Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zákony o uznávání odborné kvalifikace (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.12.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zákony o uznávání odborné kvalifikace (2.)


Zákony o uznávání odborné kvalifikace (2.)
Seznamte se se základními zásadami uznání odborné kvalifikace. Víte co je to adaptační období a rozdílová zkouška? Komu předkládá uchazeč žádost o uznání odborné kvalifikace? Zakládá uznání odborné kvalifikace v jiném členském státě EU právní nárok na přijetí do pracovního poměru?
Filip Horáček, ze dne: 2.12.2004

Základní zásady uznání odborné kvalifikace

Adaptační období – je to období výkonu regulované činnosti v ČR pod dohledem odborně způsobilé osoby. Součástí může být nejen praxe, ale i další vzdělání. Uznávací orgán stanoví seznam oblastí, jejichž znalost je nezbytná pro výkon regulované činnosti, délku adaptačního období (maximálně tři roky) a způsob vyhodnocení adaptačního období.

Rozdílová zkouška – účelem je posoudit schopnosti uchazeče vykonávat regulovanou činnost v ČR. Uznávací orgán stanoví seznam oblastí, jejich znalost je pro zkoušku nezbytná. Tyto oblasti mohou zahrnovat požadavky na teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti. Rozdílová zkouška má obvykle písemnou a ústní část. Zkouška se koná před uznávacím orgánem nebo jím určeným subjektem, který je pro zkoušku způsobilý. Zkouška se skládá zpravidla v českém jazyce. Náklady spojené s provedením zkoušky mohou činit nejvýše 3000.- Kč a hradí je uchazeč. Zkušební komise vyhodnotí, zda uchazeč prospěl či neprospěl.

Pro potřebu přípravy uznávacích orgánů nabyl zákon účinnosti 23.1.2004, pro obecné využití dnem vstupu do EU.

-pokračování

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o. - Holická 140/70, Olomouc - 585 243 683 - solidteam@solidteam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.