Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Dějepis

Chránič v zásuvce

  • 20.04.2004
Chránič v zásuvce
Spolehlivá ochrana osob a spotřebičů. Bezpečnostní SRCD (Socket Residual Current Device). Přístroje, které samočinně odpojí zařízení při výskytu zemního poruchového proudu v obvodu. To může nastat např. tehdy, dotkne-li se osoba elektrického spotřebiče, který má vadnou izolaci.

Kdo hradí náklady na nn přípojku?

  • 13.04.2004
Kdo hradí náklady na nn přípojku?
Požádal jsem o zřízení přípojky nízkého napětí k mému pozemku, na kterém se bude stavět. Prosím o objasnění jak je to s úhradou nákladů.

Principy (28.) Elektřina vyšetřuje a léčí

  • 12.04.2004
Principy (28.) Elektřina vyšetřuje a léčí
Zelenavé záření, tajemné paprsky X... na dobu vzniku to znělo opravdu mysticky, dnes již známe toto tajemství, ale i přesto bude užitečné dozvědět se něco blíže o jeho objevení.

Principy (27.) Elektrický proud a plyn

  • 5.04.2004
Principy (27.) Elektrický proud a plyn
Hromy, blesky a přírodní katastrofy si lidé kdysi v minulosti vysvětlovali jako trest nadpřirozena, či boží poselství jenž ovládá chod dobra a zla. Pro dnešní technickou vědu tyto vysvětlení již považujeme za neakceptovatelné a připomeňme si několik badatelů, kteří umožnili pokrok lidstva a svými pokusy odkryli plášť nevědomosti.

Principy (26.) Elektrický proud a kapalina

  • 29.03.2004
Principy (26.) Elektrický proud a kapalina
Opět nás čeká malý pokus. Tentokrát názorná ukázka, jenž nás seznámí s elektrolyty, jejich složením a rolí, kterou hrají při vzniku elektrického proudu.

Kamenná svítidla

  • 23.03.2004
Kamenná svítidla
Kámen jako nejstarší materiál se v osvětlovacích tělesech zpravidla nevyskytuje. Ovšem u svítidel, která mají být stylově sladěna, jsou namístě...

Principy (24.) Vypínače, přepínače a komutátory

  • 12.03.2004
Principy (24.) Vypínače, přepínače a komutátory
Koníčky a hobby - to jsou malé i velké relaxační radosti našeho jinak náročného života. Nabízím tedy znovu pár nápadů pro volnou chvíli, kde můžete zanechat otisk vaší tvůrčí činnosti.

Stavíte? Stavte se!

  • 9.03.2004
Stavíte? Stavte se!
Ve dnech 20. – 24. dubna 2004 se v Brně uskuteční tentokrát celkem šest veletrhů, které spojuje téma stavebnictví. Jádro výstavního celku tvoří již 9. mezinárodní stavební veletrh IBF, 5. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO a fórum investičních příležitostí a technologií a zařízení pro města a obce URBIS.

Principy (23.) Navíječka zpružin a univerzální stojánek

  • 1.03.2004
Principy (23.) Navíječka zpružin a univerzální stojánek
Životní úkoly bývají mnohdy nad naše síly a tak se často snažíme vymyslet, jak si co ulehčit. Vyrobíme si tedy pomocníky, kteří nám pomohou v práci a my snadněji propadneme kouzlu elektrotechnické alchymie.

Záznamník spotřeby elektriky

  • 28.02.2004
Záznamník spotřeby elektriky
JME pro své odběratele připravil praktickou kontrolní tabulku spotřeby. Tedy pro ty, kteří jsou pečliví a chtějí mít přehled je zde návod k použití a možnost stažení.

Pohybové čidlo ze supermarketu

  • 13.02.2004
Pohybové čidlo ze supermarketu
Pohybové čidlo za dvě stovky ze supermarketu. Funguje jak má? Jsou deklarované vlastnosti pravdivé? Zapojí tento senzor i laik? Není možné, že by všechno ze supermarketů bylo nepoužitelné, jak se často v odborných kruzích hovoří...

Principy (22.) Užiteční pomocníci

  • 10.02.2004
Principy (22.) Užiteční pomocníci
V pohádkách se vypravuje o domácích skřítcích, kteří ochotně přispěchali na zavolání a jakýkoli úkol pečlivě provedli. Pomocníci, o nichž si teď povíme, nemají sice kouzelnou moc skřítků, ale budou nám stejně velmi užiteční. Je to navíječka zpružin, universální stojánek pro pokusy a různé vypínače.

Principy (21.) Rozvaděč skoro jako v elektrárně

  • 5.02.2004
Principy (21.) Rozvaděč skoro jako v elektrárně
Při pokusech s elektřinou potřebujeme velmi často měnit velikost proudu nebo napětí a připojovat různé zdroje napětí. Proto si pro svoje pohodlí sestavíme jednoduchý rozvaděč.

Zaseklý elektroměr ve vysokém tarifu

  • 4.02.2004
Zaseklý elektroměr ve vysokém tarifu
Možná nikoho nenapadne pochybovat o přijímači HDO, ovšem je to stroj a stroj se může porouchat. Když se například zasekne v jedné ze sazeb, co dělat?

Principy (20.) Jak získat malé střídavé napětí ze sítě?

  • 29.01.2004
Principy (20.) Jak získat malé střídavé napětí ze sítě?
Informace o transformátoru. Jaký je vhodný transformátor pro naše pokusy? Jakého napětí se můžeme bezpečně dotknout? Není vhodnější koupit již hotový zdroj?
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933