Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Elektromagnetické pole (základní pojmy 2.)


Document Actions
Článek
Již ve starověku byl znám magnetismus a některé jeho vlastnosti... Co je to ALNICO? Jaký je nejjednodušší magnet? ...čím tíž se materiál magnetuje, tak tím nesnadněji magnetické síly ztrácí....
Autorský článek, ze dne: 1.11.2002
reklama
Již ve starověku byl znám magnetismus a některé jeho vlastnosti a působení. V přírodě se projevoval ve svoji přírodní formě u ložisek železné rudy, zvaných magnetovec. Působení těchto magnetických sil však bylo velmi malé a prakticky nevyužitelné. Proto s rozvodem elektrotechnického průmyslu vznikaly i nové návrhy jak magnetismus zesílit, až jsme přes magnety z oceli přešli na magnety slitinové z nichž nejznámějším je slitina Al,Ni a Co. Tato slitina se používá pod názvem ALNICO.

 

Charakteristické pro přírodní i uměle vytvořený magnet je to, že mají dva póly a to + severní pól a - jižní pól. Tyto póly se označují písmeny - S - a - J -.
Další charakteristickou vlastností je i to, že oba póly nelze od sebe oddělit a to i když dělení provádíme až do molekuly hmoty. Dále platí, že dva nestejnojmenné póly se přitahují a dva stejnojmenné póly se odpuzují. Kolem stejnojmenných pólů se magnetický tok zvyšuje a u nestejnojmenných pólů se magnetický tok snižuje. Magnetické pole prochází i přes nemagnetické látky jako je sklo, měděný plech, a.p. Magnetismus můžeme z materiálu odstranit otřesy, nárazy, zahřátím, demagnetizací a.p.

 

Nejjednodušším elektromagnetem je navinutá cívka z měděného vodiče opatřeného izolací, do tvaru válečku. Magnetický tok vznikne až připojením cívky na elektrický proud. Zesílení pole je možné provést pomocí jádra
z feromagnetického materiálu, protože vložením jádra se magnetický tok zúží a tím zesílí. Pokud toto jádro je z materiálu, které nebylo nikdy zmagnetováno a je tedy magneticky netečné, tak po vypnutí proudu již tento materiál bude slabě magnetický, což závisí na kvalitě materiálu. Čím tíž se materiál magnetuje, tak tím nesnadněji magnetické síly ztrácí.

 

Říkáme, že u materiálu došlo k naformování magnetických domén jedním směrem. Čím více domén zůstane po vypnutí proudu ve stejném směru - souhlasné póly jsou u sebe - tím materiál zůstane více zmagnetován. Intenzita magnetického pole je dána počtem závitů a velikostí protékaného proudu. Jednotkou intenzity je magnetického pole je - H - ( henry ) Am-1.

 

Mírou magnetizace je magnetická indukce - B - která závisí na druhu látky a intenzitě magnetického či elektromagnetického pole. Jednotkou magnetické indukce je Tesla označovaná - T -. Skutečnou magnetickou vodivost - permeabilitu - látky vyjadřujeme součinem permeability vakua a poměrné permeability daného materiálu.

Poměrná permeabilita je pro vzduch = 1. Magnetickou indukcí, procházející plochu - S - lze vyjádřit magnetický tok, označovaný řeckým písmenem fí.

Milan Bureš Brno

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933