Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Požadavky na elektrická zařízení strojů (3.)


Document Actions
Požadavky na elektrická zařízení strojů (3.)
Transformátory se nemusí používat u strojů do 3kW s jediným spouštěčem motoru a nejvýše se dvěma řídicími přístroji a u strojů pro domácnost. Bezpečný chod stroje musí být zajištěn potřebným blokováním. Spuštění stroje musí být možné, jen když jsou všechny prostředky bezpečnostní ochrany na ....
František Valenta, ze dne: 21.06.2005
reklama

Řídicí obvody
Pro napájení řídicích obvodů musí být použity transformátory s oddělenými vinutími. Stejnosměrné obvody musí být napájeny ze samostatného vinutí nebo transformátoru. Transformátory se nemusí používat u strojů do 3kW s jediným spouštěčem motoru a nejvýše se dvěma řídicími přístroji (např. blokovací zařízení a tlačítko nouzového zastavení) a u strojů pro domácnost (s el. zařízením uzavřeným v krytu stroje).

Funkce START a STOP

Funkce STOP je nově rozdělena do tří kategorií:
- Kategorie 0: zastavení bezpečnostním vypnutím,
- Kategorie 1: řízené zastavení (odpojení až po zastavení),
- Kategorie 2: řízené zastavení, kdy ovládací prvky zůstávají pod napětím.

Každý stroj přitom musí být vybaven funkcí STOP kategorie 0, která má přednost před ostatními kategoriemi. Volba kategorie zastavení se stanoví podle odhadu rizikovosti. Analýza rizik a volba kategorii nebezpečí je řešena především v ČSN EN 1050 a ČSN EN 954-1.

V současné době dochází k zásadním změnám při používání bezpečnostních prvků pro elektrická zařízení strojů (strojních zařízení). Po změně obsahu konečného návrhu harmonizované normy ČSN EN 60204-1, je umožněno, aby pro elektrická zařízení strojů byla používaná elektronická zařízení pro nouzové zastavení a to především ve vztahu k zajištění nebezpečného pohybu řízeného pohony.

Tato problematika navazuje na stanovení kategorie ve vztahu k ČSN EN 954-1. Tyto normy se stávají technickými předpisy pro konstrukčních řešeních bezpečnostních funkcí u strojních zařízení.

Jedná se o nové nebo novelizované normy:

  • ČSN EN 61496-1 / Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická snímací ochranná zařízení ­Část 1: Všeobecné požadavky a zkoušky
  • ČSN EN 61496-3 / Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická snímací ochranná zařízení ­Část 3: Zvláštní požadavky na aktivní optoelektronická ochranná zařízení citlivá na rozptylový odraz (AOPDDR)
  • ČSN CLC/TS 61496-2 / Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická snímací ochranná zařízení - Část 2: Zvláštní požadavky na aktivní optoelektronická ochranná zařízení (AOPD)
  • ČSN CLC/TS 50418 / Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická snímací ochranná zařízení. Pasivní infračervená ochranná zařízení (PIPD)
  • ČSN CLC/TS 62046 / Bezpečnost strojních zařízení - použití ochranného zařízení detekujících přítomnost osob.

Norma počítá s tím, že stroj může mít více pracovních režimů. Volbu režimu, který může být nebezpečný, se brání např. klíčem, zamykatelným vypínačem, kódem.
Norma počítá s prostředky bezpečnostní ochrany podle ČSN EN 12100-1.2 (dříve ČSN EN 292-1, 2) jsou to např. kryty a ochranná zařízení).
Pokud je jeden z těchto prostředků vyřazen, musí být zabráněno spuštění automatického chodu tím, že stroj je vybaven prostředkem k volbě režimu, který je možno zajistit (např. uzamčením).

Kromě toho by se mělo uplatnit např.:

- spuštění pohybu tipovacím tlačítkem (trvalé tisknutí tlačítka),
- ovládání z přenosného ovládacího zařízení (závěsného panelu) se zařízením nouzového zastavení,
- omezení rychlosti nebo síly pohybu,
- omezení rozsahu pohybu.

Bezpečný chod stroje musí být zajištěn potřebným blokováním. Spuštění stroje musí být možné, jen když jsou všechny prostředky bezpečnostní ochrany na místě a ve funkci. Vhodné blokování musí zajistit též bezpečný postup spouštění stroje. (K tomu norma předepisuje opatření.)
Při zastavování stroje se rovněž požaduje plnění podmínek postupného zastavování, přičemž plnění jednotlivých podmínek zastavování je třeba hlásit logice řídicího systému. Funkce zastavení stroje je podle naléhavosti zastavení rozdělena do kategorií. Zrušení funkce zastavení nesmí způsobit nebezpečný stav.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933