Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

#EH: Podivná sázka (Thomas Alva Edison)


Document Actions
#EH: Podivná sázka (Thomas Alva Edison)
Co vede velké myslitele, aby měsíce, dokonce roky, bezvýsledně pátrali po odpovědi, když někdy stačí setkání s obyčejným člověkem, který jim nabídne řešení na dlani? Jak to může být, že příběhy jako ten o Kolumbově vejci, ukazují, že někdy vědci přehlédnou nejjednodušší řešení? Jak se stalo, že diskuse mezi Edisonem a slavným fysiologem o meteorologických pozorováních vyústila v sázku, která zdůraznila rozdíl mezi komplikovaným vědeckým myšlením a jednoduchým praktickým řešením?
František Tuček, ze dne: 25.02.2024
reklama


Mnohé velmi složité vědecké záhady, které se zdají být nerozluštitelné, mají základ v jednoduchém principu. Po týdnech, měsících, dokonce letech, si velcí učenci lámou hlavu nad otázkou, která mezi nimi vznikla. Někdy potkají obyčejného člověka, který jim několika slovy poskytne řešení, po kterém tak dlouho pátrali. Nejenže jim poskytne řešení, ale také jim ukáže, jak snadno by se k řešení dalo dojít. Ve vědě moderní bylo takto řešeno již nejedno téma.

Celý svět zná příběh o vejci, které Kolumbus postavil na špičku. Nikdo to před ním nedokázal a když se mu to podařilo, celý svět volal: "To není těžké; to by každý dokázal. Ale vždy je tu nějaké 'ale' – na to jsme si nevzpomněli." A pak se najde spousta výmluv, proč se to ostatním nepodařilo.



Mistr Edison jednoho dne přijal návštěvu slavného fysiologa, s nímž dlouho diskutoval o meteorologických pozorováních; v mnohých věcech se neshodovali. Rozdíl názorů byl někdy tak velký, že naši vědci v jednom okamžiku uzavřeli podivnou sázku.

Edison dal učenci velmi tvrdou hmotu a vsadil se, že se mu nepodaří ji za čtyřiadvacet hodin přefiltrovat. Učenec sázku přijal. Po uplynutí čtyřiadvaceti hodin byl učenec plný úzkosti; nemohl hmotu rozpustit, a když se blížil konec stanovené lhůty, hmota byla stále stejně tuhá. Edison, v dobré vůli, mu nabídl ještě jeden den pro další pokusy.

Když učenec přiznal porážku, Edison se usmál. V méně než deseti minutách ukázal svému slavnému kolegovi jednoduchý způsob, jak hmotu přefiltrovat. Přiblížil hmotu ke dvěma Bunsenovým hořákům, hmota se rozpustila na kapalinu a snadno prošla filtrem.

Učenec chtěl vznášet námitky, ale Edison mu odpověděl: "Člověk, který vynalezl 'kdy' a 'proč', byl schopen z plev udělat zlato." Učenec musel uznat porážku a přiznat, že Edison sázku vyhrál.

Úryvek knihy Edison, jeho život a vynálezy. Emil Dürer, Vydala knihtiskárna Josefa Vilímka v roce 1892.





Příště
Edisonovy zkoušky


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933