Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

DEXON: Jak ozvučit administrativní prostory


Document Actions
DEXON: Jak ozvučit administrativní prostory
V tomto článku z oblasti plošného ozvučování se zaměříme na ozvučení firemních, či chcete-li administrativních prostor. Na jiném místě jsme již načali, co vše se dá použít pro ozvučení zasedací místnosti, dnes ale myšlenku ozvučení povýšíme na ozvučení plošné, tedy celkové.
Kamil Toman, ze dne: 5.08.2010


O čem je vlastně "plošné" ozvučování?
Tento seriál si klade za cíl seznámit čtenáře (elektroprojektanty, elektromontážní firmy) se současnými možnostmi v oblasti plošného ozvučování. Pojmem "plošné" nemáme na mysli klasické ozvučování různých koncertů a vystoupení, ale ozvučování budov, místností a exteriérů, tudíž se jedná především o instalační systémové ozvučení, také např. administrativních prostor.

Jaký zvolit ozvučovací systém?
Ozvučení administrativních prostor sebou nese potřebu ozvučovat několik místností, obvykle kanceláří a několik dalších prostor. Proto je vhodné ozvučení provádět výlučně ve 100V režimu s několika zónami. Výhodou pak je možnost spínání a regulování hlasitosti na zónách zvlášť, vyhlašování oznámení do jednotlivých zón a další komfort, který přináší použití rozhlasové ústředny JPA 1240, (vysoce komfortní JPA 1240A), nebo Mobile 60. Výkonově náročné zóny můžeme doplnit koncovým, posilujícím, zesilovačem.

Co když je potřeba zvuková evakuace?
Velké administrativní budovy většinou vyžadují tzv. evakuační rozhlas, který řeší nejenom komfort obsluhy, ale také i napojení na požární systém EPS, zálohu zesilovačů, napájení, dohled, měření atd. Celý systém řešíme tak pomocí Velkého ozvučovacího systému Jedia / Dexon či Dexon Cybernet 2000, jehož popis naleznete na našich stránkách v kategorii plošného ozvučení.

Jaké zvolit reproduktory a reprosoustavy?
Použití reprosoustav je dáno především interiérem, volíme např. sloupové DPT pro ozvučení do větší šířky, ARS řadu (reprosoustavy s ohledem na cenu, plastové na zavěšení), SP (dřevěné nebo plastové s konzolou). Jelikož 100V rozvod je nutností, tak z reproduktorů volíme řadu RPT (reproduktory obsahují transformátor) nebo vestavujeme transformátor PT 100 do modelu SP 412. Do sádrokartonových stěn se naopak hodí RPT 80x80 nebo RP 81x111, které mají samozatahovací klapky a tak jejich instalace je snadná.

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?
Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Článek je součástí seriálu, který vychází na portále Elektrika.cz.

Více informací a návrh ozvučení zdarma lze expresně objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEXON CZECH s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Stačí jedna rozhlasová ústředna, která zvládá 6 kanálů. Jak ozvučit firmu, kde výroba potřebuje jiný rytmus než kanceláře? Co když wellness centrum potřebuje uklidňující melodii v odpočívárně, ale energickou v posilovně? A restaurace, kde hosté chtějí slyšet živou hudbu, zatímco personál potřebuje informace o provozu? Jak jednoduše ovládat hudbu v různých zónách podle potřeby? Je možné vzdáleně streamovat hudbu do maticové rozhlasové ústředny Dexon JPA 6240 z chytrého telefonu?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933