Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Řád preventivní údržby (3.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.08.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Řád preventivní údržby (3.)


Řád preventivní údržby (3.)
Jsou rozvodná zařízení přenosové a distribuční soustavy považována za vyhrazené elektrické zařízení? Znáte přesnou definici termínů "přenosová a distribuční soustava"?
Václav Macháček, ze dne: 16.08.2005

Řád preventivní údržby rozvodných energetických společností
Provozovaná elektrická rozvodná zařízení přenosové a distribuční soustavy jsou ve smyslu platných zákonných předpisů považována za vyhrazená elektrická zařízení. Proto jejich bezpečnost a provozuschopnost musí být ověřována revizemi a průběžně musí být prováděna údržba včetně kontrol ve stanovených lhůtách a stanoveném rozsahu.

Rozvodné energetické společnosti provozují dva druhy zařízení. Zařízení na které se vztahuje článek 3.1 - ČSN 33 1500 a které je třeba pravidelně revidovat ve lhůtách stanovených v tabulce 1 - jako je např.zařízení vlastní spotřeby rozvoden, elektroinstalace objektů ( popř. ve lhůtách prodloužených podle článek 3.3), a elektrické zařízení přenosové a distribuční soustavy, která se řídí ustanovením článek 3.2 - ČSN 33 1500.

Ustanovení čl. 3.2 tudíž umožňuje rozvodným společnostem neprovádět na zařízeních přenosové a distribuční soustavy pravidelné revize. pokud je bezpečnost elektrických zařízení zajišťována pravidelnými kontrolami a údržbou podle vlastního řádu preventivní údržby. Jinými slovy - znění článku 3.2 přenechává zcela odpovědnost za ověřování bezpečného stavu veškerého rozvodného zařízení přenosové a distribuční soustavy rozvodným energetickým společnostem. Při těchto činnostech se prolínají jak úkony stanovené pro revizi tak pro kontrolu, což není v rozporu se zahraniční praxí (u kontroly se klade důraz na všeobecný technický charakter úkonů, u revize na bezpečnost ).

POZNÁMKA - Ve smyslu zákona čís. 458/2000 Sb. (energetický zákon) se přenosovou a distribuční soustavu rozumí:

Elektrická rozvodná zařízení přenosové a distribuční soustavy (vč. smluvně provozovaných přímých vedení a elektrických přípojek) musí splňovat požadavky právních předpisů a technických norem z hlediska jejich bezpečnosti a provozuschopnosti. Toho lze dosáhnout důslednou prevencí při níž je nezbytné provádět údržbové úkony vč. kontrol v rozsahu a lhůtách dle řádu preventivní údržby.

Řád preventvní údržby (dále jen ŘPÚ) rozvodných energetických společností je předpis technických a organizačních opatření zaměřený na udržování nebo obnovování provozu­schopného a bezpečného stavu zařízení - jinak přehled činností preventivní údržby. Pro každý druh zařízení přenosové a distribuční soustavy je stanovován rozsah preventivní údržby v dále uvedeném základním členění, jehož rozsah je věcně konkretizován podle vlastního druhu zařízení:

V ŘPÚ jsou stanoveny lhůty vedené snahou po objektivní četnosti kontrol a úkonů ve vazbě na čas potřebný k odstranění zjištěných nedostatků, ve vazbě na složitost a rizikovost zařízení.

Při stanovení lhůt se zvažují:

Kontroly a jednotlivé úkony jsou předepsány u každého druhu zařízení. Lhůty jsou maximální a proto jsou závazné. V případě potřeby Jsou úkony prováděny i v mezidobí dle uvážení provozovatele. ŘPÚ stanovují i způsob evidence písemných záznamů podepsaných pověřeným pracovníkem. Forma písemných záznamů může být rozličná. Záznam však musí obsahovat vymezení rozsahu zařízení, stručný soupis provedených úkonů včetně výsledků měření a zkoušek, soupis zjištěných závad a způsob jejich odstranění (oprava, výměna, seřízení), jméno a podpis kontrolu provádějícího pracovníka. Pro svoji potřebu mají rozvodné společnosti zpracovány tiskopisy záznamů pro jednotlivé druhy zařízení, které administrativní záležitosti zjednodušují.

Doporučená lhůta pro aktualizaci ŘPÚ je 5 let. Důvody pro jejich aktualizaci jsou následující:

Nutno respektovat skutečnost, že v jednotlivých lokalitách nebo různých místech přenosové a distribuční soustavy mohou být lhůty pro stejný druh i typ zařízení stanoveny odlišně dle praktické potřeby.

Jednou z povinností provozovatelů přenosové a distribučních soustav vyplývající ze zákona číslo. 458/2000 Sb. (energetický zákon) je zpracovat a po schválení Energetickým regulačním úřadem vydávat a zveřejňovat Pravidla provozování přenosové soustavy - PPPS (§ 24, odst. 10f zákona) a Pravidla provozování distribučních soustav - PPDS (§ 25, odst. lig zákona).

Příkladně možno uvést, že cílem PP OS je stanovit základní technické, plánovací, provozní a informační požadavky pro připojení uživatelů k distribuční soustavě (OS) a pro její využívání. Pravidla (kromě dalšího) musí obsahovat provozní předpisy včetně podmínek údržby. Kapitola 4.6 PPDS stanovuje požadavky na bezpečnost OS tak, aby při zajišťování dodávky elektřiny se stanovenými parametry v daných mezích nedošlo k ohrožení života nebo zdraví osob, ohrožení zvířat, majetku nebo životního prostředí. Jedním z požadavků je, podrobovat zařízení OS pravidelným kontrolám, zkouškám, údržbě, opravám případně revizím v souladu s vlastním Řádem preventivní údržby nebo předpisy výrobce daného zařízení.

Činnosti a požadavky související s uváděním zařízení do provozu, s prováděním oprav a údržby s cílem zajištění stavu, který splňuje požadavky technických norem a zajišťuje bezpečnost a spolehlivost zařízení, jsou obsaženy v dalších kapitolách PPDS.

Rozvodné energetické společnosti - členové Skupiny ČEZ. zpracovaly v rámci projektu Vize 2008 jednotný řád preventivní údržby. jehož cílem bylo dosáhnout při využití nejlepších poznatků jednotlivých REAS a využitím metodiky spolehlivosti údržby optimál­ních úspor. Využívání nově zpracovaných podkladů a jejich uvádění do praxe distribučních společností Skupiny ČEZ bylo stanoveno od 1. 1. 2005.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.