Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Tiskové zprávy

Třetí ročník veletrhu ElfetexFest Ostrava začíná už 12. listopadu

  • 6.11.2014
Třetí ročník veletrhu ElfetexFest Ostrava začíná už 12. listopadu
Od 12. do 13. listopadu bude v multifunkční aule GONG probíhat třetí ročník veletrhu elektrotechniky, elektroniky a energetiky ElfetexFest Ostrava. Veletrhu se zúčastní více jak 50 vystavovatelů z řad dodavatelů elektroinstalační a jiné techniky. Návštěvníci se také mohou zúčastnit školení Revize elektrických spotřebičů a nářadí a Aplikace nového souboru norem na návrh a výrobu rozvaděčů. Podrobnosti včetně volné vstupenky na veletrh naleznete v tomto článku.

SCHNEIDER ELECTRIC: Nová řada záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line

  • 5.11.2014
SCHNEIDER ELECTRIC: Nová řada záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line
Společnost Schneider Electric v červnu uvedla na trh novou řadu záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line a výkonem 5-10kVA. Nová řada nalezne uplatnění v serverovnách, datových centrech, zdravotnických laboratořích i v průmyslových provozech. Unikátní úsporný režim umožňuje až 97% efektivitu zařízení, čímž je zajištěna úspora energie i nákladů. Bližší informace se o nové řadě se dozvíte v tomto článku.

TECO: Novinky řídicího systému Tecomat Foxtrot

  • 20.10.2014
TECO: Novinky řídicího systému Tecomat Foxtrot
Tecomat Foxtrot je modulární centralizovaný řídicí systém s rozsáhlou nabídkou distribuovaných periferních prvků s širokým použitím. K aktuálním novinkám systému patří například nový 4,3" dotykový panel na zeď či vestavný panel v libovolném barevném odstínu, kombinovaná nástěnná čidla CO2, teploty a vlhkosti v designech interiérových nástěnných vypínačů nebo služba Teco-Route, díky níž uživatel nepotřebuje statickou ani dynamickou veřejnou IP adresu pro vzdálený přístup k řízenému domu či technologii. Více informací o systému se dozvíte v tomto článku.

Čeští elektrotechnici uctili památku Járy (da) Cimrmana

  • 15.10.2014
Čeští elektrotechnici uctili památku Járy (da) Cimrmana
Ve středu 17. září 2014 v 14:46 vyvrcholil vzpomínkový akt na slavného Čecha a geniálního samouka Járu (da) Cimrmana položením kytice u jeho pomníku v Letohradu. Shromáždění elektrotechnici připomněli odkaz tohoto Mistra a v závěru poklekli před jeho pomníkem, aby rozvinuli pentle kytice, kterou vzdali Járovi (da) Cimrmanovi hold. Více informací o této vzpomínkové akci Českomoravské elektrotechnické asociace se dozvíte v tomto článku.

ABB: Připravujete elektroinstalaci nového objektu?

  • 13.10.2014
ABB: Připravujete elektroinstalaci nového objektu?
Systémová elektroinstalace Ego-n společnosti ABB svými možnostmi představuje ideální řešení zejména pro novostavby a rekonstrukce rodinných domů a bytů. Zvládá centrální i lokální řízení osvětlení, okenních žaluzií i předokenních rolet, elektrických spotřebičů, vytápění a klimatizace, zavlažování a dalších funkcí, které jsou klasickou elektroinstalací jen velmi obtížně řešitelné, nebo je nelze realizovat vůbec. Více informací se dozvíte v tomto článku.

OEZ: Kouřotěsné a požárně odolné rozvodnicové skříně DistriSet

  • 9.10.2014
OEZ: Kouřotěsné a požárně odolné rozvodnicové skříně DistriSet
Společnost OEZ uvádí na trh nové rozvodnicové skříně s požární odolností, které jsou také kouřotěsné. Jsou to rozvodnicové skříně DZ54, které nahradí dosavadní skříně DZ43 až EI30. U nových rozvodnicových skříní tvoří dveře spolu s rámem požární uzávěr, který poskytuje požární odolnost EI230. Požární uzávěr zamezuje průniku teplého i studeného kouře, a splňuje tedy podmínky parametrů Sm i Sa. Více informací o nových skříních se dozvíte v tomto článku.

Jak funguje služba Klient společnosti StopStav.cz

  • 2.10.2014
Jak funguje služba Klient společnosti StopStav.cz
Společnost StopStav.cz v létě 2014 spustila novou službu Klient, která je přizpůsobena zejména pro zákazníky velkoobchodních prodejců s elektroinstalačním materiálem. Služba vychází z myšlenky sdílení informací o neplatících zákaznících mezi jednotlivými registrovanými uživateli a tím umožňuje již předem varovat ostatní před nespolehlivým klientem. Jak tato služba funguje a jaké jsou podmínky jejího užívaní? To se dozvíte v tomto článku.

LAPP KABEL: Lapp Kabel zve ke svému stánku na MSV 2014

  • 27.09.2014
LAPP KABEL: Lapp Kabel zve ke svému stánku na MSV 2014
Společnost Lapp Kabel zve své příznivce ke svému stánku na 56. Mezinárodním Strojírenském Veletrhu v Brně. Stánek společnosti bude stát od 29. září do 3. října 2014 na ploše mezi pavilony Z, P a F. Pro návštěvníky je přichystána netradiční prezentace širokého sortimentu produktů a služeb Lapp Group. Budou si moci poslechnout produkty společnosti od kapely Rolling Stones Revival. Více informací se dozvíte v tomto článku.

Stopstav.cz spouští novou službu Klient

  • 23.09.2014
Stopstav.cz spouští novou službu Klient
Registr insolventních firem Stopstav.cz v těchto dnech spouští novou službu Klient. Ta vychází ze stejného principu jako pilotní projekt Stopstav.cz, ale s tím rozdílem, že je určena pro zákazníky velkoobchodů - montážníky, firmy, maloobchody a živnostníky. Jejím cílem je vytvořit v rámci oboru elektromateriálu funkční nástroj na výměnu informací o neplatičích i na nižších patrech distribuční cesty. V těchto dnech firma pracuje na spuštění DEMO verze, kde si každý bude moci vyzkoušet základní funkce systému. Podrobnější informace o nové službě se dozvíte v tomto článku.

V Praze se uskuteční První Forum ČR o technice KNX

  • 18.09.2014
V Praze se uskuteční První Forum ČR o technice KNX
Ve středu 24. září 2014 se v Praze uskuteční První Forum České republiky o technice KNX a jejím využití pro řízení domů a budov. Na Foru vystoupí zástupci členských společností KNX Asociace - ABB, Schneider Electric, Siemens a Wago s příspěvky o KNX přístrojích a jejich funkcích. Certifikační školicí středisko KNX na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně na Foru představí certifikační KNX školení. Součástí programu bude i široká diskuse. Účast na Foru je možná po předchozí registraci a je bezplatná.

Chytrý dům a „hloupá“ elektřina

  • 17.09.2014
Chytrý dům a „hloupá“ elektřina
Život v inteligentně řízeném domě přináší majitelům nadstandardní komfort. Ten je umožněn díky automatizaci a digitálnímu ovládání prostředků, jako jsou topení a klimatizace, světelné zdroje a žaluzie, teplota v bazéně a sauně až po mediální zábavu v celém domě. Vše je vzájemně provázané, centrálně řízené a vyladěné do posledního detailu. Až na to, že někdy čidla poskytnou chybnou hodnotu, řídící jednotka se restartuje a veškeré nastavení „inteligentního“ domu je opakovaně ztraceno.

Infračervená kamera a vibrometr Fluke pro odhalení problémů při výrobě

  • 12.09.2014
Infračervená kamera a vibrometr Fluke pro odhalení problémů při výrobě
Mezi nejpraktičtější ukazatele hrozícího problému při výrobě patří teplota a vibrace. Většina mechanických součástek vydává za normálního provozu určité množství tepla a vibrací. Nadměrné množství tepla, podchlazení nebo vibrace mohou ukazovat na některé problémy v pozadí, které lze napravit dříve, než dojde k poruše a zastavení výroby. Infračervená kamera Fluke Ti400 a vibrometr Fluke 805 pomáhají měřit teplotu a vibrace. Z naměřených dat lze poté zjistit, o jaký problém se jedná a jak jej vyřešit.

#EH: Ve Sloupně si výstavou připomenou elektrifikaci Bydžovska

  • 5.09.2014
#EH: Ve Sloupně si výstavou připomenou elektrifikaci Bydžovska
V prosinci letošního roku uplyne 90 let od doby, kdy se v obci Sloupno poprvé rozsvítily elektrické žárovky. Významné výročí si obec připomene výstavou na sloupenském zámku, která bude přístupná v měsících září a říjnu 2014. Na zámku budou vystaveny především písemné dokumenty z počátků elektrifikace Bydžovska, které ještě dosud nebyly v takovém rozsahu zveřejněny. K vidění bude i nejstarší projektová dokumentace z roku 1894.

PHXC: Slavnostní otevření nového showroomu v Brně

  • 18.08.2014
PHXC: Slavnostní otevření nového showroomu v Brně
Jízda v elektromobilu nebo beseda s vítězem závodů elektromobilů přes Alpy "Wave Trophy". Na to se mohou těšit registrovaní účastníci slavnostního otevření nového showroomu společnosti Phoenix Contact v Brně. Nový show room vznikl v sídle firmy na ulici Dornych 47b. Slavnostní otevření se uskuteční v pátek 29. srpna 2014 od 15 hodin a potrvá až do večera. Na účastníky čeká kulturní program i zážitkový catering a koktejly.

Zlatá medaile na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2014

  • 31.07.2014
Zlatá medaile na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2014
Na Mezinárodním strojírenském veletrhu proběhne i v letošním roce tradiční soutěž Zlatá medaile MSV, kterou vyhlašují Svaz průmyslu a obchodu a Vysoké učení technické. Mezinárodní komise ocení inovativní exponáty, které nejlépe splní kritéria hodnocení. Soutěžící se mohou přihlásit do 19. září 2014. Slavnostní vyhlášení proběhne na společenském večeru v pondělí 29. září 2014.
FIREMNÍ TIPY
Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se, jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v průmyslové automatizaci! Učte se programovací jazyky, efektivně navrhujte s easySoft 7, zvládněte konfiguraci hardwaru, řešte ...
Podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů neustále roste a stále významněji ovlivňuje oblast dodávek energie. Klíčovým úkolem je vyrovnat proměnlivou výrobu obnovitelné energie s konstantní poptávkou spotřebitelů energie. Přednáška by tak mohla nabídnout komplexní pohled na současný stav a budoucí perspektivy energetiky s ohledem na udržitelný rozvoj a změnu klimatu ...
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933