Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

KNIHA: Neviditelná hrozba


Document Actions
KNIHA: Neviditelná hrozba
Publikace, která popisuje nebezpečí vyzařující z každého drátu, který jen myšlenkou napneme svým životem. Pokud chcete být zdraví, zajímejte se o správně navrženou elektroinstalaci. Nepodléhejte lhostejnému okolí! Tato hrozba je širokou veřejností stále opomíjena!
Miroslav Minařík, ze dne: 12.05.2006
reklama

S touto publikací jsem se seznámil nikoliv přímo v knihkupectví, ale nejdříve na internetu. Můj přítel (lékař) se mě dotázal na můj názor k přiložené www prezentaci. Popravdě první seznámení ve mě probouzelo spíše úsměv z dobře propracované demagodie. Však pohledem na ceník materiálů jsem se ubezpečil, že k tomuto vtipu má někdo patrně navíc zřízenou živnost.

Ale zpět ke knize Neviditelné nebezpečí
ta byla napsána kdysi německými autory a před několika léty přeložena do češtiny.

Tento titul upozorňuje populaci, které není lhostejná délka jejich života, na existenci jednoho z mnoha fyzikálních jevů. Bohužel škodlivější, než samotné záření je tato kniha sama, a to proto, že vytváří falešné pochybnosti u neznalých lidí. Někteří obyvatelé zapochybují o jejich vlastní elektroinstalaci. Tím samozřejmě vzápětí u nich probouzí pocit potřeby pořídit novou. BIO instalaci!

V mnoha pasážích autoři pečlivě, podrobně a pravdivě popisují neodborníkům funkce instalace. S čímž budou mnozí kolegové souhlasit, ovšem tu a tam, mezi řádky, se objevuje nenápadná propaganda, směřující k jedinému cíli. Zranit, aby o kousek dál se mohlo pomoci.

I když byla kniha vydána v roce 2001 většina odkazů na české normy ČSN, neplatí již dávno před vydáním a nová čísla pochopitelně chybí. Podobně jako u srovnávacích tabulek cen. Tam jsou pro větší chaos, uvedeny místo Eura ještě DM. Určitě se však nedomnívám, že by snad čtenáři (pro které je tato kniha určena) chtěli normy studovat. Uvedené čísla norem jsou zde především pro ilustrační funkci, aby byl dokument důvěryhodnější.

Pouze stručně vyberu náhodné termíny k zamyšlení, zda byl mimo již autor nebo až překladatel:

  • Zde jsou (myšleno rozvaděč) zabudovány také odpojovače sítě, respektive ochranné vypínače poruchového proudu. (Průměrný člověk těmto přístrojům říká proudový chránič nebo slangově fíčko) strana 64.
  • Izolující plášť kabelu je běžně vyráběn ze silně hořlavého PVC. Na trhu jsou však i kabely nehořlavé a bez obsahu halogenů (bez PVC). (Tvrzení "běžně vyráběn" a "silně hořlavého" chápu jako projev jistého populismu) Strana 64.
  • Vyrovnání potencionálů má zajistit, aby nebezpečné rozdíly v napětí byly hned vyrovnány na potencionál. (Pravděpodobně bych u zkoušky řekl, aby nebezpečný rozdíl potencionálů vůbec nevznikl) Strana 65.
  • Instalační krabice lze ve specializovaných obchodech dostat i ve stíněném provedení. (Rád bych poznal specializovaný obchod tohoto typu) Strana 67.
  • Pochopitelně, že si vydavatelství této knihy nedělalo starosti s obrázky zásuvek v provedení Schuko
  • V soustavách s ochranou nulováním plní funkce ochranného vodiče "nulák" (vodič s trvale nulovým potencionálem) No comment Strana 71
  • Na straně 75. jsem se také dozvěděl, že před deseti léty začaly používat sběrnicové systémy, a že pokud jde o vyzařování elektrických a magnetických polí, chovají se sběrnice stejně jako konvenční instalace.
  • Nepořizovat si elektrické podlahové topení, ale použít v koupelně teplou podlahovou krytinu, například korkové desky, linoleum apod. (Útěk z civilizace ) Strana 90.
  • Dále se na mě přátelé nezlobte, již nepokračuji, ale mohl bych takto rozebrat celou knihu ....

Kniha obsahuje zajímavé analýzy, však tloušťka publikace naznačuje, že dlouholetá studia silnoproudé elektrotechniky jsou pravděpodobně zbytečná. Pokud se chcete vyučit odborníkem, nastudujte soupis těchto myšlenek.
Má to však jednu chybu. Autory nikdo neviděl, možná ani neuvidí a co je nejhorší? Sám doposud nemohu najít renomovaného odborníka, který by se za ta tvrzení v této podobě postavil.

A co si pomysleli náhodní elektrikáři?

  • ... pokud jsem celý život zaměstnán na rozvodně, pak jsem možná 2/3 života dávno po smrti.
  • ... nic z těchto informací nám ve škole, ani v praxi neřekli!
  • ... asi si toho nevšímám, nestihl bych už ani televizní noviny, kdybych se musel navíc ještě schovávat před takovým zářením.

Detektor záření Expert na vyhledání záření Expert na vyhledání vody

Cena knihy 128kč je neúměrně vysoká, pokud se jedná opravdu o nezištné varování lidstva, pak bych očekával publikaci zdarma. O tom, že je tento záměr především o byznysu, hovoří jiné ukazatele.

Další informace k tématu naleznete na těchto odkazech:

Ukázky knihy je dobré prohlédnout ...


Pro větší náhled kliknout!

Závěr?
Po přečtení této publikace bych mohl mít jako běžný čtenář smíšené pocity. Krátce po té, co bych ve svém bytě zlikvidoval vše, čím jen elektrický proud může procházet, bych se vrhl na závěť a spěchal bych k notáři ... A ptáte se, zda je to vše opravdu myšleno vážně?
V knize stojí psáno:

Všechny informace v této knize byly shromážděny podle nejlepšího vědomí a svědomí. Což je pro změnu zase alibismus autorů.
... a tak ...
... i když se jeví tato kniha jako bezcenný brak, přece jen nějakou hodnotu má! Zjistíte nač se připravit až vás zákazník osloví s prosbou o BIO instalaci!

Pro nadšence nebo naopak zoufalce zde uvádíme možnost objednávky, pokud tedy kniha nebude dříve stažena z oběhu! Níže uvedenou objednávkou knihu dostanete na dobírku z BENu za 128,- + dobírka!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

BEN - technická literatura s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933