti.

Počet zatížených vodičů
Za počet vodičů v obvodu je třeba v považovat počet těch, které vedou zatěžovací proud. Jestliže je možno předpokládat, že vodiče vícefázového obvodu vedou vyvážené proudy se zanedbatelnými harmonickými, není třeba střední vodič příslušející k danému obvodu uvažovat. Za těchto podmínek se bere, že čtyřžilový kabel ve třífázovém obvodě má stejné dovolené proudové zatížení jako třížilový kabel s fázovými žilami stejného průřezu. Čtyř a pětižilové kabely mohou mít vyšší dovolené proudy, jestliže jsou zatíženy pouze tři vodiče.

Jestliže střední vodič ve vícežilovém kabelu vede proud v důsledku nevyváženosti proudů jednotlivých fází, je zvýšení teploty v důsledku průchodu proudu středním vodičem vyrovnáno nižším vývinem tepla v jednom nebo vícefázových vodičích. V takovém případě se průřez vodičů volí na základě nejvyššího proudu ve fázových vodičích.

Jestliže střední vodič vede proud, který není odpovídajícím způsobem snížen oproti proudu fázových vodičů, musí se proud tohoto vodiče brát v úvahu při určování hodnot obvodu. Příčinou vzniku takových proudů mohou být značné harmonické proudy třífázových obvodů. Jestliže je obsah harmonických větší než 10 %, nesmí být průřez středního vodiče nižší než průřez fázových vodičů. Tepelné účinky v důsledku výskytu harmonických proudů a odpovídající redukční součinitele pro vyšší harmonické proudy jsou uvedeny v příloze C.

Vodiče sloužící pouze jako ochranné (vodiče PE) se neberou v úvahu. S vodiči PEN se musí počítat stejným způsobem jako se středními vodiči.

Paralelní vodiče
Jsou-li dva nebo více vodičů propojeny paralelně v jedné fázi nebo v jedné polaritě sítě, buď:

  • a) musí být provedena opatření, aby se dosáhlo rovnoměrného rozdělení proudového zatížení mezi vodiče;
    Tento požadavek se považuje za splněný, jestliže vodiče jsou ze stejného materiálu, mají stejný průřez a mají i přibližně stejnou délku a po celé délce z nich neodbočují jiné obvody a jestliže:
    - paralelní vodiče jsou vícežilové kabely nebo zkroucené jednožilové kabely nebo izolované vodiče; nebo
    - paralelní vodiče jsou nezkroucené jednožilové kabely nebo izolované vodiče
    v uspořádání do trojúhelníka nebo v rovinném uspořádání a jejich průřez je menší nebo rovný 50 mm2 pro měděná jádra nebo 70 mm2 pro hliníková jádra; nebo
    - paralelní vodiče jsou nezkroucené jednožilové kabely nebo izolované vodiče
    v uspořádání do trojúhelníku nebo v rovinném uspořádání a jejich průřez je větší než 50 mm2 pro měděná jádra, nebo 70 mm2 pro hliníková jádra a jsou zvolena speciální provedení vhodná pro tato uspořádání. Takováto provedení představovaná vhodným seskupením nebo oddělením různých fází nebo polarit se připravují.
  • b) Zvláštní pozornost je třeba věnovat zatěžovacímu proudu rozdělovanému tak, aby byly splněny požadavky 523.1.3 této normy.
    Změny podmínek uložení na trase
    Jestliže je odvod tepla (ochlazování) v jednotlivých částech trasy vedení různý, musí se dovolené proudy stanovit tak, aby odpovídaly té části trasy, ve které jsou podmínky odvodu tepla nejméně příznivé.
    Referenční způsoby uložení
    Referenční způsoby jsou ty způsoby uložení, pro které byly dovolené proudy určeny zkouškou nebo výpočtem.

Referenční způsob A1 izolované vodiče v elektroinstalační trubce v tepelně izolační stěně
Referenční způsob A2 vícežilové kabely v elektroinstalační trubce v tepelně izolační stěně.

Stěna sestává z vnější povrchové vrstvy odolávající povětrnostním vlivům, tepelné izolace a z vnitřní povrchové vrstvy ze dřeva nebo z materiálu podobného dřevu, jehož tepelná vodivost je alespoň 10W/m2xK. Elektroinstalační trubka je upevněna tak, aby byla v blízkosti vnitřní povrchové vrstvy, i když se jí nemusí dotýkat. Předpokládá se, že teplo z kabelu uniká pouze vnitřní vrstvou).

Referenční způsob B1 izolované vodiče v elektroinstalační trubce na dřevěné stěně
Referenční způsob B2 vícežilové kabely v elektroinstalační trubce na dřevěné stěně.
Elektroinstalační trubka je montována na dřevěné stěně tak, aby mezera mezi trubkou a povrchem stěny byla alespoň 0,3násobek průměru trubky. Trubka může být kovová nebo z plastu. Pokud je trubka upevněna na stěně ze zdiva, může být dovolený proud kabelu nebo izolovaných vodičů větší, Tato otázka se studuje.

Referenční způsob C (jednožilové nebo vícežilové kabely na dřevěné stěně)
Kabel je namontován na dřevěné stěně tak, aby mezera mezi kabelem a povrchem stěny byla menší než 0,3 násobek průměru kabelu. Jestliže je kabel upevněn na zděné stěně nebo je v takové stěně zabudován, může být dovolený proud vyšší.

POZNÁMKA
Pod termínem "zděný" jsou zahrnuty materiály, jako jsou cihly, beton, omítka apod. (tzn. jiné než tepelně izolační materiály). Referenční způsoby E, F a G (jednožilový nebo vícežilový kabel ve volném vzduchu)
Kabel je uchycen tak, že to nebrání celkovému odvodu tepla. Zahřívání slunečním zářením a ostatními tepelnými zdroji se nebere v úvahu. Je přitom třeba věnovat péči tomu, aby nic nebránilo přirozenému proudění vzduchu. V praxi to znamená, že vzdálenost kabelu od přilehlého povrchu, která je rovná 0,3násobku vnějšího průměru vícežilového kabelu nebo průměru jednožilového kabelu stačí k tomu, aby bylo možno používat dovolené proudy odpovídající podmínkám uložení ve volném vzduchu.

Jiné způsoby

Kabel pod stropem:
je to způsob podobný referenčnímu způsobu C, kromě toho, že hodnoty pro kabel pod stropem jsou mírně sníženy oproti hodnotě pro stěnu, protože je sníženo přirozené proudění.

Kabel na podlaze nebo na neperforovaných lávkách:
tento způsob je podobný způsobu C.

Kabelová lávka:
perforovaná lávka v sobě má otvory, které tvoří pravidelný vzorec, aby umožnily kabely upevnit. Hodnoty pro kabely na perforovaných lávkách jsou odvozeny na základě zkušebních prací, při nichž bylo použito lávek, v nichž byly otvory na 30% plochy jejího dna. Jestliže plocha otvorů je menší než 30 % plochy dna lávky, považuje se lávka za neperforovanou.

Kabelové žebříky:
jsou to konstrukce, které kladou proudění vzduchu kolem kabelů minimální odpor; jsou to kovové konstrukce pod kabely, které zaujímají méně než 10 % plochy, kterou zaujímají kabely.

Distanční příchytky a kabelové háky:
kabelové podpěry, které drží kabel po jeho délce v určitých odstupech a v podstatě kolem kabelu umožňují volné proudění vzduchu.

Závěr
Současně s touto novou normou zůstane do odvolání v platnosti i původní ČSN 33 2000-5-523 z roku 1993, vzhledem k tomu, že obsahuje značné množství vžitých a používaných ustanovení, která nejsou v nové normě (vzniklé převzetím dokumentu HD) obsaženy (například požadavky na dimenzování při přerušovaném chodu apod.). Opuštění těchto v tuzemské praxi běžně používaných ustanovení má být pozvolné, respektive bude-li nutno původní normu zrušit, budou ustanovení, která nebudou v rozporu, převedena do doporučení.

Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Zde naleznete zkrácenou multirecenzi dvou hlavních katalogů kolínského výrobce Kopos. Naleznete v nich produkty pro tento a příští rok se všemi podrobnostmi, které bychom očekávali pro snadný výběr, návrh, či následnou instalaci. Jste již majitelem těchto technických informačních materiálů?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933