Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

KOMENTÁŘ: Sníh? Stav katastrofy!


Document Actions
KOMENTÁŘ: Sníh? Stav katastrofy!
Kolik musí spadnout střech, aby si někdo všiml, že taková proti katastrofická řešení jsou k dispozici již nějakou dobu? Samozřejmě, že je to o rozpočtu. Z pozůstalých však nikdo netuší, že se dalo takovým neštěstím zabránit i jinak, než ručním shazováním sněhu!
Miroslav Minařík, ze dne: 28.02.2006
reklama

V dnešních dnech můžeme ze všech médiích přijímat informace o přetížených střechách vlivem nezvykle vysokých vrstev sněhu. Již na Silvestra, když jsem seděl na horské chatě Blue Thunder našich přátel, náš hostitel z obavy před přetížením střechy, trávil hodiny odhazováním stále padajícího sněhu.
Vzpomínám si, že tolik sněhu jsem viděl snad jako pětiletý chlapec. Od té doby až doposud jsem se domníval, že sněhové nadílky se již naší zeměpisné šířky netýkají. Vzniká prostor pro polemiku světového oteplování, avšak ten se rozhodně nehodlám otvírat na tomto fóru.

 

Tuto svou úvahu směřuji zcela jinam. Protože se zaměřuji na oblast elektrotechniky nemohu se nezmínit o existenci topných kabelů a fólií.
Již na Silvestra v Krkonoších jsem navrhoval instalaci této technologie, která by dokázala dostat taková množství sněhu a ledu z plochých střech dolů. Samozřejmě, že taková služba není zadarmo. Pokud ovšem sčítám mrtvé, zraněné a všechny materiální škody, není v podstatě o čem uvažovat.

Příznivci fotbalu ví, že prvoligová hřiště jsou vybavena elektrickými topnými systémy. Těmi se sníh rozpustí a terén vysouší. Pokud si představíme plochu fotbalového hřiště, účel instalace, pak se tedy můžeme ptát proč obdobnými systémy nejsou již dnes vybaveny střechy budov. Zvláště u těch, u kterých statik pochybuje. Udělal jsem si tedy čas a navštívil jsem www stránky nejznámějších importérů této výhřevné techniky. Na www žádného z nich jsem však přímo informaci o možnosti vyhřívání střešní krytiny nenašel.

Poptal jsem tedy obě firmy V-systém elektro a DEVI,  z kterých mi přišly odpovědi téměř současně. Ovšem pro tento účel, bylo hotové řešení pouze od DEVI. Nabízený ochranný systém je určen pro rozpouštění sněhu a ledu na střechách. Při správné instalaci a používání zabrání zamrznutí klíčových stavebních částí a odpadů. Estéti patrně přijdou o okrasné rampouchy zdobící lem střechy, ovšem na druhou stranu letící pětikilový rampouch nás neohrozí.

Po všech katastrofických zprávách "pozdě bycha honit"! Tyto systémy musí být instalovány v jiném období, než když je střecha plná sněhu. Ale my všichni dobře víme, jak to chodí v projektech, návrzích, výběrových řízeních a následných škrtech.

Pokud přece jen tento článek čte zodpovědný projektant, a má potřebu toho systému, má možnost si zažádat níže uvedeným formulářem o bližší podrobnosti!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933