Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Energy Globe Award


Document Actions
Energy Globe Award
Dne 27. 11. 2008 se na brněnském výstavišti udělovaly ceny Energy Globe Award ČR. Co si pod tímto názvem máte představit? Do jakých kategorií byla soutěž rozdělena? Přehled nominovaných i vítězných projektů najdete zde, stejně tak jako fakta o této celosvětové soutěži...
Pavlína Červená, ze dne: 22.01.2009
reklama

Energy Globe Award představuje celosvětově nejvýznamnější ocenění v oblasti životního prostředí. Cílem tohoto projektu je upozornit na možnosti získávání energie z obnovitelných zdrojů jako např. voda, slunce, vítr. Již 8 let vyznamenává projekty, které šetrně a ekologicky využívají energii či fungují na základě použití obnovitelných zdrojů. V roce 2007 bylo přihlášeno více než 800 projektů ze 109 zemí světa.

Letos poprvé proběhlo za účasti společnosti E.on předávání cen i v České republice. Od 1. května do 31. července 2008 měli jednotlivci i společnosti možnost přihlásit své energeticky úsporné projekty a představit je nejen v ČR, ale i ve světě. Z celkového počtu 106 přihlášených vybírala nezávislá pětičlenná komise vždy tři kandidáty na ocenění v jednotlivých kategoriích, které jsou: Země, Oheň, Voda, Vzduch a Mládež. V ČR se navíc udělovala zvláštní cena v kategorii Obec.

Přehled nominovaných i vítězů v jednotlivých kategoriích naleznete zde ...

O tom, že v poslední době je téma fotovoltaiky hojně skloňovaným, svědčí i ten fakt, že mezi tři nominované v kategorii Oheň se probojoval také projekt pana Mottla z Plzně Výroba elektrické energie ze zábradlí panelového domu.

Na vnější straně zábradlí lodžie je osazeno 7 fotovoltaických panelů pod vertikálním úhlem 85˚C. Vyrobená elektrická energie z panelů je vedena do měniče napětí Steca Grid 500. Měnič přemění vyrobený stejnoměrný proud na střídavý (230V). Elektřina poé putuje přes elektroměr ze systému a spotřebovává se v bytové jednotce nebo na jiném místě. Ročně tento balkon vyrobí 626 kWh.

Vítězné projekty všech kategorií obdržely šek na 50.000,-Kč, přičemž celkový vítěz postupuje do mezinárodního finále, které se uskuteční v Bruselu. O celkovém vítězi rozhodli diváci na brněnském výstavišti dne 27. 11. 2008, kde se za účasti osob veřejného a politického života uskutečnilo slavnostní vyhlášení. Záznam galavečera odvysílala následující den 28. 11. 2008 ČT2 ve 21.00.

Více informací naleznete na www.energyglobe.cz

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933