Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje

Náhradní unikající proud trojfázových spotřebičů

  • 6.05.2016
Náhradní unikající proud trojfázových spotřebičů
Při měření trojfázových spotřebičů je nutno měřit unikající proud mezi spojenými pracovními vodiči a PE vodičem. Možné je provést měření unikajícího proudu u každého pracovního vodiče zvlášť, ovšem pouze za předpokladu, že síťová část spotřebiče obsahuje zátěž s velice malými odpory ve srovnání s odporem izolací. Jak se provádí měření, pokud tato podmínka není splněna?

Měření náhradního unikajícího proudu u spotřebiče

  • 22.04.2016
Měření náhradního unikajícího proudu u spotřebiče
Metoda měření náhradního unikajícího proudu je u současných elektronikou vybavených spotřebičů méně využitelná, neboť její některé společné rysy s měřením izolačního odporu s sebou nesou i obdobné problémy při měření. Na druhé straně je ovšem pro obsluhu i měřicí přístroj bezpečnější při měření potenciálně vadných spotřebičů a je vhodným doplňkem k měření izolačních odporů u spotřebičů neobsahujících elektronické obvody.

Izolované uložení spotřebičů při měření dotykového proudu

  • 8.04.2016
Izolované uložení spotřebičů při měření dotykového proudu
Mluvíme-li v souvislosti s měřením dotykového proudu přímou metodou o izolovaném uložení spotřebičů, platí to jen pro měřené části spotřebiče. Případné náhodné uzemnění jakýchkoliv jiných částí spotřebiče, které nejsou s měřenou částí vodivě spojeny, nemá na výsledek měření vliv. Na co si ale dát pozor?

OEZ: Roadshow OEZ zavítala do Brna

  • 4.04.2016
OEZ: Roadshow OEZ zavítala do Brna
Ve čtvrtek 24. března 2016 se v Brně konal seminář OEZ. Společnost na něm představila novinky ve výrobním sortimentu a softwarové podpoře. Největší novinkou bylo představení nové produktové skupiny - přípojnicových systémů Siemens. Odborné přednášky doplnila výstava přístrojů. Roadshow OEZ bude pokračovat až do 14. dubna, kdy se uskuteční poslední seminář v Liberci.

Dotykový proud u spotřebiče

  • 25.03.2016
Dotykový proud u spotřebiče
Dotykový proud se nazývá dotykový, neboť vzniká jen tehdy, dotkne-li se povrchu spotřebiče s vadnou izolací člověk, přes kterého dotykový proud odtéká do země. Dotykový proud je tedy proud unikající, který ovšem vzniká pouze při dotyku uzemněného vodiče - zpravidla člověka - s dotyku přístupnou částí spotřebiče nespojenou s ochranným vodičem.

Částečně vodivé díly spotřebiče a měření dotykového proudu

  • 11.03.2016
Částečně vodivé díly spotřebiče a měření dotykového proudu
K měření částečně vodivých povrchů spotřebiče je možné použít postup převzatý z norem určených pro typové zkoušky, kdy se dotykový proud snímá z větší plochy povrchu pomocí vodivé folie. Vhodná je plocha, která simuluje přibližně plochu lidské dlaně. Ovšem je nutno zdůraznit, že tento měřicí postup není třeba aplikovat na všechny spotřebiče s plastovým krytem. Jak to?

Dotyku přístupné vodivé díly spotřebiče

  • 26.02.2016
Dotyku přístupné vodivé díly spotřebiče
Na základě toho, jaké vodivé, dotyku přístupné díly spotřebič obsahuje, můžeme stanovit postup měření unikajícího, případně dotykového proudu. Zjištění vodivých částí se provádí prohlídkou, nebo změřením spojitosti s PE vodičem. Na co se při této prohlídce soustředíme?

Srovnání metod měření unikajícího proudu u spotřebičů z hlediska jejich použitelnosti

  • 12.02.2016
Srovnání metod měření unikajícího proudu u spotřebičů z hlediska jejich použitelnosti
Z porovnání jednotlivých měřicích metod je zřejmé, že měření náhradního unikajícího proudu je spíše doplňková metoda a u spotřebičů se více uplatní přímé nebo rozdílové měření. Přesto má tato metoda proti oběma hlavním metodám některé výhody. Zdroj měřicího napětí je vůči zemi plovoucí, není tedy třeba zkoumat, zda spotřebič je či není náhodně uzemněn. Z téhož důvodu nemá na měření vliv stav elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. U jakých spotřebičů však metoda není vhodná?

ABB: Rodina robotů SCARA

  • 8.02.2016
ABB: Rodina robotů SCARA
Rodina robotů typu SCARA, nesoucí označení IRB 910SC, přichází na trh. SCARA je zkratka názvu Selective Compliance Articulated Robot Arm. SCARA Robot IRB 910SC je nejnovější přírůstek do rodiny malých robotů od ABB, má nosnost až 6 kilogramů a dodává se ve třech konfiguracích (IRB 910SC –3/0.45, IRB 910SC – 3/0.55m, a IRB 910SC – 3/0.65). Všechny typy mají modulární konstrukci s různými délkami ramene a s dosahem 450, 550 a 650 milimetrů.

SCHRACK: SAT LINE - kompletní program pro satelitní příjem

  • 5.02.2016
SCHRACK: SAT LINE - kompletní program pro satelitní příjem
Společnost Schrack Technik nabízí pečlivě sladěný kompletní program pro satelitní příjem. Sortiment satelitní techniky SAT LINE zahrnuje antény v různých velikostech, materiálech a barvách, koaxiální kabely pro všechny druhy použití, širokopásmové účastnické zásuvky a mnoho dalšího. S kompletním sortimentem SAT LINE se můžete seznámit ve videoklipu z přednášky Libora Bartoše.

Trendy ve výrobě transformátorů

  • 28.01.2016
Trendy ve výrobě transformátorů
Transformátory se vyráběly již před profesorem Křižíkem a budou se vyrábět i do budoucna. Během let prošly řadou inovací: optimalizací magnetického obvodu či zavedením bezodpadové technologie. V současnosti probíhá optimalizace teploty transformátoru, použitého materiálu, vodiče i kvality magnetického obvodu. Jak probíhá výroba transformátorů ve firmě Tronic, která se jejich výrobě věnuje již více jak 20 let?

ABB: Hlásiče kouře Busch-Rauchalarm

  • 11.01.2016
ABB: Hlásiče kouře Busch-Rauchalarm
Požáry patří mezi velice závažné události, s nimiž jsou spojeny majetkové škody, zranění a v nejhorších případech i smrt osob. Kromě prevence jsou důležitá také signalizační zařízení, která včas upozorní na již vzniklý požár, čímž přispívají ke zmenšení všech negativních dopadů požárů. Proto se Česká republika připojila k evropským zemím, kde je používání požárních hlásičů povinné i v objektech určených k bydlení. Společnost ABB má v nabídce několik přístrojů pro ochranu před požárem, které odpovídají požadavkům vyhlášky č. 23/2008 a norem ČSN EN 54, ČSN EN 14604. Jde o hlásič kouře, hlásič teplot, bezdrátový modul, reléový přístroj a vysílač pro dálkové ovládání. Hlásič kouře a hlásič teplot byly v loňském roce inovovány.

Proud protékající ochranným vodičem u spotřebiče

  • 18.12.2015
Proud protékající ochranným vodičem u spotřebiče
Není-li izolace spotřebiče dostatečně kvalitní, může na jeho povrch proniknout ze síťové části napětí vůči zemi, které při propojení takovéto dotyku přístupné části spotřebiče se zemí způsobí tok proudu. Je-li tato část krytu spotřebiče spojena s PE vodičem, unikající proud jím odtéká přes obvod PE vodiče elektrické instalace do uzemnění. Je-li spotřebič spojen se zemí ještě jiným způsobem než přes ochranný vodič, potom část unikajícího proudu odtéká do země tímto náhodným uzemněním.

PHXC: Využití průmyslových počítačů pro automatizaci

  • 15.12.2015
PHXC: Využití průmyslových počítačů pro automatizaci
Průmyslové počítače představují účinná a mnohostranná řešení k dohledu, řízení a ovládání zařízení a strojů. Na rozdíl od běžných počítačů mají vyšší krytí IP a jsou odolné vůči vyšším provozním teplotám, nárazům či vibracím. Průmyslové počítače firmy Phoenix Contact nám AMPERu 2015 představil Václav Mimráček. Jaké mají tyto IPC parametry?

Jak se měří unikající proud svařovacího obvodu

  • 4.12.2015
Jak se měří unikající proud svařovacího obvodu
Při tomto měření se měří proud tekoucí mezi výstupem svařovacího obvodu, tedy držákem elektrod nebo svorkou zpětného svařovacího proudu a ochranným obvodem, tedy uzemněním instalace. Cílem této zkoušky je přitom zjistit, zda není porušena izolace mezi síťovou částí a svařovacím obvodem a nedošlo tím k průniku síťového napětí na svařovací obvod. Jakým způsobem se to prověří?
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933