Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Principy (13.) Začíná se jako ve škole


Document Actions
Principy (13.) Začíná se jako ve škole
Proč používat elektrotechnický těsnopis a něco málo o tom, jak schéma může být naším dobrým pomocníkem. Něco málo o prvních elektrotechnických schématech.
Margita Boháčová, ze dne: 18.11.2003
reklama

Když jsme chodili do první třídy, museli jsme se nejprve naučit číst a psát. Nebyla to žádná slast, psát nespočetné řádky stejných písmen, ale bylo to nutné. Pro rychlé psaní byly vymyšleny zvláštní jednoduché znaky písmen - těsnopis.Často se opakující slova se těsnopisně píší jediným znakem. 
Něco podobného je i v elektrotechnice. Bylo by obtížné kreslit přístroje tak, jak doopravdy vyhlížejí. Při složitějším zařízení by se v tom nikdo nevyznal. Proto se vymyslely určité znaky pro základní přístroje, z nichž se skládá to nejsložitější zařízení. Výkres s takovými značkami je každému srozumitelný, ať je to u nás nebo někde v cizině. Jsou to mezinárodní znaky. 

A proto je třeba, aby i budoucí elektrotechnik si je dobře osvojil, jako se v první řadě naučil číst a psát. Dejme tomu, že chceme nakreslit zapojení žárovky k baterii s několika měřícími a regulačními přístroji. Kreslit podle skutečnosti by bylo rozhodně obtížné. Obrázek zapojení bude mnohem jednodušší a přehlednější, užijeme-li elektrotechnických znaků.

Několik čar a koleček vyvolá přesnou představu zařízení. Říkáme, že jsme nakreslili schéma zapojení. Takové schéma si musí předem nakreslit každý technik, když chce provést nějaké měření. Předejde tím chyby nebo dokonce poškození přístrojů. Papír snese hodně, tam se může udělat beztrestně chyba. Když si pozorně projde nakreslené spojení, jistě chybu najde a včas opraví.

Zvykněme si na tento postup. Bylo by neopatrné jen tak bez přípravy zapojit přístroje a spoléhat, že je všechno v pořádku. Předem si všechno promyslet, nakreslit schéma zapojení a teprve potom pokus skutečně provést. Takový postup nám ušetří mnoho nezdarů a zklamání a často i zachrání naše přístroje před zničením.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933