Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Když si starší pár pořídil fotovoltaickou elektrárnu na základě slibů obchodníka, netušil, jaké problémy je čekají. Po výpadku elektřiny v obci zjistili, že jejich investice nefunguje tak, jak očekávali. Co způsobilo, že jejich FVE nebyla schopna ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Co skrývá podzemí? (2.)


Document Actions
tsb2mf.jpg
Kde jsou vstupy a jak je poznáte? Mnozí chodíte kolem a netušíte, že jste kousek od účelných katakomb! Proč se do podzemí nikdo nehrne? Bezdomovce tam nepotkáte!
Miroslav Minařík, ze dne: 4.04.2001
reklama


Tento článek je pokračováním o brněnských kolektorech. Popisovali jsme primární kolektory v hloubce do 40m. Zde se zmíníme o jejich "pozemském" vstupu. Do primárního okruhu je nejpohodlnější vstup výtahem přímo z budovy TSB na Barvířské. Před vstupem se musíte nahlásit na dispečinku, dostanete kvalifikovaný doprovod a vysílačku. Musíte být pod kontrolou. Jde ovšem především o vaše zdraví. To na úvod pro ty, kteří si domluví pěší tůru v podzemí.

Většina z nás se pohybuje ovšem na povrchu a možná si nevšimla ve městě vstupních míst do kolektorů. Jeden z nejviditelnějších je naproti Grand Hotelu (u hl. nádr.) přímo ve smyčce trolejbusu 131 a 141. Na druhém obrázku je vidět vstup na křižovatce Křenová Čechyňská (před prodejnou Brn. Papíren).

Jak si můžete povšimnout zámků na krytech (zvenčí), uvedené body jsou určeny pro vstup. Pro případné dotazy co vás čeká pod krytem, můžu odpovědět, že kovový žebřík se systémem odpočinkových plošin. Tímto způsobem scházet do kolektorů bych doporučoval pracovnější oděv, odolný otěru. Tedy přinejmenším.

 

V diskuzi byl dotaz, jak jsou zabezpečeny vchody do kolektorů. Kolektory jsou proti vstupu cizím osobám střeženy spolehlivým způsobem. Případný vetřelec bohužel nemá kam zmizet i v případě, že pro něj jsou trasy známé. Podnebí v hlubinách je pro delší pobyt přinejmenším nevábný. Vlhko a střídající se chlad a horko je ideální podmínkou pro různé plísně. Jak negativně to působí na organismus člověka si každý dovede asi představit. U jednoho výstupu se objevila skupinka nějakých mušek. Jak nám bylo sděleno, bylo to jediné živé, co jste mohli potkat. Zřejmě potkanům a krysám se ve zdejších podmínkách nevede dobře.

Další dotaz zněl jak je zabezpečen kolektor proti povodním. Nevím sice zda je počítáno s povodní jako takovou. Ovšem když jsme se pozastavili nad jednou bodovou korozí u vodovodního potrubí (tlak 22Atm), dozvěděli jsme se, že v případě zatopení budou spuštěna do dvou minut vodní čerpadla, která vodu rychle odčerpají mimo kolektor.

 Ovšem v případě bezprostřední přítomnosti u prasklého potrubí, bychom zřejmě dřív vyplavali ve Svitavě než by došlo k odčerpání.

Proti požáru nejsou aplikovány protipožární přepážky jak je známe např. od Hilti nebo OBO. V předešlém článku je vidět detail (také zde), kde na ozinkocementové desce je část kabelu pokryta speciální protipožární vrstvou, která zabrání šíření požáru kabelu.

Vaše další dotazy můžete opět vznést pomocí diskuze pod článkem.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933