Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Paní volala na hlavní číslo portálu se stížností. Objednala si změnu přípojky z jedné fáze na tři fáze. Technik přijel, přepojil vedení, ale jeho chybou polovina spotřebičů v bytě přestala fungovat. I když pojištění existuje, jeho plnění bude trvat ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...

OBO: Komplexní nabídka svodičů


Document Actions
OBO: Komplexní nabídka svodičů
Svodiče bleskových proudů a přepětí se staly nedílnou součástí projekčního zpracování silových rozvodů většiny moderních budov. Tentýž trend se projevuje zcela zákonitě i u signálových cest slaboproudých systémů, které bývají ...
Jiří Burant, ze dne: 4.01.2006

Svodiče bleskových proudů a přepětí se staly nedílnou součástí projekčního zpracování silových rozvodů většiny moderních budov. Tentýž trend se projevuje zcela zákonitě i u signálových cest slaboproudých systémů, které bývají vůči přepětí ještě citlivější než prvky silnoproudé.
K ochraně všech těchto zařízení nabízí firma OBO Bettermann již dlouhou řadu let komplexní sortiment svodičů pro silové a datové rozvody, systémy MaR i celou řadu speciálních aplikací. Velká šíře nabídky přitom usnadňuje individuální přizpůsobení ochranného systému skutečnému charakteru a účelu využití chráněného objektu.

Rodinné domy
U běžných rodinných domů a malých provozoven rozhoduje v řadě případů především cena použitých komponent. V tomto případě lze k ochraně jejich silových přívodů využít cenově příznivé kombinované varistorové svodiče B+C typové řady OBO Combi Controller V25 B+C. Ochrání objekty tohoto typu i v případě přípojky venkovním vedením nebo při existenci vnější ochrany před bleskem. Svodič V25­B+C/3+NPE-FS na obr. 1 má implementováno zapojení typu 3+ 1 a zahrnuje modul dálkové signalizace provozního stavu ochranných prvků.


Obr. 1 Kombinovaný varistorový svodič V25-B+C s dálkovou signalizací

K vytvoření úplné svodičové kaskády stačí pouze doplnit přípojná místa citlivých spotřebičů o svodiče třídy 3, resp. D. Za tímto účelem obsahuje nabídka OBa svodiče v podobě zásuvkových adaptérů, pohyblivých přívodů, samostatných přístrojů do hlubokých instalačních krabic, modulárních přístrojů s modulem 45 mm nebo na profilovou lištu 35 mm.

Obytné domy
K ochraně větších obytných domů s více bytovými jednotkami je však vhodnější první ochranný stupeň obsahující výkonová jiskřiště třídy 1, resp. B. Optimálním řešením jsou v těchto případech zcela uzavřená pasivní jiskřiště OBO Lightning Controller, dovolující instalaci před i za elektroměrem.   Typ MC50-B vyžaduje pro koordinaci s následujícím stupněm 5 m mezilehlého vedení nebo rázovou oddělovací tlumivku. Typ MCD50-B z titulní strany tohoto časopisu je již s druhým ochranným stupněm typu V20-C plně koordinován a nemá v tomto smyslu žádná omezení. Tuto skutečnost dokládá i hotová sestava svodičů B+C na obr. 2.


Obr. 2 Sestava PS3-VA/TNC, kombinovaný svodič B+C pro sít' TN.C

Její celkový svodový proud přesahuje podstatně hodnotu 100 kA (10/350 /ls) a od běžných provedení kombinovaných svodičů se odlišuje tím, že využívá varistorové svodiče s nulovým unikajícím proudem. Ten zajišťuje sériová kombinace jiskřiště a výkonového varistoru, kterou obsahuje každý samostatně vyjímatelný blok svodiče třídy C.
Z oblasti slaboproudých rozvodů jsou v rodinných a bytových domech zajímavé především přepěťové ochrany pro telefonní a modemové linky nebo vysokofrekvenční koaxiální rozvody.


Obr. 3 Ochrana datové linky ISDN

Příklad typického provedení svodiče OBO pro bytovou linku ISDN přináší obr. 3. Jedná se o kombinovaný svodič vhodný univerzálně pro přechod mezi zónami bleskové ochrany O až 3.
Provedení koaxiálních ochran OBO s N a F konektory ilustruje obr. 4. Oba typy jsou průchozí pro stejnosměrný signál. Umožňují tedy např. napájení anténního zesilovače po koaxiálním kabelu. Díky meznímu kmitočtu 2,5 GHz je lze použít univerzálně pro VKV, TV, SAT i vysokofrekvenční internetové linky pracující v pásmu 2,4 GHz.


Obr. 4 Ochrany koaxiálních vedení, fmax = 2,5 GHz

Administrativní a průmyslové budovy
Ochrana objektů tohoto typu probíhá analogicky předchozímu případu. Rozdílná je jen četnost a rozmanitost použitých svodičů, což platí zejména pro datové přenosové systémy. Často používaným ochranným prvkem je zde typ RJ45-E1OO z obr. 5 určený pro sítě Ethernet.


Obr. 5 Ochrana linky Ethernet Twisted pair

Větší budovy obsahují však i řadu systémů MaR. Pro ně jsou určeny třetí ochranné stupně do silových sítí nn typu VF230 a ochrany signálových linek typových řad FRD, resp. FLD. Všechny s možností upevnění na profilovou lištu 35 mm. Příklad jejich společné instalace v rozváděči systému EIB přináší obr. 6.


Obr. 6 Systém EIB zabezpečený svodiči OBO

Stanice mobilních operátorů
Systémy ochrany před transientními jevy a blesky OBa však nepokrývají jen potřeby klasických instalací, ale splňují i požadavky celé řady méně obvyklých aplikací. Jejich typickým příklad představují stanice mobilních operátorů.
Instalaci GSM stanice na střeše administrativní budovy přináší obr. 7. Komplexní nabídka OBa zabezpečuje v tomto případě nejen ochranu všech vstupujících a vystupujících vedení, ale i celý systém vnější a vnitřní ochrany před účinky atmosférických výbojů.


Klik pro větší náhled.
1. PS 3/TNC - kombinovaný svodič třídy B+C, 2. RJ45S-E100 - ochrana datové linky Ethernet, 3. LP 7/16 - úzkopásmová koaxiální ochrana A/4, 4. Jímacítyč typu 101, 5. Izolované jímací zařízení - systém OBa, 6. Podpěry vedení typu 165, 7. Připojovací prvky typu 288, 8. Pomocné jímače Fang Fix - Junior, 9. Kabelové nosné systémy OBa
Obr. 7 Stanice mobilních operátorů na střeše administrativní budovy

Svými vlastnostmi jej výborně doplňují také kabelové nosné systémy OBa. Z hlediska EMC poskytují kvalitní stínění kabelů např. kabelové žlaby řady MFR ze silného ocelového plechu. Pomocí nich je realizována vodorovná kabelová trasa od technologické skříně k anténnímu stožáru.

Závěr
Společným průvodním znakem všech systémů OBO je vysoká technická úroveň a dlouhodobá spolehlivost. Tyto vlastnosti dokládá i velmi nadstandardní pětiletá záruční doba na veškeré svodiče této značky.
Mimo špičkovou kvalitu však nabízí firma OBO Bettermann v oblasti systémů ochrany před účinky bleskových proudů a přepětí také celou řadu odborných seminářů pro projektanty a realizační pracovníky. O jejich úrovni svědčí i zařazení mezi akce celoživotního vzdělávání ČKAIT.
Samozřejmostí je i bezplatná individuální technická pomoc při řešení jednotlivých zakázek včetně projekční podpory v AutoCAD. Bližší informace k technické problematice i poskytovaným službám vám rádi poskytnou pracovníci firmy OBO Bettermann Praha, s. r. o.

Pokud vás zajímá sortiment OBO svodičů, máte možnost si zažádat níže uvedenou objednávkou o bližší informace.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V katalogu OBO Bettermann nabízí přehled o produktech a systémech vnější ochrany před bleskem. Nacházíme tu informace o jímacích zařízeních, přepěťových ochranách, systémech pro uzemnění a vyrovnání potenciálů, i o tom, jaké normy a certifikace splňují. Nespornou výhodou tohoto dodavatele je technická podpora, nejen digitální na internetu, ale i osobní na školeních nebo konzultacích. Krátký pohled na tento sešit uvádím zde ...
Navrhujete a přemýšlíte: Jak nainstalovat elektrické a datové porty pod kancelářskými stoly? Jak zapojit datové a multimediální porty do konferenčních stolů? Kde umístit výklopné zásuvky v hotelových pokojích? Jak přidat zásuvky a datové porty do poslucháren a knihoven? Kde je nejlepší místo pro zásuvky a datové porty v pacientských pokojích a operačních sálech? Jak instalovat informační kiosky s elektrikou a datovými porty? Jak připojit stroje a monitorovací systémy na výrobních linkách? Sledujte tuto malou recenzi k inspirativnímu katalogu ...
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933