Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje

Jak postavit robota z domácích zásob

  • 31.12.2014
Jak postavit robota z domácích zásob
Robot sestavený studenty z hliníkových profilů, polykarbonátové desky, dřeva či recyklovaných součástek, jako je motor s převodovkou ze staré tiskárny a kolečka z kancelářské židle. To byla jedna ze zajímavostí, které nás zaujaly na MSV 2014. Robot vyhrál druhé místo v soutěži Volare Space Robotics, kterou pořádaly Evropská a Italská kosmická agentura. Co nám o něm prozradili studenti Gymnázia v Olomouci-Hejčíně Dominik Kastner a Martin Opatrný?

ABB: Snímače pohybu PIR

  • 22.12.2014
ABB: Snímače pohybu PIR
Snímače pohybu nabízí komfort, hospodárnost a pocit bezpečí. Jak přesně fungují a jaké parametry u nich můžeme nastavit? Jaký sortiment v této oblasti nabízí společnost ABB? Jak probíhá instalace u jednotlivých řad spínačů a na co si dát pozor u instalace provedení Busch-Wächter BasicLINE mini? Sledujte přednášku Dušana Zajíčka ze společnosti ABB v tomto článku s videoklipem.

SCHRACK: Nová řada spínacích hodin a soumrakových spínačů

  • 18.12.2014
SCHRACK: Nová řada spínacích hodin a soumrakových spínačů
Jaké novinky letos představil Schrack Technik v oblasti spínacích hodin a soumrakových spínačů? To na Schrack Technik info dnech prozradil Stanislav Voldán. Kolika segmenty jsou vybaveny nové analogové hodiny? Jak se nastavují spínací hodiny TEMPUS DIGITAL? Jaké hodnoty zpoždění zapnutí a vypnutí jsou nastavené u nových soumrakových spínačů? A jaké příslušenství Schrack nabízí ke svým astro hodinám? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

GHV: Klešťové měřiče uzemnění a analyzátory kvality elektrické energie

  • 4.12.2014
GHV: Klešťové měřiče uzemnění a analyzátory kvality elektrické energie
Společnost GHV Trading představuje třetí generaci klešťových měřičů uzemnění C.A 6416 a C.A 6417 a analyzátory kvality elektrické energie C.A 8336 se sadou 4 kusů pružných převodníků MA193. Přístroje jsou z dílny francouzské firmy Chauvin Arnoux. Inovací klešťových měřičů uzemnění je přehledný multiparametrický OLED displej dobře čitelný ve všech světelných podmínkách a ze všech stran. Podrobnosti o nových přístrojích se dozvíte v tomto článku.

Kdy se revidují a kontrolují spotřebiče

  • 28.11.2014
Kdy se revidují a kontrolují spotřebiče
Elektrické spotřebiče se klasicky revidují po opravách. Kromě toho je třeba dbát na to, aby se kontrolovaly a revidovaly v pravidelných lhůtách. Od čeho se tyto lhůty odvozují? Jak se spotřebiče rozdělují podle provedení a jak podle způsobu využívání? A jak často má provozovatel provádět revize u jednotlivých skupin a tříd ochrany spotřebičů? To se dozvíte v tomto článku.

ABB: Novinky v nabídce záložních zdrojů

  • 25.11.2014
ABB: Novinky v nabídce záložních zdrojů
Společnost ABB rozšířila svoji nabídku systémů UPS a v nedávné době uvedla na trh tři novinky, jejichž švýcarská kvalita a výkon je předurčují k použití pro datová centra a kriticky důležité systémy. Těmito novinkami jsou zdroje nazvané PowerValue 11 (7,5 až 12kV.A) a PowerValue 31 RT (7,5 až 20kV.A), které doplňuje nový typ modulárního zdroje Conceptpower DPA 500 s výkonem od 100kW do 3MW. Podrobnosti o novinkách se dozvíte v tomto článku.

Nabíjecí stanice pro mobilní telefony Chargebox

  • 20.11.2014
Nabíjecí stanice pro mobilní telefony Chargebox
Každý někdy zažil, že se mu v nevhodnou chvíli vybil mobilní telefon. František Polák a Martin Kočica ze společnosti Friendlyway na AMPERu 2014 představili produkt, který tento problém řeší. Chargebox je stanice vybavená uzamykatelnými boxy, do nichž lze vložit mobilní telefon a nechat si ho zde dobít. Které mobilní telefony dobíjí? Jaké jsou druhy jejího provedení? A jakou funkci má LCD displej? Sledujte článek s videem.

Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář

  • 18.11.2014
Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář
Víte, co je to kvadrokoptéra? Kvadrokoptéra je helikoptéra se čtyřmi rotory, která dokáže setrvat nehybně ve vzduchu, a je tak velmi snadné ji ovládat. První funkční kvatrokoptéru vyrobil Etienne Oehmichen už v roce 1920. Původně se tyto stroje konstruovaly, aby nesly lidskou posádku. Dnes se vyrábí především malé bezpilotní kvadrokoptéry, nazývané také drony. Zajímá vás jak elektrikář přijde k takové malé bezpilotní kvadrokoptéře? Sledujte tento článek.

ABB: Řada produktů Home

  • 14.11.2014
ABB: Řada produktů Home
Řada Home miniaturních jističů (MGB) a proudových chráničů (RGGB) společnosti ABB je vhodná pro veškeré instalační požadavky v rezidenčních i komerčních objektech. Výrobky této řady nabízejí dva základní typy ochrany pro aplikace v budovách: jistič SH200 zajišťuje nadproudovou ochranu a ochranu proti zkratům a proudový chránič FH200 chrání proti úniku proudu. Podrobnosti o řadě Home se dozvíte v tomto článku.

Měřicí přístroje pro měření impedance poruchové smyčky

  • 11.11.2014
Měřicí přístroje pro měření impedance poruchové smyčky
Jaké přístroje se používají pro měření impedance poruchové smyčky? Jaké mají parametry a funkce? Do jakých situací jsou určené? Jaké přístroje se používají pro účely měření impedance v obvodech jištěných prvky s vysokými vybavovacími proudy? A k čemu slouží takzvaná „čtyřvodičová metoda“? Odpovědi na otázky a další informace o měření impedance poruchové smyčky se dozvíte v tomto článku.

SCHNEIDER ELECTRIC: Nová řada záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line

  • 5.11.2014
SCHNEIDER ELECTRIC: Nová řada záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line
Společnost Schneider Electric v červnu uvedla na trh novou řadu záložních zdrojů UPS s označením Smart-UPS On-Line a výkonem 5-10kVA. Nová řada nalezne uplatnění v serverovnách, datových centrech, zdravotnických laboratořích i v průmyslových provozech. Unikátní úsporný režim umožňuje až 97% efektivitu zařízení, čímž je zajištěna úspora energie i nákladů. Bližší informace se o nové řadě se dozvíte v tomto článku.

RITTAL: Systém nosných ramen CP 60/120/180 pro rozhraní člověk-stroj

  • 3.11.2014
RITTAL: Systém nosných ramen CP 60/120/180 pro rozhraní člověk-stroj
Systémy nosných ramen umožňují snadné a přesné otáčení, jakož i zvedání a vychýlení ovládacího panelu. Díky nim má obsluha stroje kontrolu nad strojem nebo zařízením. Společnost Rittal nyní přichází s inovací v podobě systémové stavebnice pro rozhraní člověk-stroj. Jedná se o kompletní program nosných ramen ve shodném designu a s maximální nosností od 60 do 180kg. Více informací o novém systému se dozvíte v tomto článku.

OEZ: Novinky v modulárních přístrojích Minia - Spínací přístroje

  • 27.10.2014
OEZ: Novinky v modulárních přístrojích Minia - Spínací přístroje
Spínání elektrických obvodů je běžnou praxí. Vzrůstají ale požadavky na inteligenci přístrojů, které elektrické obvody spínají. Sortiment spínacích přístrojů Minia společnosti OEZ se letos rozšířil a doplnil o v praxi užitečná provedení. Pokud chcete získat základní přehled o sortimentu spínacích přístrojů Minia a novinkách s ohledem na jejich použití v různých aplikacích, sledujte tento článek.

OEZ: Představení rozšířeného sortimentu spínacích přístrojů na Soneparu 2014

  • 20.10.2014
OEZ: Představení rozšířeného sortimentu spínacích přístrojů na Soneparu 2014
Společnost OEZ přijela na výstavu Sonepar 2014 do Hradce Králové s rozšířeným sortimentem spínacích přístrojů. O novinkách s námi hovořil zástupce firmy Martin Strasmeier. Jaké nové přístroje se objevily v produktové řadě Minia? Jak tyto přístroje fungují? Co umožňuje funkce Astro u nových Astro hodin a jak tyto hodiny stanovují polohu slunce? Odpovědi na otázky a další informace o novinkách se dozvíte z článku s videem.

SCHRACK: Amparo – řešení jistících a spínacích prvků pro řadovou zástavbu

  • 16.10.2014
SCHRACK: Amparo – řešení jistících a spínacích prvků pro řadovou zástavbu
Společnost Schrack Technik představila novou produktovou řadu Amparo složenou z komponent jistících a spínacích prvků včetně příslušenství. Naleznete zde jističe, proudové chrániče a kombinované přístroje s certifikátem VDE a s českým návodem. Komponenty se vyznačují ergonomickým designem a poskytují maximální bezpečnost s minimem tepelných ztrát. Bližší informace o nové produktové řadě se dozvíte v tomto článku.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933