Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Požadavky na zkoušečky napětí


Document Actions
Požadavky na zkoušečky napětí
... informace pro odbornou veřejnost o požadavcích kladených na přístroje z nejrozšířenějších - zkoušečky napětí, případně jako vodítko při výběru přístroje ... Která norma klasifikuje zkoušečky?
Filip Horáček, ze dne: 21.01.2005
reklama

Poměrně často se stává, že se na nás obracejí firmy s požadavkem na dodání přístrojů, které se svou konstrukcí a elektrickými parametry „ nehodí „ pro uvažované použití. Do provozů (často s velmi náročnými podmínkami) se tak dostávají mnohdy přístroje nesplňující požadavky norem.
Tento článek by měl sloužit jako informace pro odbornou veřejnost o požadavcích kladených na přístroje z nejrozšířenějších - zkoušečky napětí, případně jako vodítko při výběru přístroje.
Požadavky na zkoušečky jsou obsaženy v ČSN EN 61243-3 ( 35 9724 ) Práce pod napětím – Zkoušečky napětí – Část3:Dvoupólové nízkého napětí.

V úvodu normy se dozvíme , že zkoušečka nepatří do měřicích přístrojů a vyhovuje zvláštním požadavkům pro práce pod napětím zajišťujícím vysokou spolehlivost ochrany kvalifikovaných provádějících zkoušky v elektrických sítích pracovníků. Platnost normy se týká zkoušeček pro soustavy do jmenovitého napětí Un 1000V AC nebo Un 1500V DC a kmitočty do 500Hz a zahrnuje i doplňkové funkce jako indikaci fáze, indikaci točivého pole (sled fází) a kontrolu spojení.

Norma klasifikuje zkoušečky:

podle jmenovitého napětí do dvou typů:
1. Napěťová třída A – do 500V AC / 750V DC
2. Napěťová třída B – do 1000V AC/1500V DC

podle podmínek použití se zkoušečky dělí na:

1. Vnitřní typ Zkoušečka zkonstruovaná pro použití za sucha , obvykle ve vnitřních prostorách.
2. Venkovní typ Zkoušečka zkonstruovaná pro použití ve vlhkém prostředí, buď vnitřním nebo venkovním.

  • Vnitřní typ musí splňovat stupeň ochrany alespoň IP4X (např. IP 40, IP41…).
  • Venkovní typ musí splňovat alespoň IP44! (např. IP65)

Přístroje pro měření na domovních instalacích mohou být kategorie III.
Přístroje pro venkovní použití by měly být kategorie IV ,viz. ČSN EN 61010-1.

Zkoušečky , které pro svoji činnost vyžadují proud > 3,5mA AC (10mA DC) musí mít dotykové elektrody alespoň IP2X (Měřicí hrot je třeba nejprve mechanicky vysunout).

Podle klimatické třídy
1.Normální - 10 …+ 55C, RH 20% … 96%
2. Speciální -25C…+70C, RH 12% … 96%

Zkoušečka musí být dále navržena tak, aby pracovala bez poškození nebo bez nebezpečí po nepřetržitou dobu 30s při max. jmenovitém napětí. Musí být možnost použití alespoň na 10 cyklů zapnuto/vypnuto s trváním 30s zapnuto/240s vypnuto.
Norma dále definuje elektrické a mechanické požadavky (za všechny uvedu alespoň výšku chrániče ruky, ochranu proti přepětí, elektrickou pevnost, odolnost proti pádům a vibracím, délky a tloušťky hrotů, požadavky na indikaci, izolace, oteplení rukojeti atp.).

Zkoušečky s vestavěnými zdroji energie musí být vybaveny kontrolním prvkem. Tato funkce se obvykle nazývá AUTOTEST. Ten musí indikovat bez selhání, že všechny zkušební funkce, včetně částí ovlivňujících indikátor a jejich vnitřní zdroj energie, pracují správně.
Zkoušečky bez vnitřního zdroje energie mají být zkoušeny na částech pod napětím krátce před vlastním měřením.
Na samotné zkoušečce mají být uvedeny následující informace a data:

- Značka původu (Obchodní jméno, známka výrobce)
- Jmenovité napětí nebo rozsah (výška alespoň 3mm)
- Vrcholová hodnota proudu
- Rok výroby
- Rozsah kmitočtů
- Rozsah teplot
- Typové označení
- Pracovní cyklus
- Stupeň ochrany pouzdra (IP…)
- Symbol IEC
- Označení typu baterie

Jako doplňkové mohou být uvedeny další informace jako např. sériové číslo přístroje.

Nedílnou součástí přístroje je návod k použití. Návod musí obsahovat všechny informace potřebné pro správné použití zkoušečky. Mají zde být také uvedeny následující informace:

- Vysvětlivky ke značení
- Jmenovitá napětí vyznačená na zkoušečce
- Skutečná mezní odchylka daného rozsahu napětí
- Klimatická třída
- Poloha při měření
- Kontrola činnosti
- Informace o použitelném zdroji energie
- Výměna baterie,údržba, opravy, oprávněnost osob
- Skladování

Literatura:
[1] ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA, ČSN EN 61243-3
Práce pod napětím-Zkoušečky napětí- Část3: Dvoupólové nízkého napětí
Český normalizační institut, 2000



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933