Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Krásná, legendární, spolehlivá armádní centrála která nemá v podstatě žádné moto hodiny a dokonce za zajímavou cenu. Háček může být v těch 10Hz navíc co výrobce uvádí. Ovšem v některých případech to na závadu být nemusí. V tomto článku objevíte ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zprávy

E-shop SONEPAR #1

  • 7.09.2021
E-shop SONEPAR #1
Rozhovor s Petrem Nečesaným, specialistou pro elektronické obchodování SONEPAR. Ptali jsme se ... Jaké byly začátky e-shopu SONEPAR? Jak se podařilo e-katalog přepnout na e-shop? Jak klienti hodnotili první e-shop v roce 2010? Co bylo v začátcích e-shopu nejnáročnější ve vývoji? Kdy měl e-shop největší nárůst klientů? Kolik lidí se reálně stará o provoz celého e-shopu? Jak významný je pro provoz e-shopu standard ETIM? Jak se vyvíjela logistika zásobování klientů e-shopu? Jaká může být v e-shopu nejmenší objednávka?

MSV 2021 probíhá! I živě!

  • 2.09.2021
MSV 2021 probíhá! I živě!
Pořádání Mezinárodního strojírenského veletrhu je v neustálém očekávání vystavovatelů a plánování pořadatelů po celou dobu koronavirové epidemie. Proti loňskému roku je však situace výrazně pozitivnější. Proočkovanost, klesající tendence nákazy a také schválená pravidla pro možnost konání veletržních akcí. Ta jsou pro takový rozměr, jako se MSV, sice omezující, ovšem i přesto lze pořádání v letošním listopadu s jistotou potvrdit. Všechny události, ať již kongresy, nebo expozice, se plánují měsíce dopředu, proto se nyní dá již odhadovat, nač se můžeme těšit ...

Co připravuje OBO BETTERMANN na Digitální veletrh 2021?

  • 25.08.2021
Co připravuje OBO BETTERMANN na Digitální veletrh 2021?
První tři hodiny Digitálního veletrhu v programovém vysílání Elektrika.TV patří výrobní a obchodní skupině OBO BETTERMANN. Svým živým vysíláním začíná letošní druhou informační sezónu. Co se dozvíme o aktuálních novinkách rozsáhlého portfólia elektroinstalačních prvků? Kdo a co prozradí? Výrobní elektroinstalační porfólio se vchází do několika obsáhlých katalogů, co je pro který záměr praktické, pomůže rozhodnout právě tato část Digitálního veletrhu Sonepar! Podrobnosti sledujte zde!

KNIHA Akumulátory a baterie je tu zpět digitalizovaná

  • 20.08.2021
KNIHA Akumulátory a baterie je tu zpět digitalizovaná
V době vydání této publikace málokdo mohl tušit, jak budeme závislí na bateriích za více než dvě desetiletí. Mobilních zařízení a přístrojů je díky rozvíjení myšlenky Průmyslu 4.0 a její podmnožiny Internetu věcí násobně více. Tato, po čtvrt století, aktualizovaná kniha je malým informačním skvostem. Vypovídá totiž o problematice akumulace energie v akumulátorech a bateriích komplexně. Samozřejmě lze jednotlivé informace dohledat i jinými cestami, ovšem podobný rozcestním bychom patrně těžko hledali. Na obsah a slovo vydavatele se podívejte zde!

IN-EL digitalizuje staré publikace!

  • 13.08.2021
IN-EL digitalizuje staré publikace!
Odborné vydavatelství IN-EL, jehož publikace jsou nejrozšířenější po celém Česku i Slovensku, letos začalo digitalizovat své staré, z počátků IN-EL vydávané elektrotechnické tituly. Proč se staré knihy digitalizují, když jsou již "staré"? Jsou dnes knihy potřebné, pokud máme přehršel technických norem? Takové a podobné úvahy slyšíme stále. Jak to tedy je ve skutečnosti? Digitalizuje se vše? Podívejme se, co vše prozradil Jan Lojkásek, muž, který stojí za celou historií známých červených příruček ...

MIKROEXPO 2021 v Uherském Hradišti v plné parádě

  • 21.07.2021
MIKROEXPO 2021 v Uherském Hradišti v plné parádě
Po patnáctiměsíčním půstu jsme opět s kamerou na výstavě! Není sice svým obsahem našeho oborového zaměření, ale určitý přesah existuje. Datové sítě LAN a WAN se nás všech profesně dotýkají více, či měně také. Proto i na této události, přestože účast byla nižší, bylo o čem diskutovat. Od té doby, co instalační elektrotechnika přijala divizi MaR za vlastní a říká jí systémová (nebo slabomyslně chytrá) elektroinstalace, přibyl pro progresívního elektrotechnika další znalostní přesah. A jeho součástí je alespoň základní orientace v datařině. O co tedy v Uherském Brodě letos šlo?

Multifunkční rozvaděč HAGER univers FW pro všechny aplikace

  • 28.06.2021
Multifunkční rozvaděč HAGER univers FW pro všechny aplikace
Hledáte multifunkční rozvaděč pro všechny aplikace? Hager nabízí inovované stavebnicové rozvaděče univers FW pro zapuštěnou či nástěnnou montáž s nyní ještě větší velikostí a rozšířeným vnitřním vybavením. Navíc s bezšroubovým propojením quickconnect, díky kterému bude instalace rychlejší a bezpečnější. Se stavebnicovými rozvaděči univers FW jste připraveni na všechny požadavky v moderních bytových a komerčních budovách, ať už se jedná o povrchovou, zapuštěnou nebo vestavnou montáž. Pokročilý systém montáže vnitřních stavebnicových dílů (až pro 336 modulů) činí z tohoto rozvaděče ideální základ pro řešení inteligentní instalace.

Digitální továrna 2.0 bude opět součástí Mezinárodního strojírenského veletrhu

  • 23.06.2021
Digitální továrna 2.0 bude opět součástí Mezinárodního strojírenského veletrhu
Vývoj pandemické situace se začíná pro osobní setkávání i pro veletrhy příznivě vyvíjet! Po více než dvanácti měsících společenské izolace jsme mnozí dychtiví po skutečném setkávání více než bychom předpokládali. Jak bude vypadat letošní ročník největšího veletrhu v Česku? Chystá se pokračování na téma Digitalizace, s kterou máme nyní nechtěné, zato bohaté zkušenosti. Čekejme expozice transformačních technologií, digitální stage a také konferenci „Česká republika – průmyslová velmoc 2024?“. Jaké budou nové veletrhy nás zajímá všechny. Sledujte vývoj s námi!

KNIHA: Elektrické instalace v koupelnách a prostorech s vanou nebo sprchou ...

  • 23.06.2021
KNIHA: Elektrické instalace v koupelnách a prostorech s vanou nebo sprchou ...
Po deseti letech vychází druhé, aktualizované vydání zaměřené na koupelny a tomu příbuzná vlhká prostředí. Její nezkrácený, abnormálně dlouhý název zní: Elektrické instalace v koupelnách a prostorech s vanou nebo sprchou, v saunách, bazénech a fontánách. Vydavatel uvádí, že je příručka určena široké odborné veřejnosti. Od projektantů elektrických zařízení, investorů a pracovníků montážních firem, přes revizní techniky, až po laiky mající zájem o tuto problematiku, kteří chtějí mít přehled při zadávání zakázky odborné firmě či OSVČ podnikající v oblasti elektroinstalací.

Fotovoltaické komponenty a dobíjecí stanice od specialistů ELKOV energy

  • 21.06.2021
Fotovoltaické komponenty a dobíjecí stanice od specialistů ELKOV energy
Fotovoltaika je alternativní metoda výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vyžaduje minimální údržbu a zároveň poskytuje jeden z nejčistších druhů energie, kterou je člověk schopen vyrobit. Využívání fotovoltaiky se postupem času stává standardem při návrhu a realizaci nových staveb. Představuje také jednu z možností, jak snížit provozní náklady firem. Šetří nejen peněženky svých majitelů, ale i životní prostředí.

LIVE Rittal: RiCS – snadný návrh skříní VX25 a příslušenství

  • 16.06.2021
LIVE Rittal: RiCS – snadný návrh skříní VX25 a příslušenství
RiCS jsme si představili již během semináře v minulém roce. V tomto semináři vás provedeme jednoduchou konfigurací řadově spojených skříní. Projdeme si různé možnosti vnitřního vybavení, které jsou v konfigurátoru dostupné. Ukážeme si možnosti konfigurace více skříní v jednom kroku, nebo kopírování vnitřní výbavy z jedné skříně do ostatních. Budeme se věnovat i možnosti nahrát vlastní šablonu výřezů připravenou v CAD. Umístíme chladící jednotku, která má na starosti udržovat ve skříní klima příznivé pro použité přístroje. Na závěr si projdeme data, která z online nástroje získáme.

GND#1b: Potenciál a obvody na dráze

  • 9.06.2021
GND#1b: Potenciál a obvody na dráze
Co se myslí potenciálem na dráze? Jak si můžeme představit uzavřený obvod, kterým prochází napájení motorů souprav? Odkud a kam tečou napájecí proudy? Kolejnice ale nejsou nekonečné a jejich přerušení má nějaký účel. Pokud jsou oddělené úseky určeny pro drážní signalizaci, je kolejnice stále hlavním vodičem napájecího obvodu? Jak jsou konstruovány výhybky, aby zůstal obvod stále uzavřen? Koho z nás napadá, že projíždějící Pendolíno využívá z veřejné energetické sítě pouze dvě fáze? Jak která vlaková souprava pozná, na jakém typu trakce je, respektive s jakým potenciálem může pracovat. Jak se do které lokomotivy dostává za jízdy stejnosměrné nebo střídavé napájení, navíc jiné výšky napětí? Jak je takový úsek pro změnu trakčního napájení dlouhý? Sledujte tento mimořádný trakční díl o potenciálu ...

eDEHN#48: Časté nedostatky vznikající při montáži hromosvodu

  • 27.05.2021
eDEHN#48: Časté nedostatky vznikající při montáži hromosvodu
V tomto díle si povíme, jak správně kotvit jímače na šikmé a ploché střeše tak, aby byly stabilní i za vysokého větru. Jaké podpěry vedení volit, abychom nepoškodili střechu a co nejméně zasahovali do nové fasády. Upozorníme na tepelné mosty při instalaci podpěry vedení do zateplení objektu. Do jaké výšky instalujeme zkušební svorku. Co krokové a dotykové napětí, kde chybujeme při instalaci. Jak správně uložit vedení svodu pod fasádu a na co si dát pozor při uzemnění objektu. Na tato úskalí běžného hromosvodu a časté nedostatky se zaměříme v přednášce.

LIVE RITTAL: Rozvaděčové chladicí jednotky - od návrhu k provozu

  • 26.05.2021
LIVE RITTAL: Rozvaděčové chladicí jednotky - od návrhu k provozu
Rozvaděčové chladicí jednotky jsou velmi rozšířeným a spolehlivým způsobem regulace klimatu v rozvaděčích. V dnešním semináři si projdeme kompletní proces návrhu chladicí jednotky, možnosti a záludnosti jejich instalace, řekneme si více o jejich údržbě a provozu v průmyslovém prostředí. Součástí školení bude i přehled regulátorů používaných na chladicích jednotkách Rittal, jejich parametry a možnosti. V neposlední řadě se dozvíte více o provozní údržbě chladicích jednotek.

MSV 2021 v mohutných přípravách, aby znovu představil průmysl budoucnosti

  • 24.05.2021
MSV 2021 v mohutných přípravách, aby znovu představil průmysl budoucnosti
Po měsících personální izolace začíná svítat na opětovná setkání. Brány Mezinárodního strojírenského veletrhu se opět otevřou v listopadu letošního roku. Největší veletrh v Česku odstartuje novou éru výstavnictví. Za nových opatření pro pořádání B2B veletrhů se vrátí možnost osobních jednání na stáncích tak, jak si vzpomínáme. Mezi stěžejní témata se letos zařadí digitalizace průmyslu a pozornost bude věnována také 3D tisku, který v současnosti zaznamenává významný vzestup. Nové průmyslové technologie budou k vidění od 8. do 12. 11. 2021 na výstavišti v Brně.
FIREMNÍ TIPY
Požadavky na bytové rozvaděče v souvislosti s instalací fotovoltaických elektráren (FVE) jsou poměrně specifické a zahrnují několik klíčových aspektů, které musí být dodrženy podle aktuální legislativy. Základním právním předpisem je vyhláška č. 114/2023 Sb., která stanovuje požadavky na bezpečnou instalaci výroben elektřiny využívajících obnovitelné zdroje energie s výkonem do 50kW. Sledujte dnešní živý podcast zde!
Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se, jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v průmyslové automatizaci! Učte se programovací jazyky, efektivně navrhujte s easySoft 7, zvládněte konfiguraci hardwaru, řešte ...
Podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů neustále roste a stále významněji ovlivňuje oblast dodávek energie. Klíčovým úkolem je vyrovnat proměnlivou výrobu obnovitelné energie s konstantní poptávkou spotřebitelů energie. Přednáška by tak mohla nabídnout komplexní pohled na současný stav a budoucí perspektivy energetiky s ohledem na udržitelný rozvoj a změnu klimatu ...
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933