Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Druhy akustických materiálů z hlediska absorbce a odrazu zvukové vlny


Document Actions
Článek
Ozvučování uzavřených prostor je skutečným uměním. Jedno z hlavních hledisek očekávaného výsledku je správná volba materiálů povrchu stěn, stropů a podlah. Co nám může být vodítkem?
ze dne: 9.07.2003
reklama

Základní vlastností povrchů z akustických hledisek je odrazivost, popř. pohltivost zvukové vlny. V praxi se odrážejí zvukové vlny vždy se zmenšenou energií, takže část zvukové energie je pohlcena.

Nejvíce zvukové energie odráží tvrdé a hladké povrchy, které nemohou kmitat, zatím co povrchy měkčí a pórovité zvuk pohlcují.

 

Materiál, hmota nebo látka tvořící povrch je buď přímo pevná konstrukce (omítka, beton) nebo může být na základní pevnou konstrukci připevněna dodatečná plocha pro zlepšení akustických vlastností.

 

Podle absorbce zvuku dělíme materiály na:

 

- Materiály kmitající.

- Materiály rezonanční.

- Materiály porésní.

.

.

  

 

.

.

Materiály kmitající

Dopadající zvukové vlny uvádějí tento materiál do ohybového kmitání, přičemž v důsledku vnitřního tření dochází k absorbci energie změněnou na teplo.

Druh hmoty nemá vliv na jejich funkci, neboť akustické vlastnosti jsou dány vahou, tuhostí desky a tlouśťkou zvukové mezery.

 

Materiály rezonanční

Dopadající zvukové vlny dostanou do kmitavého pohybu vzduchový objem hrdla rezonátoru. Jakmile se jeho kmitočet dostatečně přiblíží k resonančnímu kmitočtu, rozkmitá se i celý vzduchový objem a vytvoří se systém s určitým resonančním kmitočtem.

Část zvukové energie je tedy pohlcena v rezonátoru, zbytek je postupně vrácen do prostoru.

 

Materiály porésní

zvukové vlny dopadající na pórovité povrchy těchto materiálů vnikají do pórů a prostupují jimi. Vzduchové částice uvedené do pohybu zvukovou energií se třou o stěny pórů, čímž se značná část zvukové energie promění v energii tepelnou.

Pohltivost je tím větší, čím větší je pórovitost materiálu.

.

.

Na závěr přehledová tabulka:

Materiály: Největší účinnost pro: Příklady materiálů
Kmitající Nízké kmitočty*

Desky z různých plastových materiálů

(menší vzdálenost od zdi)

Resonanční Střední kmitočty*

Laťkové a perforované desky

Porésní Vysoké kmitočty*

Koberce, závěsy, látkové potahy

 

*) Rozumí se oblast kmitočtů ve slyšitelném pásmu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
V tomto článku rozkryjeme řešení obecního rozhlasu pasivní, drátovou formou. Podíváme se na to, jak je to nejenom s komfortem obsluhy, ale především s dimenzováním takového systému a také na řešení výkonové části systému.
V tomto článku z oblasti plošného ozvučování se zaměříme na ozvučení firemních, či chcete-li administrativních prostor. Na jiném místě jsme již načali, co vše se dá použít pro ozvučení zasedací místnosti, dnes ale myšlenku ozvučení povýšíme na ozvučení plošné, tedy celkové.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933