Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

CM# Jak se chladí stroje


Document Actions
CM# Jak se chladí stroje
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Vilém Gracias, ze dne: 31.01.2024
reklama


Nevím proč, ale schází se mi mnoho dotazů na téma chlazení strojů. Nevím, zda je to nějaká sezónní záležitost, v každém případě bych zalistoval opět v již vydaných materiálech a neobjevoval bych Ameriku. Bohužel jsem se dolistoval až do roku 1975 ... 

Předtím, než se ponoříme do detailů chlazení a ventilace elektrických strojů, pojďme si vysvětlit pár základních termínů, které budeme potřebovat.

Chlazení elektrických strojů je jako když se snažíme udržet nápoje chladné v horkém létě. Používáme různé techniky, abychom odvedli teplo, které se generuje v elektrických strojích ven do okolního prostředí. V případě uzavřených systémů se toto teplo přenáší přes speciální chladicí látku a výměník tepla až ven ze stroje.

Ventilace je v podstatě jako když otevřete okna ve vašem pokoji, aby jste vyměnili horký vzduch za čerstvý a chladný. Ventilace znamená cirkulaci chladicího vzduchu nebo jiného média skrze stroj, což pomáhá odvést teplo. Zahrnuje to použití ventilátorů a speciálně navržených průchodů, aby se vzduch mohl efektivně pohybovat.

Tepelný okruh je trasa, kterou teplo sleduje ve stroji. Můžete si to představit jako cestu, kterou musí teplo projít, od místa kde vzniká, přes různé části stroje, až k místům, kde je teplo vypouštěno do chladicího média. Tato cesta je klíčová pro efektivní odvod tepla.

Ventilační okruh zahrnuje celý systém, který umožňuje proudění chladicího média ve stroji a odvedení tepla. Zahrnuje to nejen samotné ventilátory, ale i cesty, kterými vzduch nebo chladicí médium proudí.


Ilustrativní obrázek ML


Rozlišujeme dvě hlavní části chlazení:
  1. Tepelná část - zaměřuje se na to, jak se teplo šíří a odvádí ve stroji.
  2. Ventilační část - zabývá se tím, jak se chladicí médium pohybuje a odvádí teplo.

Důležité je si uvědomit, že efektivní chlazení a ventilace jsou klíčové pro dlouhodobou a bezpečnou funkci elektrických strojů.

Poznámka: Pokud mluvíme o chlazení kapalinami, obvykle se neříká ventilace, ale spíše hovoříme o hydraulickém systému.


Základní pojmy, které potřebujeme pochopit:

Chlazení elektrických strojů je proces, kde odvádíme přebytečné teplo vzniklé v elektrických strojích. Jak víte, když se stroje nechají přehřát, mohou se pokazit nebo dokonce přestat fungovat, proto je chlazení tak důležité. V některých systémech to děláme pomocí chladiva, které přenáší teplo pryč ze stroje.

Ventilace je jako když vám doma je horko, a vy zapnete ventilátor nebo otevřete okno, aby vzduch proudil a osvěžil prostor. V našich strojích to znamená, že se vzduch nebo jiná chladicí látka pohybuje systémem, aby se odvedlo teplo.

Tepelný okruh je cesta, kterou teplo prochází ve stroji od místa, kde se generuje (třeba v motorech nebo transformátorech), přes různé komponenty, až kde je nakonec odvedeno. Tento okruh je navržen tak, aby byl co nejefektivnější v odvádění tepla.

Ventilační okruh zahrnuje všechny komponenty, které se podílejí na pohybu chladicího média - třeba ventilátory a kanály. Tyto komponenty pracují společně, aby zajistily, že se vzduch nebo jiné chladivo dostane tam, kde je potřeba, a efektivně odvede teplo. Z historického hlediska bylo chlazení v počátcích vývoje strojů mnohdy opomíjeno, ale s rostoucí potřebou efektivnějších a spolehlivějších strojů se stalo nezbytným se chlazením zabývat detailněji. Dnes je chlazení a ventilace rozvinutou vědou, která využívá poznatky z fyziky, aerodynamiky, a termodynamiky k navrhování efektivních systémů pro odvod tepla.

Věda a praxe v této oblasti se neustále vyvíjí. Využíváme pokročilé metody a technologie, jako jsou numerické simulace a výpočetní techniky, k pochopení a řízení toku tepla a vzduchu ve strojích. Materiálový vývoj, jako jsou nové typy izolací a magnetických materiálů, nám umožňují vyrábět stroje, které jsou efektivnější a menší. Provozní spolehlivost je klíčová, a tak velká pozornost je věnována nejen samotnému chlazení, ale i zajištění, že systémy jsou odolné a mohou spolehlivě fungovat dlouhodobě. Proto je design chladicích a ventilačních systémů integrální součástí celkového designu elektrických strojů, a je pečlivě kontrolován a testován.

Toto skriptum je vaším průvodcem světem chlazení a ventilace elektrických strojů. Jde o komplexní téma, ale s těmito základními informacemi a vhodnými studijními materiály, budete schopni porozumět klíčovým konceptům a aplikovat je v praxi. Zapamatujte si, že efektivní chlazení a ventilace jsou základem pro spolehlivý a dlouhý život strojů.

Když se podíváme na budoucnost chlazení a ventilace elektrických strojů, musíme pochopit, co očekávají výrobci, uživatelé a celá společnost. To vše ovlivňuje, jaké technologie a přístupy budou využívány. Výrobci chtějí stroje, které jsou efektivnější a ekonomičtější, to znamená méně práce a méně materiálu. Zároveň mají provozovatelé zájem o spolehlivé stroje, které mají nízké provozní náklady a nevyžadují častou údržbu. A celá společnost si klade vyšší požadavky na ekologické a bezpečnostní normy.


Pokud jde o chlazení a ventilaci, můžeme očekávat několik hlavních trendů:
  1. Růst výkonu strojů: Bude potřeba, aby stroje zvládaly vyšší výkony, což bude vyžadovat efektivnější chlazení.
  2. Používání vyšších teplotních tříd izolace: Díky lepším izolačním materiálům budeme moci stroje provozovat při vyšších teplotách, což zvýší jejich výkon a účinnost.
  3. Zlepšování energetických ukazatelů systémů chlazení: Hledat cesty, jak snížit energetickou náročnost chladicích systémů, bude klíčové pro snížení celkových provozních nákladů.
  4. Zvětšování intenzity chlazení: Využívání nových principů a metod chlazení, jako je přímé chlazení nebo kapalinové chlazení, může zvýšit efektivitu a snížit nároky na prostor.
  5. Pozornost k nevýbušnému provedení: S ohledem na bezpečnost bude důležité, aby stroje mohly pracovat i v potenciálně nebezpečném prostředí.
  6. Zvýšený výskyt chladičů vzduch-vzduch: Tyto chladiče jsou čím dál oblíbenější pro jejich efektivitu a snadnou instalaci.
  7. Snížení hluku: Hluk je důležitým faktorem v pracovním prostředí, a tak bude důležité najít způsoby, jak ho u chladicích systémů minimalizovat.

Pokročilé techniky jako kryogenní chlazení nebo použití supravodivých materiálů mohou být klíčové pro budoucí vývoj, ale jejich rozšíření závisí na ekonomické efektivitě a spolehlivosti.

Pamatujte, že tyto informace nejsou jen předpovědí, ale i směrnicí pro to, kam se obor chlazení a ventilace bude ubírat. Proto je důležité neustále sledovat nejnovější vývoj a technologie v této oblasti, abyste mohli navrhovat a provozovat stroje efektivně a bezpečně.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933