Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

DEHN: Jiskřiště - svodič bleskových proudů SPD typu 1 v napájecích sítích nn


Document Actions
DEHN: Jiskřiště - svodič bleskových proudů SPD typu 1 v napájecích sítích nn
Moderní systémy ochrany před bleskem jsou v současné době instalovány v zemích CENELEC dle platného evropského souboru norem EN 62305 [1]. Soubor norem popisuje koncepci zón ochrany před bleskem, která má v praxi mnohostranné použití ...
Jiří Kutáč, ze dne: 24.02.2009


1. Ochrana před bleskem v koncepci zón LPZ
Moderní systémy ochrany před bleskem jsou v současné době instalovány v zemích CENELEC dle platného evropského souboru norem EN 62305 [1]. Soubor norem popisuje koncepci zón ochrany před bleskem, která má v praxi mnohostranné použití. Pomoci výpočtu řízeného rizika dle normy ČSN EN 62305-2 [2] se stanoví třída ochrany před bleskem a určí místo instalace svodičů přepětí pro různá provedení.

Tradičně je instalováno vyrovnání potenciálů bleskového proudu pomocí svodiče SPD typu 1 dle normy ČSN EN 62305-3 [3] jako bezpečné bariéry v blízkosti elektroměru. Instalace svodiče SPD typu 1 v zapojení před elektroměrem má výhodu, že nejen koncová zařízení, ale také elektroměr je chráněn před účinky blesku. Elektronické elektroměry jsou dnes stále ve větší míře používány v průmyslu, ale také v soukromém sektoru. Instalace vyrovnání potenciálů bleskového proudu na vstupu do budovy pro napájecí sítě nn je v dnešní době považována za součást vnější ochrany před bleskem. Cílem ochrany před bleskem je v některých případech i umístění svodiče prvního stupně v zapojení před elektroměrem (jen se souhlasem distribuční společnosti). Někteří technici distribuční společnosti mají ovšem pochybnosti o oprávněnosti takových požadavků.

2. Ochrana před bleskem a přepětím před elektroměrem
Tyto úvahy jsou zpravidla založeny na neměřené, nekontrolované spotřebě elektrické energie, která na jedné straně není zaznamenána měřicím zařízením elektroměru a na druhé straně zpětnými vlivy instalovaných přístrojů, které jsou zapojeny před elektroměrem. Důsledné uplatnění v normě zmiňované koncepce ochrany před bleskem vyžaduje instalaci svodiče na vstupu do zařízení zákazníka, tzn. instalace svodiče SPD typu 1 před elektroměrem. Distribuční společnosti v České republice definovaly pro svodiče technické parametry v normě PNE 33 0000-5, aby mohly být splněny vlastní závazky provozní spolehlivosti a bezpečnosti zařízení. V Německu přijal svaz distribučních společností jasné směrnice a pravidla, která jsou vyjádřena ve "Směrnici pro instalaci svodičů přepětí typu 1 v napájecí síti nn".

3. Výhody pro zákazníky a distribuční společnosti
Správný svodič na správném místě skýtá výhody pro konečného zákazníka a distribuční společnosti. Přání koncových zákazníků a požadavky distribučních společností jsou splněny technologií koordinovaných jiskřišť. Pro koncového zákazníka je zajištěno, že v rámci koncepce ochrany před bleskem je svodič SPD typu 1 umístěn na správném a účinném místě. Distribuční společnosti poskytují koordinovaná jiskřiště ochranu před zpětnými vlivy na síť a jistotu nepřerušené dodávky elektrické energie pro odběratele, jakož i dodatečnou ochranu měřicích systémů elektroměrů. Koordinovaná jiskřiště umožňují zvládnutí bleskových proudů o velké vrcholové hodnotě a omezení následných proudů na hodnoty, které například nevybaví předřazené pojistky o hodnotě 35A. Provedení svodičů bleskových proudů na základě jiskřišť vychází z předpokladů, že v zapojení před elektroměrem neteče žádný neměřený proud na rozdíl od instalace v zapojení s varistorem.

 

4. Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie PNE 33 0000-5
Umístění přepěťového ochranného zařízení SPD typu 1 (třídy požadavků B) (dále jen SPD typu 1) v elektrických instalacích odběrných zařízení [4]
Dne 1. 1. 2008 vstoupila v platnost revize této normy, která již v sobě obsahuje nový soubor ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem [5]. Norma řeší umístění přepěťového ochranného zařízení SPD typu 1 v elektrických instalacích odběrných zařízení. Umístění svodičů SPD typu 1 v neměřené části silnoproudých rozvodů sítě nn je vhodné především pro obytné vícepodlažní obytné domy (obr. 1). Jedním svodičem SPD typu 1 dojde k vyrovnání potenciálů bleskových proudů co nejblíže vstupu napájecí sítě nn do chráněné stavby dle souboru norem ČSN EN 62305 [5] a PNE 33 0000-5 [4]. Tento návrh umožní dosáhnout nejlepší technické a ekonomické řešení.

Základní podmínky pro instalaci svodičů
Základním vodítkem pro instalaci přepěťových ochran v neměřené části instalace je v současné době podniková norma energetiky PNE 33 0000-5 [4]. K uvedené normě se přihlásily všechny distribuční společnosti v České i Slovenské republice.

Základní požadavky na instalaci přepěťových ochran dle PNE 33 0000-5 [4]:

  • je nutný souhlas zástupce dodavatele energie (technika příslušného regionálního centra distribuce);
  • musí být instalován svodič přepětí SPD typu 1 (třídy požadavků B) se souhrnnou propustností bleskového proudu 75kA nebo 100kA pro tři až čtyři pracovní vodiče (vlnou 10/350 µS);
  • nelze použít svodiče na bázi varistorů;
  • svodič je umístěn v samostatné nebo přípojkové skříni;
  • skříň musí být zkoušena zkušebním impulsním proudem 100kA o tvaru vlny 10/350 µs (atest autorizované zkušebny);
  • svodič musí samočinně zhášet následné zkratové proudy ze sítě nn minimálně do hodnoty 3kA;
  • průběh svedení přepětí musí být takový, aby k působení pojistky v předávacím místě mohlo dojít jen zcela výjimečně;
  • místo instalace musí být plombovatelné;
  • nasazení přepěťových ochran v hlavních rozvodech nesmí snížit izolační hladinu vedení;
  • není žádoucí instalovat přepěťové ochrany do elektroměrového rozváděče.

Investor, který má zájem na instalaci přepěťových ochran před elektroměrem, by měl spolu s projektantem vysvětlit příslušnému technikovi regionálního distribučního centra, že instalace přepěťových ochran je nezbytně nutná k realizaci celkové koncepce zón ochrany před bleskem pro daný objekt. Tato koncepce vychází ze souboru českých technických norem ČSN EN 62305 [5]. Svodiče bleskového proudu se instalují buď v případě nové přípojkové skříně do této skříně spolu s pojistkami, nebo do přípojkové skříně bez pojistek, je-li umístěna stávající pojistková skříň na fasádě objektu. Je-li místo instalace přepěťových ochran vzdáleno více než 2m od vnější zdi objektu, ztrácí význam zapojení svodičů v neměřené části instalace. Pak je nutno instalovat svodič bleskových proudů do prvního rozváděče, který by měl být umístěn co nejblíže vnější zdi budovy.

5. Svodiče bleskových proudů SPD typu 1
DEHNventil M
DEHNventil M je zapouzdřené jiskřiště, které nevyžaduje dodržení zvláštních montážních podmínek. Pracuje na principu spolupráce hlavního a pomocného jiskřiště, které je řízeno monitorovací jednotkou. Tento svodič je unikátní v tom, že i při průchodu bleskového proudu 100kA (10/350) hlavním jiskřištěm leží ochranná úroveň mezi fází a ochranným vodičem pod hodnotou 1,5kV. DEHNventil má díky technologii RADAX-Flow schopnost zhášet následné proudy ze sítě nn až do hodnoty 50kA, aniž by vybavoval předřazené pojistky od 20A výše. Signalizace je pomocí terčíků, které nemají žádný odběr elektrické energie a slouží pro vizualizaci stavu jiskřišť.

DEHNbloc M
DEHNbloc M je nevyfukující jiskřiště, které nevyžaduje dodržení zvláštních montážních podmínek. Jiskřiště svádí bleskové proudy na bázi klouzavého výboje technologií RADAX-Flow. Schopnost zhášet následné síťové proudy je až do 50kA a selektivita s předřazenými pojistkami je od 32A. Ochranná úroveň je mezi fází a ochranným vodičem pod hodnotou 2,5kV.

6. Shrnutí
Jen koordinovaná jiskřiště SPD typu 1 mohou zajistit, že koncepce zón ochrany před bleskem a požadavky distribučních společností mohou být v praxi splněny zajištěním provozní bezpečnosti sítí a bezpečnosti zařízení zákazníků. V následujících létech budou narůstat požadavky na svodiče bleskových proudů a svodiče přepětí v důsledku výměn stávajících elektroměrů za elektronické a vlivem stále rostoucí citlivosti elektronických zařízení. Koordinovaná jiskřiště splňují již dnes tyto požadavky a jsou pro koncové odběratelé a distribuční společnosti obzvlášť vhodné ochranné přístroje.

Výrobci rozváděčů, např. DeK Holoubkov, Elplast Rokycany nebo Esta Ivančice nabízejí ve svém výrobním sortimentu přípojkových skříní zapojení svodičů SPD typu 1 před elektroměrem v těchto variantách:

  • přípojková skříň včetně pojistek nn a svodiče SPD typu (pro nové stavby);
  • přípojková skříň jen se svodičem SPD typu 1 (pro stávající stavby - tato skříň se připojí paralelně ke stávající přípojkové skříni).

V obou výše uvedených případech jsou skříně umístěny cca 600mm nad terénem (ideální délka uzemňovacího svodu přepěťové ochrany).

Literatura:
[1] EN 62305, 2006-02: Protection against lightning
[2] ČSN EN 62305 - 2, 2006-11: Ochrana před bleskem - část 2: Řízení rizika
[3] ČSN EN 62305 - 3, 2006-11: Ochrana před bleskem - část 3: Hmotné škody na stavbách a ohrožení života
[4] PNE 33 0000-5, 2008: Umístění přepěťového ochranného zařízení SPD typu 1 (třídy požadavků B) v elektrických instalacích odběrných zařízení
[5] ČSN EN 62305, 2006-11: Ochrana před bleskem

Informace o dalších výrobcích DEHN + SÖHNE naleznete na www.dehn.cz, nebo Vám je rádi na vyžádání zašleme.
 info@dehn.cz, tel.: 222 998880, fax: 222 998 887.
 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933